Salut

Dinamarca retorna a la vida d’abans de la covid, llevant tota restricció

Malgrat les altes taxes d’incidència de l’òmicron, considera que “ja ha passat l’etapa crítica”

En tan sols dos mesos, s’ha contagiat 1 dels 5,8 milions d’habitants

Dina­marca va esde­ve­nir ahir el pri­mer país de la UE a eli­mi­nar les res­tric­ci­ons impo­sa­des per la seva quarta onada del coro­na­vi­rus. Això inclou l’ús de mas­ca­re­tes fins i tot en inte­ri­ors. Les auto­ri­tats con­si­de­ren que, mal­grat els alts nivells d’incidència de la vari­ant òmicron, el virus no suposa un “perill” ni per al sis­tema sani­tari ni per a la població en gene­ral. Així, des d’ahir, a més d’estal­viar-se les mas­ca­re­tes si ho desit­gen, els dane­sos ja no tenen cap res­tricció en la res­tau­ració i la vida cul­tu­ral i social. Reo­bren les dis­co­te­ques i es poden cele­brar grans esde­ve­ni­ments. En defi­ni­tiva, un retorn als cos­tums soci­als d’abans de la covid, que el govern deixa de con­si­de­rar com una “malal­tia crítica”, enmig de la sen­sació gene­ral que l’òmicron fa una mica inútils les res­tric­ci­ons al con­tagi. Els últims dos mesos s’han con­ta­giat un milió de per­so­nes en un país amb una població de 5,8 mili­ons.

No és el pri­mer cop que Dina­marca aixeca totes les mesu­res: ja ho va fer el setem­bre pas­sat, però l’apa­rició de l’òmicron va obli­gar el govern a fer marxa enrere. La mesura s’ha adop­tat tot i que el nivell de con­ta­gis és con­si­de­rat molt alt pels experts: uns 5.000 casos en dues set­ma­nes per 100.000 habi­tants. Ara bé, la taxa de ciu­ta­dans que tenen la pauta com­pleta i en vigència de vacu­nació és de més d’un 60%. Entre un 30% i un 40% dels ingres­sats per covid van ser hos­pi­ta­lit­zats per altres motius i després van donar posi­tiu.

L’exe­cu­tiu danès ja compta que les dades de con­tagi con­ti­nu­a­ran pujant les pròximes set­ma­nes, però con­si­dera que en el balanç la con­tinuïtat de les res­tric­ci­ons seria una mesura des­me­su­rada. “Estem lles­tos per sor­tir de l’ombra del coro­na­vi­rus, dir adeu a les res­tric­ci­ons i donar la ben­vin­guda a la vida que teníem abans. La pandèmia con­ti­nua, però hem pas­sat l’etapa crítica”, va anun­ciar en roda de premsa la set­mana pas­sada la pri­mera minis­tra danesa, Mette Fre­de­rik­sen.

L’OMS va adver­tir con­tra el que con­si­dera un excés de rela­xació. Mal­grat l’incre­ment de les morts aquest últim mes i mig, el país con­ti­nua man­te­nint un dels índexs de mor­ta­li­tat més bai­xos d’Europa. Con­cre­ta­ment, 62,59 per cada 100.000 habi­tants. És tres cops menys que a l’Estat espa­nyol, França o Por­tu­gal.

Alerta per la deficient gestió dels residus sanitaris

Si les milers i milers de tones de rebuig que generava l’actual sistema de producció i consum ja eren un problema gegantí per al medi ambient abans de la pandèmia, el problema està creixent. L’OMS alerta del forats en la gestió dels residus de material sanitari relacionat directament amb la pandèmia, que ja estan plantejant un seriós problema per a la salut i el medi. En un extens informe, l’OMS estima en unes 87.000 tones els equips de protecció individual (EPI) que solament les Nacions Unides va enviar com a ajut urgent a diferents països i que acabaran sense tractar. També recull més de 140 milions de tests, 731.000 litres de residus químics o el creixement en un 9.000% del rebuig de mascaretes. Un 30% dels centres sanitaris al món no tenen un sistema de gestió segur dels residus, que acaben al medi amenaçant la fauna salvatge. A llarg termini molts seran els microplàstics que acabin a la cadena alimentària humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.