Política

Hisenda i la Generalitat acorden el pagament de 359 milions d’euros de la disposició addicional tercera en els pròxims dos anys

Giró planteja a la trobada de la comissió mixta el pagament dels 3.000 milions pendents del període 2009-2013

A la trobada s’ha pactat la transferència de 336,4 milions d’euros pendents del finançament dels Mossos el 2023

El ministeri espanyol d’Hisenda i la Generalitat han acordat el pagament en els pròxims dos anys de 359 milions d’euros pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut.

És l’import que encara falta per liquidar el deute corresponent a l’any 2008 relacionat amb el dèficit inversor en infraestructures i que el Tribunal Suprem (TS) espanyol va ordenar a l’Estat que compensés.

Els pressupostos de l’Estat de 2023 incorporaran 200 milions d’euros per a Catalunya d’aquesta liquidació i els de 2024 n’inclouran 159 milions d’euros. La conselleria d’Economia ha explicat en un comunicat que aquests imports es destinaran a inversió en infraestructures de mobilitat de la Generalitat.

És un dels acords assolits aquest dimecres a la tarda a la reunió de la comissió mixta d’Afers Econòmics i Fiscals entre l’Estat i la Generalitat que ha tingut lloc a Madrid i que han encapçalat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el conseller d’Economia, Jaume Giró.


3.000 milions pendents de la disposició addicional tercera
Segons ha informat la conselleria d’Economia, Giró ha traslladat a Montero que cal establir un espai de negociació per acordar el traspàs dels 3.000 milions d’euros pendents de la disposició addicional tercera pel període 2009-2013. Giró també ha demanat un fons extraordinari covid per a aquest 2022 i la informació necessària per elaborar les balances fiscals. Un altre element que ha plantejat és poder mantenir el cànon de residus.

A banda, a la trobada s’ha pactat que el 2023 es paguin els 336,3 milions d’euros que estaven pendents de calendaritzar del finançament dels Mossos d’Esquadra pel període 2010-2020. A més, s’ha acordat crear grups de treball per analitzar i quantificar el cost de l’increment de la plantilla de Mossos i per estudiar l’equiparació pel que fa a la jubilació anticipada. Els treballs dels dos grups hauran de culminar abans que acabi 2022.

Pel que fa al que abordi la qüestió de la jubilació anticipada, haurà d’efectuar la seva tasca en els tres mesos posteriors a l’adopció de l’acord i la quantitat provisional que correspongui per a aquest exercici es transferirà aquest mateix any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.