Ciència

‘Abditosaurus’, el dinosaure gegant que sorprèn al Pallars

Descriuen una nova espècie de titanosaure que va viure fa 70 milions d’anys en un entorn de fauna molt més petita

Les restes es volen exposar enguany mateix al Museu de la Conca Dellà

Ara fa uns 70 mili­ons d’anys, en el cre­taci supe­rior, Europa era un extens arxipèlag for­mat per dese­nes d’illes no gaire grans. I jus­ta­ment per la manca d’espai i d’ali­ment deri­vada de la insu­la­ri­tat, la fauna que hi crei­xia només podia evo­lu­ci­o­nar cap a for­mes peti­tes o, fins i tot, nanes. D’aquí que la des­co­berta d’un tita­no­saure que va habi­tar en aquest entorn, con­cre­ta­ment en el que ara és la comarca del Pallars Jussà, hagi sorprès la comu­ni­tat científica. Però així ho cer­ti­fi­quen les res­tes semi­ar­ti­cu­la­des des­co­ber­tes al jaci­ment Orcau, cor­res­po­nents fona­men­tal­ment al coll de l’enorme ani­mal, que en vida arri­bava als 18 metres de lon­gi­tud total i ron­dava les 14 tones de pes. Es tracta de l’Abdi­to­sau­rus kueh­nei, una nova espècie de dino­saure herbívor des­crita per un grup d’inves­ti­ga­dors cata­lans i feta pública ahir a la revista Nature Eco­logy & Evo­lu­tion.

Segons la recerca del per­so­nal inves­ti­ga­dor de l’Ins­ti­tut Català de Pale­on­to­lo­gia Miquel Cru­sa­font, del Museu de la Conca Dellà i de les uni­ver­si­tats Autònoma de Bar­ce­lona, de Sara­gossa i de Lis­boa, l’Abdi­to­sau­rus kueh­nei és l’espècie més gran de dino­saure del domini ibe­ro­ar­mo­ricà, una antiga regió que actu­al­ment agrupa el que conei­xem com la península Ibèrica i el sud de França.

Les res­tes d’aquest dino­saure con­sis­tei­xen en diver­ses vèrte­bres i cos­te­lles del tronc i ossos de les extre­mi­tats i les cin­tu­res pèlvi­ques i esca­pu­lars, però des­taca espe­ci­al­ment un frag­ment semi­ar­ti­cu­lat del coll for­mat per 12 vèrte­bres cer­vi­cals, algu­nes fusi­o­na­des entre elles, que va ser espe­ci­al­ment com­pli­cat d’extreure. “Poques vega­des tenim la sort de tro­bar espècimens tan com­plets”, explica Àngel Galo­bart, inves­ti­ga­dor de l’ICP i direc­tor del Museu de la Conca Dellà, situat a Isona.

El tita­no­saure pre­sen­tat ahir a la comu­ni­tat científica no és, però, una nove­tat per als habi­tants de la zona. Els pri­mers ossos es van des­co­brir el segle pas­sat i l’extracció de les vèrte­bres del coll es va fer el 2014. Va ser tot un repte tècnic, perquè mai abans s’havien extret a Europa unes res­tes d’aques­tes dimen­si­ons pro­te­gint-les amb un bloc d’escuma de poliu­retà.

De fet, el nom triat per des­criure aquest exem­plar, Abdi­to­sau­rus kueh­nei, té a veure amb la història de la seva des­co­berta: el pale­ontòleg ale­many Wal­ter Kühne va ser, el 1954, el pri­mer a exca­var-ne les res­tes i les va enviar a Madrid. El jaci­ment, però, va caure en l’oblit per manca de fons per exca­var-lo fins a l’any 1986, quan se’n van extreure algu­nes res­tes més. Lla­vors, una gran tem­pesta va fer can­cel·lar l’exca­vació i que s’oblidés de nou l’indret. I no va ser fins al 2012 que inves­ti­ga­dors de l’ICP van repren­dre les exca­va­ci­ons de manera sis­temàtica. Abdi­to­sau­rus, doncs, sig­ni­fica “el rèptil obli­dat” i kueh­nei és un home­natge al seu des­co­bri­dor.

Un dino­saure migrant

Els fòssils de l’esque­let d’Abdi­to­sau­rus podran ser con­tem­plats al nou Museu de la Conca Dellà, a Isona, que es pre­veu que s’inau­guri durant el pri­mer tri­mes­tre d’aquest any. S’hi expli­carà que, ana­lit­zant els paren­tius de la nova espècie, els inves­ti­ga­dors han teo­rit­zat que el lli­natge d’Abdi­to­sau­rus no va evo­lu­ci­o­nar a les illes de la zona ibe­ro­ar­mo­ri­cana, sinó que per­tany a un grup de tita­no­sau­res sal­ta­sau­rins pro­vi­nent d’Amèrica del Sud i d’Àfrica que va arri­bar al que ara són els Piri­neus apro­fi­tant un des­cens glo­bal del nivell del mar, que va per­me­tre reac­ti­var anti­gues rutes de migració entre Àfrica i Europa. Res­tes de clos­ques d’ou d’espècies de dino­sau­res que habi­ta­ven a Gondwana, que lla­vors era el con­ti­nent més meri­di­o­nal, però que s’han tro­bat al mateix jaci­ment refor­cen aquesta teo­ria. Mis­teri resolt.

LA XIFRA

53
restes
de l’esquelet de l’animal s’han pogut recuperar en les diferents campanyes d’excavació.

LA FRASE

Els titanosaures que acostumem a trobar en el cretaci superior d’Europa tendeixen a ser petits o mitjans
Bernat Vila
paleontòleg de l’Institut Català de Paleontologia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.