Empreses

AlfaTorres guanya quota en l’àmbit internacional

Amb l’entrada de la segona generació familiar, el fabricant de portes industrials del Vallès reforça l’equip tècnic i comercial per fer el salt a l’exterior

Els sectors logístic, tecnològic, d’oficines i farmacèutic són clau per a la firma vallesana

Alfa­Tor­res, que dis­se­nya, fabrica, ins­tal·la i fa el man­te­ni­ment de por­tes indus­tri­als i molt con­cre­ta­ment les espe­ci­a­lit­za­des en talla­focs, ha aca­bat el relleu gene­ra­ci­o­nal mit­jançant la par­ti­ci­pació activa de repre­sen­tants de les famílies que en l’inici de l’acti­vi­tat van posar en marxa la planta indus­trial de Bar­berà del Vallès l’any 1978. La prin­ci­pal decisió, lide­rada per la nova direc­tora gene­ral, Concha Fuen­tes, és con­so­li­dar la pro­ducció de qua­li­tat i sobre­tot incre­men­tar la comer­ci­a­lit­zació de les ven­des als mer­cats inter­na­ci­o­nals.

Tot i que ja s’han fet alguns envi­a­ments de por­tes a l’estran­ger a par­tir de cli­ents de què ja dis­po­sava Alfa­Tor­res, ara s’ha deci­dit, de forma estratègica, reforçar les expor­ta­ci­ons. “Enguany arri­ba­rem al 15% del nos­tre valor de fac­tu­ració des­ti­na­des a les expor­ta­ci­ons”, explica Fuen­tes, que afe­geix que la volun­tat d’aquesta empresa del sec­tor del metall és “poder superar ben aviat el llin­dar del 20%”.

El cert és que ja s’havien fet grans ope­ra­ci­ons més enllà dels Piri­neus, entre les quals cal­dria citar les por­tes del metro de Quito, les ins­tal·laci­ons de la Fira de Pequín o la cul­mi­nació de les ins­tal·laci­ons de les por­tes cor­re­dis­ses de 400 m² al com­plex nuclear ITER, al depar­ta­ment francès de les Boques del Roine. Al sud de França, trenta-cinc països col·labo­ren per cons­truir el toka­mak més gran del món, un dis­po­si­tiu de fusió magnètica que ha estat dis­se­nyat per demos­trar la via­bi­li­tat de la fusió com a font d’ener­gia a gran escala i lliure de car­boni. “Per a la nos­tra empresa ha estat una satis­facció poder par­ti­ci­par en aquest pro­jecte tan tec­nològic”, ha asse­gu­rat la direc­tora gene­ral d’Alfa­Tor­res, que també és la pre­si­dent de Pimec Metall.

Dos cen­tres pro­duc­tius.

Amb 12 mili­ons de fac­tu­ració i 105 pro­fes­si­o­nals, el grup Alfa­Tor­res dis­posa de dues uni­tats indus­tri­als a Bar­berà del Vallès i de dues de comer­ci­a­lit­za­do­res, una a la mateixa població del Vallès i l’altra a Boa­di­lla del Monte (Madrid). Pre­ci­sa­ment, per abor­dar el crei­xe­ment de pro­ducció i les expor­ta­ci­ons, la direcció del grup està reforçant l’equip pro­fes­si­o­nal. El juliol pas­sat, s’hi va incor­po­rar Albert Pérez, com a direc­tor d’ope­ra­ci­ons, i ara, Rubén Pala­cios, com a nou direc­tor comer­cial.

La nova direc­tora gene­ral explica que el crei­xe­ment està foca­lit­zat en el sec­tor tec­nològic, amb molta presència en cen­tres de pro­ces­sa­ment de dades (CPD), així com em plan­tes de fabri­cació de bate­ries elèctri­ques. També és clau el sec­tor logístic, amb presència en com­pa­nyies cap­da­van­te­res com Ama­zon i Lidl, o el sec­tor far­macèutic i el d’ofi­ci­nes, que es troba bàsica­ment con­cen­trat a les ciu­tats de Bar­ce­lona i Madrid.

Fent una mica d’història, la firma es va ini­ciar l’any 1978 gràcies a dues per­so­nes “essen­ci­als per al seu nai­xe­ment, Lluís Gallés i Lluís Sanz, que van saber lle­gir l’opor­tu­ni­tat d’un mer­cat de la cons­trucció en ple crei­xe­ment”, expli­quen des de la direcció. Per la seva banda, Cus­to­dio Fuen­tes, que va ser el direc­tor tècnic, i Joa­quim Pun­sola, de l’àrea comer­cial, van par­ti­ci­par acti­va­ment en el nai­xe­ment de la com­pa­nyia. En els anys noranta, la firma va ampliar la pro­ducció a les por­tes amb pres­tació de talla­focs. L’expansió del grup per l’Estat espa­nyol es va fer amb l’apor­tació de Juan Pedro Conejo, cofun­da­dor de la filial que Alfa­Tor­res té a Madrid.

ALFATORRES

Facturació
12 M€
Treballadors
105
Any de fundació
1978
El grup AlfaTorres va començar l’activitat industrial l’any 1978, però té els seus orígens en l’any 1917, quan ja fabricaven portes per a companyies situades a Barcelona. Amb una facturació de 12 milions d’euros, preveu créixer a l’entorn del 10% el 2022.
el futur

Reptes per a les indústries

Concha Fuentes diu que tot i la voluntat per seguir creixent, moltes indústries en general i la seva en particular pateixen els efectes de la covid, traduïts en la dificultat que suposa “l’absentisme laboral per causa dels contagis que, malgrat tot, ha intentat que es poguessin conciliar amb la vida familiar”. També ha recordat els problemes que suposen la falta de subministrament i els alts preus de les matèries primeres, així com els efectes de l’elevat preu de l’energia. Fuentes afegeix que caldria fer la feina a la indústria més atractiva per als joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.