Política

Els EUA superen ja les 900.000 morts per la covid-19

És el país amb més defuncions i contagis des de l’inici de la pandèmia

Biden insisteix en la importància dels vaccins

Els EUA van superar divendres les 900.000 morts confirmades per la covid-19 des de l’inici de la pandèmia, ara fa dos anys, una xifra que arriba amb l’auge de contagis per la variant òmicron i només dos mesos després que se superessin les 800.000 defuncions, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins.

Els EUA són el país que més morts registra per la covid-19 i també més contagiats –supera els 76 milions–, seguits per l’Índia i el Brasil. En un comunicat, el president Joe Biden va assegurar que, en aquests moments, el país disposa de més instruments que mai per salvar vides i lluitar contra el virus, i va destacar les vacunes com el més important de tots. “Les vacunes i les dosis de reforç han demostrat ser increïblement efectives i ofereixen el nivell de protecció més gran”, hi va afegir el mandatari, que va recordar que gràcies als vaccins s’han salvat més d’un milió de vides als EUA.

La trista fita de morts s’assoleix en un moment en què els contagis per la covid-19 han baixat durant les darreres setmanes, tot i que el nombre de casos continua sent alt respecte a altres moments de la pandèmia i hi ha una tendència a l’alça en les morts. La mitjana setmanal és de 2.400, el doble que a mitjan desembre, segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC).

Aquest auge preocupa perquè és molt més pronunciat que en altres països desenvolupats: els nord-americans moren ara per la covid-19 a un ritme diari que gairebé duplica el dels britànics i quadruplica el dels alemanys, segons una anàlisis de The New York Times.

En tots aquests països hi ha més ciutadans vacunats i amb dosi de reforç que als EUA, on tan sols el 64% de la població està immunitzada amb dues dosis i només un 42% dels que podrien haver-se posat la tercera ho han fet.

Fractura social a Àustria

Precisament, Àustria és, des d’ahir, el primer país de la Unió Europea (UE) en què és obligatori vacunar-se contra la covid-19, amb multes de fins a 3.600 euros si s’incompleix la mesura, que pretén aixecar el baix nivell d’immunització però que ha obert una fractura social al país. En queden exempts embarassades i menors de 18 anys, entre altres casos.

Un 25% dels ciutadans austríacs continuen sense vacunar-se de la covid-19 i només el 68% té la pauta completa. L’oposició liberal i socialdemòcrata va donar suport a la llei del govern de conservadors i Verds, mentre que els sondejos mostren que gairebé un 40% de la població s’hi oposa. El partit ultradretà FPÖ lidera la lluita política contra la vacunació obligatòria i altre mesures.

L’OMS demana cooperació a la Xina

Redacció

El cap de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar ahir a la Xina més col·laboració per investigar els orígens de la covid-19, una qüestió polèmica que ha creat tensions entre Pequín i Occident. L’OMS reclama més informació a la Xina, que, al seu torn, nega que el virus s’hagués filtrat des d’un laboratori a Wuhan, on es van identificar els primers casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.