Política

Castillo nomena el quart gabinet en sis mesos al Perú

Augmenta el nombre de veus de l’oposició que demanen la dimissió del president davant la inestabilitat institucional

El mandatari confia a tancar la crisi i esgotar el mandat fins al 2026

El president del Perú, Pedro Castillo, va intentar alleujar dimarts la crisi política que afronta el seu govern amb la designació d’un nou gabinet de ministres, el quart en poc més de sis mesos de gestió. El país està sotmès a una gran inestabilitat institucional i cada cop hi ha més veus a l’oposició que demanen la dimissió del cap d’estat.

Castillo va nomenar cap del Consell de Ministres l’advocat Aníbal Torres, fins ara ministre de Justícia i Drets Humans, en substitució del polèmic congressista Héctor Valer, que va dimitir el dissabte passat, quatre dies després d’assumir el càrrec, pressionat per les denúncies de violència familiar en contra seu.

Torres, que va ser el principal assessor legal del partit marxista Perú Lliure, que va portar Castillo al poder, va jurar el càrrec en una cerimònia al Palau de Govern de Lima, en la qual el president, que va sorprendre tothom en no dur el barret que l’ha caracteritzat des de l’inici del seu mandat, també va prendre jurament a sis nous ministres i va ratificar-ne dotze més.

Amb aquest nou intent d’apaivagar els recels de l’opinió pública i la confrontació política, Castillo ja acumula 21 baixes de ministres, un relleu cada poc més de nou dies de mitjana, a les portes de complir 200 dies al capdavant del país.

Aquest cop, la remodelació del gabinet ha afectat el Ministeri de Salut, de la Dona i Poblacions Vulnerables i el de Justícia i Drets Humans. Castillo també ha fet canvis en les carteres d’Energia i Mines, en la de Desenvolupament Agrari i Reg i en la de l’Ambient. El mandatari va ratificar els titulars dels dotze ministeris restants, entre els quals, Alfonso Chávarry, a Interior, i José Luis Gavidia, a Defensa, l’elecció dels quals va causar polèmica per l’acusació de tràfic il·lícit de drogues del primer i per la suposada violència familiar del segon.

L’oposició política, que domina el Congrés i diversos mitjans de comunicació, ha demanat els darrers dies la dimissió de Castillo. També ho ha fet el defensor del poble, Walter Gutiérrez. El president, però, assegura que el seu compromís al capdavant del país es manté “ferm” i “amb més força que mai fins al 28 de juliol de 2026”, quan ha d’acabar el seu mandat. L’oposició ja va intentar descavalcar Castillo del poder el desembre passat amb l’argument que no estava moralment preparat per assumir la presidència del país, però els crítics no van obtenir prou vots al Congrés per materialitzar-ho.

Poques dones

Castillo també és molt criticat per l’escassa presència de dones en els seus gabinets. Per al nou executiu, el president ha nomenat només tres dones per fer-se càrrec de les carteres de Treball i Promoció de l’Ocupació (Betssy Chávez), Dona i Poblacions Vulnerables (Diana Miloslavich) i Desenvolupament i Inclusió Social (Dina Boluarte). Dels divuit ministeris que hi ha al govern de Castillo, només tres estan encapçalats per dones.

LA XIFRA

3
dones
només encapçalen els ministeris de l’executiu de Pedro Castillo. En total hi ha divuit carteres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.