Política

Cap a la porta de sortida

Casado s’acomiada del Congrés i es reuneix amb els barons, que assenyalen Núñez Feijóo com el seu possible successor

El president gallec s’entrevista a soles amb l’encara líder del PP sense fer el pas endavant

Pablo Casado vivia anit les hores més agòniques del seu final de regnat, les que han de transcórrer fins a formalitzar la seva renúncia com a líder del PP. El quan –qüestió de dies, hores– s’imposa al què, que és la retirada oficial de qui ha dirigit la formació conservadora espanyola des del juliol del 2018, quan es va imposar en les primàries a Soraya Sáenz de Santamaría, fins que la guerra oberta la setmana passada amb la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha posat data de caducitat al seu mandat.

Abandonat pels quadres del partit, els barons regionals i el grup parlamentari, l’encara president del PP es va acomiadar ahir del Congrés dels Diputats aprofitant el torn de preguntes en la sessió setmanal de control del govern.

Casado va renunciar a formular la pregunta que tenia registrada per a Pedro Sánchez –“Què més està disposat a cedir als seus socis independentistes per continuar a La Moncloa?”– per lloar els èxits dels governs del PP i destacar-ne el perfil de partit d’estat, i exposar la seva concepció personal de la política: “Tot per servir Espanya i la causa de la llibertat, perquè aquest és el futur que mereixen els nostres fills i que hem de construir plegats”, va concloure. Mentre alguns dirigents, com l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, lloaven l’“elegància” de la intervenció de Casado, els encara partidaris del president, un cercle molt reduït, denunciaven un “escarni” que no mereix una persona “honrada”. També lamentaven els viratges dels qui, fins fa poques hores, formaven part de la cúpula del partit.

Per contra, els crítics afirmaven que Casado no se’n va per haver intentat netejar el partit de les sospites de corrupció sobre Díaz Ayuso –que hauria beneficiat el germà amb un contracte a dit de l’administració durant la pandèmia–, sinó per haver tacat la presidenta madrilenya amb acusacions sense proves. “L’entrega als companys –li va replicar Cayetana Álvarez de Toledo, destituïda per Casado com a portaveu parlamentària– és respectar la presumpció d’innocència.”

Dimitir més endavant

Durant tota la jornada, es van tornar a disparar els rumors que presentaria la dimissió en la reunió que havia de mantenir a la tarda-vespre amb els barons regionals, tots, llevat de Díaz Ayuso, exclosa de la cita en no ser la presidenta del PP de Madrid.

I en espera d’aquesta reunió clau, prèvia a la junta directiva estatal de dimarts vinent –la que ha de convocar un congrés extraordinari del partit–, un nom apareixia en totes les converses, el d’Alberto Núñez Feijóo, aclamat com a possible relleu de Casado. La figura del president de la Xunta de Galícia va anar guanyant punts a partir de dimarts, quan va deixar entreveure la possibilitat de fer un pas endavant i presentar candidatura al lideratge del partit. Feijóo és “una figura de referència”, va declarar ahir el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, que va recordar, no obstant, que encara no hi ha candidats per al congrés extraordinari. I sobre la reunió del vespre amb Casado, hi va afegir: “Escoltarem en Pablo i a nosaltres mateixos i, un cop ens haguem escoltat tots, prendrem una decisió conjunta en benefici d’aquest partit.”

“És un referent per a tots”, deia per la seva banda del líder gallec el president del PP a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco. “Li demano que es presenti”, s’hi afegia Carlos Iturgaiz, del PP basc. Casado es va entrevistar a soles durant gairebé dues hores amb Feijóo a la seu del carrer Gènova, abans de la trobada prevista amb la resta de líders territorials. Camí de la reunió amb Casado, la majoria de presidents regionals del PP van reclamar unitat i la necessitat de tancar de manera immediata la fractura oberta en el PP. La incògnita de la nit era si Casado dimitiria ahir mateix o demanaria esperar al congrés extraordinari per fer-ho.

Hi ha també altres dubtes. No se sap, per exemple, si es presentarà més d’una candidatura en aquest conclave per triar nou líder, i també està en l’aire si, durant la transició, hi haurà una gestora o només la comissió que prepari el congrés.

LES FRASES

Un cop ens haguem escoltat tots, prendrem una decisió conjunta en benefici del partit
Juanma Moreno Bonilla
PRESIDENT DE LA JUNTA D’ANDALUSIA
Un Congrés extraordinari [del PP] ha de servir per girar full
José Ignacio Ceniceros
PRESIDENT DEL PP DE LA RIOJA

“Feijóo és molt de dretes”

Redacció

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va qüestionar ahir el caràcter centrista del perfil d’Alberto Núñez Feijóo, considerat l’opció amb més possibilitats d’agafar el relleu de Casado al capdavant del PP. “És molt de dretes”, insistien ahir en l’entorn de la ministra, que recorden que el president gallec va ser un dels primers barons populars que van aplicar les retallades aprovades pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero durant la crisi econòmica del 2008. “I sense que ningú li ho demanés.” Díaz coneix bé el líder gallec ja que va ser rival política del candidat a la Xunta per Galícia En Comú, Antón Gómez Reino, en les eleccions autonòmiques del 2020. Llavors, l’actual vicepresidenta segona del govern espanyol ja va avisar que Feijóo no és diferent de la resta de membres del PP i que podria arribar a ser capaç de governar amb Vox. Amb tot, tampoc consideren que sigui igual que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.