Política

La CUP no avala la unanimitat sobre Ucraïna

PSOE, Podem, ERC, Junts, PDeCAT, Bildu, PP i Vox condemnen la invasió russa

El Congrés té un diputat, Pablo Cambronero, que viu i treballa entre l’escó i la cafeteria des que va ser expulsat de Ciutadans sense dret a despatx, i ell era l’artífex del vet a una declaració institucional dimecres al Congrés sobre la invasió russa d’Ucraïna perquè el reglament obliga a tenir total unanimitat i n’hi ha prou que un únic portaveu se n’aparti (i li tocava la del mixt de forma rotatòria). “Pur afany de protagonisme per pressionar la mesa per tenir més drets”, sosté la veterana Ana Oramas (Coalició Canària). Ahir, però, tots els partits –d’ERC a Vox passant per Podem i Junts– es van posar d’acord a firmar una proposició no de llei de condemna de la invasió russa i de solidaritat amb Ucraïna i només la CUP se’n va desmarcar perquè no al·ludeix a l’OTAN en l’escalada de tensions.

En el debat monogràfic sobre Ucraïna dimecres al Congrés, en nom de la CUP va ser Albert Botran qui va pujar a la tribuna d’oradors. “En primer lloc, situar-nos en el més absolut rebuig de l’agressió de Putin contra Ucraïna. Posar en el centre la seguretat de les persones, de la població civil, tant a Ucraïna com a totes les guerres: el Iemen, Palestina, Armènia, el Kurdistan, Síria”, va exposar Botran. Després de deixar clar que la CUP està “contra totes les guerres i tots els imperis”, Botran va adduir que “els Estats Units són un actor involucrat en el Maidan, com la UE, que ha jugat a enfrontar des de fora” i que “no per casualitat la tensió ha augmentat en el moment en què la carpeta ucraïnesa ha tornat a les mans de qui ja la portava el 2014: Victoria Nuland”. I, després de denunciar la presència de neonazis en l’exèrcit ucraïnès dins el batalló Azov, el diputat de la CUP va acabar així: “El camí de la pau depèn, doncs, de la retirada de les tropes russes d’Ucraïna, del rebuig de l’escalada militar i de l’enviament de tropes i armes a Ucraïna, del rebuig a l’OTAN i de l’aposta per una relació amb els pobles a través del diàleg i la cooperació.”

Els sis punts del text unitari de la PNL no citen els Estats Units ni l’OTAN –la raó esgrimida per la CUP– i “repudien amb la màxima fermesa” les accions militars de Putin, exigeixen la total retirada de l’exèrcit rus i insten la UE a redoblar els esforços diplomàtics i oferir suport financer i humanitari al poble ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.