Gran angular

Qui trobarà feina abans?

Les previsions d’ocupació per al 2022 i 2023 situen els homes de més de 35 anys i assalariats qualificats entre els beneficiats

Als assalariats sense qualificació els costarà més recuperar l’ocupació perduda

El perfil d’ocupat que més creixerà aquest any i el que ve serà el d’un home de més de 35 anys d’edat, qualificat i assalariat a jornada completa.

Així ho preveu Josep Oliver, catedràtic emèrit d’economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en l’estudi Índex Manpowergroup sobre les previsions d’ocupació per als exercicis 2022 i 2023. Aquest índex s’ha elaborat a partir d’un escenari en què es manté la població activa i l’economia mundial registra un bon ritme de creixement, tal com s’espera. Ara bé, Oliver alerta que factors com l’extensió en el temps de la pandèmia, un període prolongat d’alta inflació i el retard en l’execució dels fons de recuperació europeus Next Generation (NGEU) podrien alterar i dilatar en el temps les seves projeccions.

Així que si es compleixen les expectatives de creixement del PIB, l’ocupació hauria d’augmentar amb força tant el 2022 –amb un increment del 3,4%– com el 2023 –del 2,4%–, la qual cosa suposarà afegir més de 200.000 llocs de treball al mercat laboral català.

El fet que l’assalariat qualificat sigui el que més creixerà en els propers exercicis resulta previsible, perquè justament va ser un dels col·lectius que més va patir la crisi d’ocupació de la covid-19. De fet, entre el quart trimestre del 2019 i el mateix període del 2020, es van reduir en un 4,1% els ocupats en aquesta categoria.

La pitjor part, però, se la van endur els assalariats sense qualificació, que van patir una destrucció d’ocupació en aquest mateix període ni més ni menys que del 17,4%. L’acarnissament en els perfils menys qualificats és un clàssic de totes les crisis. “Com menys formació no només més pateixen la destrucció d’ocupació, sinó que més els costa recuperar-se en els moments de bonança”, explica Oliver.

L’altra cara de la moneda són els perfils classificats com a professionals i tècnics, que ara com ara suposen el 35% de tota l’ocupació a Catalunya, i que bàsicament no van notar els efectes negatius de la covid en el mercat laboral. En el cas dels professionals, a penes es va destruir un 0,2% d’ocupació i en el cas dels tècnics fins i tot va augmentar en un 0,8%. “Són gairebé tots aquells que durant la pandèmia podien continuar fent la seva feina amb teletreball, o aquells que treballaven en la funció pública”, descriu el catedràtic emèrit d’economia aplicada de la UAB.

I no només és el col·lectiu que va aguantar millor la crisi, sinó que són els perfils per als quals es preveu bona dinàmica en la creació d’ocupació dels propers dos anys. De fet, l’informe augura un increment en els perfils professionals del 4,3% i del 2,8% en els tècnics.

Les dones i les crisi.

Quant al factor de gènere, les dones són el grup que més acaba patint la destrucció d’ocupació durant les crisis. S’ha vist en totes les etapes de vaques magres i també en aquesta última. De fet, entre el quart trimestre del 2019 i el mateix trimestre del 2020, l’ocupació del col·lectiu femení va baixar un 4,1%, i la recuperació de l’any 2021 va estar per sota de la de l’ocupació masculina.

Malgrat tot, Oliver espera que en els propers dos exercicis les dones tinguin uns creixements més intensos que els homes en creació d’ocupació i, per tant, que ens apropem a la convergència.

Quant a l’edat de l’ocupat, l’índex mostra també que el col·lectiu d’entre 16 i 24 anys va perdre un 16% d’ocupació entre el quart trimestre del 2019 i el del 2020. Sens dubte, es tracta de la caiguda més dura de tots els grups d’edats. Ara bé, l’estudi –malgrat que continuarà un major creixement en l’ocupació dels de més de 35 anys– preveu una recuperació forta dels més joves, que per a Oliver fa pensar que la taxa d’atur entre el jovent es reduirà de manera significativa.

La recuperació del 2021 ha fet possible que el mercat laboral català regeneri els més de 100.000 llocs de treball que la pandèmia va destruir l’any anterior. D’aquesta manera, com ha assenyalat el professor Oliver, “aquesta crisi haurà estat molt més curta i menys profunda que qualsevol altre període de recessió anterior”.

Davant d’aquesta dinàmica positiva, s’espera que la taxa de desocupació es redueixi fins a nivells d’entre el 7,5% i el 10,2%, en funció de l’evolució de la població activa. En un escenari d’estabilitat en l’activitat laboral, la taxa podria disminuir fins al 6,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.