Política

Aragonès insta a aparcar retrets i forçar l’Estat a moure fitxa

El president alerta que l’independentisme no quedarà de braços plegats si la taula descarrila, però que l’alternativa també ha d’incloure el diàleg

El cap de govern repta Sánchez a resoldre el conflicte si vol evitar que el PP i Vox arribin a La Moncloa

Avís per a navegants de Pere Aragonès si no es comencen a visibilitzar resultats en la taula de diàleg amb el govern espanyol: “No quedarem de braços plegats.” El president de la Generalitat va fer una crida ahir a activar tots els mecanismes de pressió per obligar l’Estat a desbloquejar la negociació, partint de la base que, per si mateixos, el PSOE i Podem no es mouran.

En una conferència titulada Avancem, pronunciada a la Sala Oval del MNAC davant de 400 convidats, el dirigent republicà va constatar que actualment el diàleg està estancat –Pedro Sánchez ha aparcat la pròxima reunió sine die–, però encara confia que no descarrili. Tanmateix, si això passa, va advertir que la negociació i l’acord, ja sigui a través de l’actual taula de governs o a través d’“altres eines que es puguin construir si l’actual procés acaba sense acord”, són la via per la qual aposta.

Per “tornar a avançar”, el president va demanar als partits independentistes que es deixin de mirar de reüll i recusin la unitat d’acció per construir una proposta guanyadora a partir dels grans consensos de país. “Deixem de competir per veure qui és més independentista, més d’esquerres. Ningú és més independentista que ningú”, va defensar.

També es va adreçar al sector de l’independentisme que critica la taula: “Negociació no vol dir rendició.” Segons el president, quan el debat es redueix a identificar herois i traïdors en la causa, hi perd el conjunt del moviment: “Cal un compromís col·lectiu per abandonar tacticismes, retrets i desconfiances que ens debiliten, que debiliten la nostra posició negociadora.”

Després d’una ronda de contactes amb els partits i les entitats, Aragonès va anunciar que iniciarà un diàleg amb el conjunt d’institucions del país i amb els principals actors polítics, econòmics, socials, cívics i culturals per compartir anàlisis i traduir els grans consensos en accions polítiques concretes. Començarà pels diputats catalans a Madrid i al Parlament Europeu, és a dir, amb el president a l’exili, Carles Puigdemont.

Per “grans consensos”, Aragonès entén la idea de nació, el paper cohesionador de la llengua catalana, l’europeisme, la transformació feminista, la lluita contra el canvi climàtic, l’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

D’altra banda, el cap de govern va reconèixer que, des de la victòria independentista més important en escons i percentatge de vot del 14-F, que ahir complia just un any, “les coses s’han començat a moure”, amb la concessió d’indults als presos polítics al juny i amb la reunió de la taula de diàleg al setembre, i va voler reivindicar que mai fins ara l’Estat havia reconegut l’existència d’un conflicte polític amb Catalunya ni s’havia mostrat disposat a negociar. “Però no n’hi ha prou, i avui ens trobem en una nova situació de bloqueig”, va admetre. “No es pot entendre, si es vol resoldre el conflicte, que es dilati la celebració de la taula de manera reiterada per interessos de partit o electorals, perquè això només ajuda a sembrar dubtes sobre la voluntat real de resoldre el conflicte”, va alertar. En aquest sentit, va voler deixar molt clar que si en la propera legislatura espanyola hi ha un govern del PP i Vox a La Moncloa, no serà per culpa de l’independentisme: “Serà per la poca valentia de l’actual govern de l’Estat per afrontar les grans qüestions que estan pendents de resoldre, entre les quals hi ha el conflicte polític amb Catalunya.” Amb referència al resultat electoral de la ultradreta diumenge a Castella i Lleó, Aragonès va predir que, sense resoldre la carpeta catalana, “Espanya llisca cap a l’autoritarisme”.

El govern en ple va escoltar el discurs del president al llarg d’una hora de rellotge, juntament amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i els represaliats Josep Maria Jové, Meritxell Serret i Carles Mundó.

Per part de Junts per Catalunya, hi havia la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el secretari general del partit, Jordi Sànchez. Tal com va anunciar en el ple del Parlament, també hi va acudir el cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, al costat d’Assumpta Escarp, Ramon Espadaler i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

LES FRASES DEL PRESIDENT

Hem d’actuar amb més generositat, amb més unitat i amb més cohesió. Hem de forçar el govern de l’Estat a moure’s
Si en la propera legislatura espanyola hi ha un govern del PP i Vox, no serà per culpa de l’independentisme, sinó de la poca valentia del govern actual
La negociació i l’acord, sigui a través de la taula actual o d’altres eines que es puguin construir si l’actual procés acaba sense acord, és la millor via
No quedarem de braços plegats si la negociació no avança. Cal activar tots els mecanismes de pressió per desbloquejar la negociació
No hem vingut a gestionar i prou; la Generalitat de Catalunya no és una simple administració autonòmica

Plantada de la CUP i crítica de Torra

La crida d’Aragonès a la recosir la unitat va començar amb mal peu. Poques hores abans de l’inici de la conferència, la CUP anunciava la seva absència al MNAC, la segona plantada al president en menys de dues setmanes, després de no voler acudir a la reunió amb Aragonès a l’inici de la ronda de contactes amb partits i entitats independentistes prèvia a la conferència. Els cupaires no comparteixen la dinàmica del govern, “que s’allunya cada cop més de l’acord d’investidura”, i consideren que no ha fet prou passes per impulsar canvis substancials que suposin un trencament amb “les polítiques de la sociovergència dels darrers 30 anys”. La formació retreu al govern d’ERC i JxCat que estigui “estancat en un marc de passivitat davant del govern de l’Estat”. En un comunicat, la CUP va insistir a reclamar a Aragonès que posi un horitzó clar cap al referèndum d’autodeterminació.

Malgrat no assistir a l’acte, la formació va estar pendent del contingut de la conferència i va poder sentir com, d’entrada, el president va agrair la presència de representants de partits que discrepen però que van anar a escoltar-lo. “Escoltar és el primer pas per dialogar i contraposar arguments i dibuixar el futur”, va sentenciar.

No va ser l’única crítica d’ahir a Aragonès per part de l’independentisme. El seu predecessor a la Generalitat, Quim Torra, li va “retreure” que “no tingui experiència professional més enllà de la política”. En una entrevista a Televisió de Tossa, es va mostrar en desacord amb la seva estratègia de diàleg amb l’Estat. “No veig cap lluita per portar-nos enlloc”, va lamentar Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.