Salut

L’OMS albira ara una “llarga treva” de la covid-19 a Europa

L’alt índex de vacunació i la taxa d’infecció propicien una “oportunitat única” per controlar la pandèmia, i “respondre a les noves variants sense mesures pertorbadores”

El 2020, la detecció de càncers va caure un 34%

“La pandèmia no ha acabat, però per primer cop estem en una situació única per controlar-la”, va anunciar ahir en roda de premsa el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge. Malgrat que la transmissió es troba encara en nivells molts alts, l’OMS considera que “per primer cop som en un alto el foc que ens pot portar una pau duradora”.

La regió europea que comprèn l’OMS –53 països, entre els quals, diversos de l’Àsia Central– va registrar la setmana passada 12 milions de nous casos. És la xifra més alta des de l’inici de la pandèmia, i ve motivada per l’alta capacitat de contagi de la variant òmicron, present al continent des de finals de l’any passat.

Els casos notificats aquest 2022 suposen ja el 30% del total de d’inicis de la pandèmia. Però malgrat aquestes xifres altes de contagi, l’OMS recolza el seu optimisme en l’alt índex de població vacunada i també en la mateixa taxa d’infecció, a més de la menor severitat de l’òmicron.

Un altre factor destacat per l’OMS és que el continent s’encamina cap a la primavera i l’estiu, quan les activitats a l’aire lliure ajudaran a contenir els contagis. Per ara, les hospitalitzacions continuen augmentant, sobretot allà on la cobertura vacunal en grups de risc és menor, però a menys velocitat. Per contra, els nivells d’ocupació de les UCI no han pujat significativament i el nombre de morts comença a estancar-se. “Aquest context, que no havíem viscut fins ara en la pandèmia ens deixa amb la possibilitat d’un llarg període de tranquil·litat, i un major nivell de defensa de la població contra qualsevol empitjorament de la transmissió, fins i tot davant una variant més virulenta”, va dir Kluge.

L’anunci de l’OMS arribar en el moment que molts governs europeus estan retirant les restriccions i alguns com Dinamarca les han eliminat totalment des d’aquesta setmana. Si fa uns dies l’OMS advertia contra relaxaments excessius, ahir ho va matisar, tot i continuar defensant l’ús de les mascaretes: “Crec que és possible respondre a les noves variants que sorgiran inevitablement sense reintroduir la classe de mesures pertorbadores que necessitàvem abans.” Respecte a la subvariant BA2, l’OMS va afirmar que cal seguir-la “amb cura” fins a tenir-ne més detalls. Ara com ara els estudis apunten que és més transmissible que l’òmicron però igual de lleu.

El càncer, relegat

L’OMS va advertir de l’efecte “catastròfic” de la pandèmia sobre els pacients amb càncer, ja que en alguns països europeus s’han vist afectats el 50% dels serveis de diagnòstic, revisió i tractament. Els de tumors invasius van caure un 44% a Bèlgica. A l’Estat espanyol, durant el 2020, el nombre de càncers detectats va ser un 34% menor del que es preveia. La situació ha millorat en els darrers mesos, però la reacció “durarà anys”.

LES XIFRES

30
per cent
sobre el total de casos comptabilitzats des de l’inici de la pandèmia s’han notificat enguany.
12
milions
de nous casos es van notificar la setmana passada a la regió europea de l’OMS, que comprèn 53 països.

El passaport, fins al juny del 2023

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir ampliar l’ús del passaport covid durant un any més. Concretament, fins al juny del 2023. L’executiu comunitari planteja estendre la regulació més temps perquè el virus “continua sent prevalent a Europa”. De fet, amb alts nivells de contagi. La CE considera que “en aquest moment no és possible determinar l’impacte d’un possible increment d’infeccions durant la segona part del 2022 o bé del sorgiment de noves variants”.

A banda de l’ampliació del passaport, la proposta de Brussel·les planteja modificacions com que els tests d’antígens de laboratori siguin vàlids per tenir el certificat. “L’objectiu és ampliar l’abast dels tipus de test de diagnòstic en un moment en què els test tenen una alta demanda”, diu l’executiu comunitari.

Entre les modificacions que planteja la Comissió Europea respecte a l’actual passaport, hi ha també que els certificats de vacunació incloguin el nombre total de dosis administrades a qualsevol estat membre i no només a l’estat que emet el certificat. També planteja que les persones que han participat en assajos clínics de les vacunes també puguin accedir-hi. Ara, la proposta de la Comissió Europea ha de ser adoptada per l’eurocambra i el Consell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.