Sánchez “no té data” per a la taula i situa “al segle XX o XIX” l’independentisme
Es concentra en la bilateral i vol veure abans el president a La Palma
“El referèndum divideix”
Vol la taula de catalans i que Junts entri al ‘sit and talk’
El president Pere Aragonès va pronunciar dilluns una conferència titulada Avancem a la Sala Oval del MNAC i fa un mes va voler que la seva veu fos sentida a Madrid sense el filtre dels intermediaris i va acudir al Club Siglo XXI, però la resposta que ahir va donar Pedro Sánchez al mandatari català va ser un viatge enrere en el temps. “Crec –i ho dic amb tots els respectes– que l’independentisme és una teoria política que representa el segle XX o el segle XIX. Després de la pandèmia, si una cosa ha quedat clara és que hem d’integrar totes les nacions en el si de la UE per ser precisament prou grans i prou rellevants en un ordre internacional amb actors grans i gegants com la Xina, els Estats Units, el Brasil, l’Índia o Rússia”, va etzibar Sánchez durant la sessió de control al Senat. La Moncloa es concentra ara en la comissió bilateral Estat-Generalitat de demà passat a Barcelona i espera tenir el president Aragonès a la conferència de presidents del 25 de febrer a La Palma abans de fer nous avenços com ara reunir la taula de diàleg. “La taula no té data”, va afirmar la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.
A Madrid ha arribat el ressò de la conferència d’Aragonès i ahir Sánchez va aprofitar el menú doble al Senat –una pregunta del senador Gorka Elejabarrieta (EH Bildu) sobre la “coartada” de la Constitució i una de Josep Lluís Cleries (Junts) sobre la taula de diàleg– per definir el camp de joc en què es mourà els dos anys que queden de mandat. Per Sánchez, “els referèndums el que fan és dividir” i “plantejar qüestions absolutament binàries” sobre la identitat quan són “qüestions molt més complexes i que afecten la convivència”. Sánchez va invocar el 2017 per lloar que amb ell s’ha passat “del conflicte permanent al diàleg constant” i “s’han superat traumes”, i citava dades del CEO per avalar que si el 2018 la relació entre el govern d’Espanya i el de Catalunya era la primera preocupació del 31% dels enquestats, avui ho és només del 16%.
“Taula entre catalans”
Si bé fonts de La Moncloa lloen que Aragonès parli d’obrir un diàleg intern, Sánchez va posar deures en públic a Aragonès: “Sempre he trobat a faltar la taula de diàleg entre catalans.” Aprofitant que Cleries citava les paraules d’Aragonès al MNAC, Sánchez va diferenciar entre ERC i el cas de Junts: “El que no pot ser és que ens reprotxin allò del sit and talk i, quan convoquem la taula de diàleg, els que hi faltin són vostès.”
“La taula de Porrera”
Després de denunciar la democràcia “defectuosa” –segons The Economist– i d’ironitzar davant Sánchez que la taula de diàleg sembla “la taula de Porrera” –“vagi a Porrera i que li ensenyin la taula i li expliquin el misteri de per què es movia sola”, va reblar–, Cleries denunciava el vet a noms de Junts: “Si vol que seguem a la taula no ens digui el nom i cognom dels que hi han de seure. No tenim ni la llibertat de triar els que hi seuen, quina vergonya, senyor Sánchez!”
A La Moncloa, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va recitar l’ordre del dia de la bilateral de divendres –beques, justícia i ingrés mínim– i va recordar a Aragonès que “no cal la valentia que es reclama”. “Dialoguem per convicció”, va dir. La taula, això sí, “no té data” ni en tindrà abans de saber si Aragonès va a La Palma, una assistència que La Moncloa dona per descomptada.