Societat

Cuixart insta Catalunya a ‘governar-se com un estat’

El president d’Òmnium en una carta de comiat als socis demana “una estratègia compartida” als partits i nous lideratges per fer la República catalana

“No podem esperar una generació”, alerta

L’encara president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, demana “una estratègia compartida” als partits polítics i entitats independentistes, així com “nous lideratges per fer possible” la República catalana. En una carta que, ahir, va enviar als 190.000 socis de l’entitat, Cuixart, que la setmana que ve serà rellevat en la presidència, assegura que el sobiranisme, el catalanisme i l’independentisme “no poden deixar passar més temps sense una estratègia compartida i ara calen nous lideratges per fer-ho possible”. “És urgent governar-nos com un estat. Ni podem ni volem esperar una generació”, manté.

En aquesta carta dirigida als socis, Jordi Cuixart justifica la seva decisió d’abandonar aquest càrrec per la necessitat de “donar pas a nous lideratges” i per obrir una nova etapa. En la seva carta de comiat, en què diu que haver estat president d’Òmnium Cultural ha estat “l’honor més gran” de la seva vida, assenyala: “Renovar-nos vol dir enfortir-nos per adequar-nos al repte col·lectiu que es manté intacte, aconseguir la República catalana”, i deixa clar que “això no va de persones, sinó de col·lectius”.

Cuixart espera amb la seva decisió ser útil perquè sigui una realitat la independència: “No tinc retrets per a ningú, ni hem vingut a donar lliçons”, deixa clar, afirma que “per tornar-ho a fer i fer-ho millor cal refer la unitat estratègica, i les picabaralles de curta volada distreuen” i recorda que “hi ha molta feina a fer perquè la repressió no s’atura, una de cada dues persones viu en la precarietat i la llengua i la cultura catalanes són sistemàticament menystingudes i maltractades pels poders de l’Estat”. “La determinació es mesura també amb la capacitat d’actuar amb tanta força com generositat. I en el meu cas, i en l’era d’una certa incontinència, també amb saber fer del silenci, paraula”, sentencia.

Cuixart, que ha emplaçat els socis de l’entitat a retrobar-se dissabte 26 a l’assemblea general de La Farga de l’Hospitalet, on es farà el seu relleu, reivindica la feina feta al costat de tota la junta nacional, convençut que el que va fer “continuar en la presidència d’Òmnium contra la voluntat dels poders de l’Estat i assumir la condició de pres polític és el que haurien fet els fundadors”. També defensa altres decisions preses, com ara: “acusar l’Estat, reivindicar la legitimitat de tots els nostres actes i oposar-nos a qualsevol mesura de gràcia”. “Era una obligació moral que ens reafirma en l’encert de l’Ho tornarem a fer”, referma. També ha volgut agrair el suport i afecte rebut durant els anys que ha presidit Òmnium Cultural.

La setmana que ve, Cuixart deixarà la direcció d’aquesta entitat històrica i donarà pas al filòsof Xavier Antich, l’únic candidat que s’ha presentat per succeir-lo, i que formarà una junta amb Mònica Terribas, com a vicepresidenta, Marina Gay, Marina Gallés, Marta Garsaball, Joaquim Forn, David Fernàndez, Natza Farré, Natalia Touzon, Iolanda Fresnillo, Núria Basi, Àngel Castiñeira, Gerard Pijoan, Lluís Duran, Dídac Amat i Marc Sanjaume.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.