Societat

La Mancomunitat de la Taula del Sénia constata que la llei catalana ha frenat l’arrencada de les oliveres mil·lenàries

L’entitat detectava fins a un centenar de casos anuals d’extracció d’arbres de més de 3,5 meres de diàmetre

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha constatat que l’aprovació de la nova llei catalana que protegeix les oliveres monumentals ha frenat l’arrencada dels exemplars de més de 3,5 metres de diàmetre.

Segons l’entitat, fins a l’entrada en vigor de la norma, aprovada pel Parlament el juny de 2020, es detectaven anualment entre 50 i 100 casos d’extraccions d’arbres mil·lenaris d’aquestes dimensions als municipis catalans –al País Valencià estan protegits per llei des de 2006–. Amb tot, admeten que arbres d’un diàmetre inferior poden ser arrencats i se continuen comercialitzant. El nou president de la Mancomunitat, Antonio Ollés, ha reclamat l’aprovació del reglament de la llei per regular aspectes que permetin aprofundir la protecció del patrimoni.

La llei catalana ha permès pràcticament frenar, almenys pel que fa als exemplars de majors dimensions –més de 3,5 metres de diàmetre a 1,3 metres d’altura del terra–, l’espoli d’oliveres mil·lenàries del territori de la Mancomunitat de la Taula del Sénia. La mitjana de casos d’arbres d’aquesta mida en concret que s’arrencaven i es comercialitzaven voltava els 50 o 60 casos anuals. Des de l’entrada en vigor de la llei catalana, segons ha remarcat la gerent de la Mancomunitat, Teresa Adell, no se n’ha registrat cap d’aquestes mesures.

L’entitat té inventariades i georeferenciades un total de 6.483 oliveres als 23 municipis que la formen –a Catalunya, País Valencià i la Franja de Ponent–. L’actualització anual d’aquestes dades, segons ha recordat Adell, els permet conèixer la situació real de cadascun dels arbres. “Una altra cosa és que veiem passar un tràiler amb oliveres de 2,5 o 3 metres, que això ho permet la llei”, ha reconegut.

Aquesta era, precisament, una de les principals crítiques que plataformes i grups conservacionistes van fer a la normativa: que fixant unes dimensions mínimes deixava desemparats i exposats a la comercialització els exemplars, també molt antics, que no hi arribessin.

Adell, per la seva banda, ha volgut remarcar la voluntat de “consens” plantejada per la llei en la línia de conciliar l’”equilibri” d’interessos de pagesos i de preservació. Ha recordat que els pagesos tenen ara l’opció d’inscriure voluntàriament oliveres de menors dimensions per la seva singularitat o monumentalitat, i també protegir conjuntament oliverars.

La conservació i potenciació d’aquest patrimoni natural, agrícola i paisatgístics és un dels objectius que s’ha marcat el nou president de la Mancomunitat, l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, que durant el pròxim any ocuparà el càrrec en substitució de l’alcalde de la Pobla de Benifassà, David Gil –president durant els últims dos anys arran de la irrupció de la pandèmia–.

Ollés ha demanat al Govern que aprovi definitivament enguany el reglament que ha de desenvolupar la llei per poder garantir millor aspectes que aprofundeixin la protecció d’aquest patrimoni com els ajuts als agricultors i propietaris. Precisament, la producció i promoció –també turística– de l’oli d’aquests arbres monumentals continua sent la principal via que treballa la Mancomunitat, on ja existeixen disset marques registrades dins la recentment creada Marca de Garantia Oli de Farga Mil·lenària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.