Societat

La pandèmia no remet i assoleix un nou rècord de contagis, amb 47.870 casos

El Departament de Salut declara 101 morts, que no vol dir que s’hagin produït en les últimes hores

Ahir hi havia 529 persones a les UCI

El con­se­ller de Salut, Josep Maria Argi­mon, va dir dilluns que per saber si hem arri­bat al pic de la sisena onada caldrà espe­rar a finals de set­mana. Va par­lar de “dies clau” i va dema­nar “prudència”. Després d’algu­nes jor­na­des, poques, amb els con­ta­gis con­tin­guts, ahir es va tor­nar a rever­tir aquesta tendència i el Depar­ta­ment de Salut va noti­fi­car 47.870 casos, un nou rècord des de l’inici de la pandèmia. És cert que aquest repunt es pro­du­eix sem­pre els dimarts, perquè el cap de set­mana s’acos­tu­men a noti­fi­car menys casos, però tot i així és una xifra prou ele­vada per con­ti­nuar sent pru­dents pel que fa als pronòstics.

I més si es van decla­rar 55 ingres­sos més a planta (ja n’hi ha 2.672) i set crítics més a les UCI, on con­ti­nuen ingres­sats 529 malalts. Ahir, a més, el depar­ta­ment va actu­a­lit­zar el nom­bre de defun­ci­ons, amb la noti­fi­cació de 101 morts més, que en cap cas vol dir que s’hagin produït en les últi­mes hores, sinó que han estat repor­ta­des jus­ta­ment ara per les funeràries i cor­res­po­nen, per tant, a dies pas­sats. Tot i així, aquesta xifra eleva el nom­bre total de defun­ci­ons per covid a Cata­lu­nya fins a un total de 25.149.

Pel que fa als indi­ca­dors, l’Rt, que mesura la velo­ci­tat de trans­missió, va bai­xar dues centèsimes i es va situar en 1,23 punts, men­tre que la incidència acu­mu­lada en set dies va con­ti­nuar pujant, de 2.569,34 a 2.612,67 casos per cada 100.000 habi­tants. La incidència en catorze dies va créixer de 4.477,17 a 4.606,47 casos per cada 100.000 habi­tants. El 23,38% de les pro­ves de l’última set­mana han donat posi­tiu.

El Depar­ta­ment d’Ense­nya­ment va decla­rar ahir 12.443 posi­tius més acu­mu­lats aquest curs i el total ja arriba als 204.349. Dels quals, 173.312 són alum­nes, 11.238 més que dilluns; 30.946, docents i per­so­nal d’admi­nis­tració i ser­veis, 1.203 més que dilluns, i 91, per­so­nal extern. Ahir hi havia un total de 80 grups esco­lars con­fi­nats d’uns 72.000, set més que en el dar­rer balanç, i 85.319 per­so­nes en situ­ació de qua­ran­tena, 4.506 més que en el balanç ante­rior. A més, hi ha qua­tre cen­tres tan­cats com­ple­ta­ment a l’Alt Urgell, la Selva, el Vallès Occi­den­tal i el Baix Camp. En els dar­rers deu dies, hi ha hagut 87.803 posi­tius. El físic i inves­ti­ga­dor Àlex Are­nas, mem­bre també del comitè d’experts que asses­sora el govern en matèria de covid, va tor­nar a res­pon­sa­bi­lit­zar a través de Twit­ter d’aquest nou incre­ment de casos als cen­tres docents el “nou pro­to­col a les esco­les i la reducció de dies d’aïlla­ment”.

LA XIFRA

101
morts
va notificar ahir el Departament de Salut. No corresponen a defuncions de les últimes hores.

Dubtes sobre la quarta dosi

L’Agència Europea del Medicament (EMA, segons la sigla en anglès) veu “raonable” administrar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 a persones immunodeprimides, però ara per ara no té “evidències” que sigui necessària en la població general.

Així ho va assegurar ahir el cap de vacunes de l’EMA, Marco Cavalieri, després d’admetre que encara no hi ha prou dades sobre la quarta dosi. A més, Cavalieri va advertir que no es poden posar dosis de reforç indefinidament, perquè no és “sostenible” i pot reduir el nivell d’anticossos contra el virus.

Per Cavalieri, en cas que finalment es demostri necessari rebre una dosi de la vacuna cada cert temps, les inoculacions es podrien fer a l’inici de l’hivern, com es fa amb la grip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.