Objectiu: rehabilitar uns 22.750 habitatges
El pla de recuperació per a Europa té com a objectiu transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. De totes les línies tractores que promocionaran la transformació, els administradors de finques estem especialment vinculats a la rehabilitació d’edificis i habitatges amb criteris d’eficiència energètica. El nostre paper, en aquest context, és el d’ajudar les comunitats de propietaris en la gestió de les sol·licituds per tal que es puguin beneficiar de les subvencions el major nombre d’edificis possible. Per fer-ho realitat, i a través d’un acord amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC), el Consell de Col·legis d’Administradors de finques de Catalunya esdevé seu de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació de Catalunya (OTRC).
El Reial Decret 853/2021, de 5 d’octubre, pel qual es regulen els programes d’ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) articula els plans en sis programes i, concretament, és en el programa 3 d’ajuda a les actuacions de rehabilitació als edificis on els administradors de finques tindrem molt a fer.
L’objectiu a Catalunya és rehabilitar uns 22.750 habitatges fins al desembre del 2023; si la mitjana d’habitatges per edifici és de quinze departaments, la previsió és rehabilitar uns 1.500 edificis, aproximadament. Cal una tasca prèvia i continuada de sensibilització dirigida a la ciutadania que destaqui la importància i la responsabilitat dels propietaris en la conservació i el manteniment dels edificis i dels seus habitatges, aplicant criteris d’eficiència energètics. Així doncs, l’OTRC serà un punt d’informació, assessorament i acompanyament als administradors de finques en el procés de subvenció per a la rehabilitació d’edificis, a més de difondre les condicions del programa i de comunicació a la societat.
L’objecte del programa 3 és el finançament de les obres o actuacions en edificis residencials on s’obtingui una millora acreditada de l’eficiència energètica, amb especial atenció en l’envolupant de l’edifici. S’inclouen els seus habitatges i els habitatges unifamiliars. A més de la millora en l’eficiència energètica de l’edifici, s’haurà de disposar del projecte tècnic i dels certificats d’eficiència energètica tant abans com després de les obres de rehabilitació a fi d’acreditar la millora assolida.
Els destinataris d’aquest programa són els propietaris o usufructuaris d’habitatges unifamiliars aïllats, en filera i d’edificis residencials plurifamiliars d’habitatge (tipologia residencial col·lectiva), així com dels habitatges que el componen. També s’hi podran acollir les comunitats de propietaris o les agrupacions de comunitats de propietaris.
Per poder beneficiar-se d’aquestes ajudes, és necessari disposar d’un projecte tècnic de les actuacions que s’han de fer, incloent el llibre de l’edifici existent; dissenys i tècniques constructives que permetin la reutilització i el reciclatge, i la retirada d’aquells productes de la construcció que continguin amiant.
Per poder accedir a les ajudes, s’ha d’assolir una millora de l’eficiència energètica de com a mínim el 30%, que suposarà un 40% de la subvenció, i en funció del percentatge d’aquest estalvi energètic, la quantitat a rebre anirà dels 6.300 euros per habitatge als 18.800, de manera que com major sigui l’estalvi energètic, més fons es rebran.
L’AHC ha vist, des del primer moment, la necessitat de comptar amb els administradors de finques per donar a conèixer i promocionar entre els propietaris dels habitatges els programes de rehabilitació d’edificis, entenent que la col·laboració poblicoprivada en projectes d’aquesta magnitud i importància és indispensable. L’acord amb l’AHC té alhora un missatge clau: el reconeixement dels administradors de finques com a professionals essencials en les relacions entre l’administració pública i els ciutadans.
És crucial fer una crida a tothom, perquè amb aquesta nova situació es reitera la importància que tenen, d’una banda, els propietaris dels béns immobles d’habitatges en la seva rehabilitació i en l’adequada conservació i manteniment i, de l’altra, els administradors de finques, ja que la tasca de gestió i dedicació professional que tenim encomanades ha de comportar la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, la sostenibilitat ambiental i la dinamització d’un sector generador de llocs de treball i de beneficis socials i econòmics.