Economia

El preu de la llum assolirà avui un rècord històric

El nerviosisme del mercat per un vet energètic a Rússia fa disparar el gas, l’electricitat i el petroli

La CE presentarà avui mesures per a la desconnexió

La Unió Europea es prepara per afrontar una crisi energètica, derivada directament de la invasió russa d’Ucraïna, i que està fent disparar el preu de la llum i fent miques els registres històrics. Els preus de l’energia ja estaven empenyent la inflació a tota la zona euro, condicionant la recuperació postpandèmia, que s’alentirà.

El preu mitjà de l’electricitat a l’Estat espanyol depassarà avui els 500 euros per megawatt hora (MWh) per primer cop a la història des que hi ha registres, i es dispararà fins als 544,98 euros de mitjana, amb pics de 700 euros, un 23% més respecte a ahir. Però és que ahir ja batia el rècord: 442,54%, un 17% més car de mitjana que diumenge. Per fer-se una idea del descontrol del mercat, cal assenyalar que el preu de la llum avui multiplicarà per 10 el que es va registrar fa un any (47,05 euros MWh) i serà un 65% més car que quan es va desencadenar la invasió, el 24 de febrer. La situació és comuna a bona part d’Europa: França, Alemanya i el Regne Unit també superaran avui de molt els 500 euros. Darrere aquests increments, es troba el preu del gas, que s’usa per produir electricitat i del qual la UE compra un 40% a Rússia. L’empresa pública russa Gazprom va assegurar ahir que està complint “al cent per cent” amb els contractes estrangers. Gazprom va atribuir l’alça del preu al fet que tot el gas injectat l’estiu passat va ser retirat dos dies després de la invasió, i així les reserves europees són un 21% inferiors a les de fa un any.

La possibilitat que els països europeus vetin la compra de gas rus, com a part de noves sancions, ha fet saltar les alarmes en els operadors. Ahir el gas va tornar a trinxar els propis rècords de preus (335 euros MWh), tot i estabilitzar-se a mitja jornada. Un temor idèntic al que es va desencadenar ahir durant l’obertura dels mercats del petroli, arran de les declaracions de la Casa Blanca el cap de setmana en què assegurava que estudiaven amb la UE prohibir-ne la importació de Rússia, segon productor mundial després de l’Aràbia Saudita. El barril de Brent es va elevar ahir fins a preus mai vistos des del 2008, que ja s’estan traslladant a les gasolineres. A l’Estat espanyol, algunes ja venen la gasolina a dos euros el litre.

LA XIFRA

10
cops
més cara serà avui la llum que fa un any. Se superaran per primer cop des que hi ha registres els 500 euros MWh.

La recuperació serà més lenta

L’escalada de l’energia en els últims dies canvia les previsions dels governs europeus. La vicepresidenta de l’executiu espanyol, Nadia Calviño, va dir ahir: “Venen temps difícils. L’impacte de la guerra podria ser un alentiment, però que no es posi en dubte que som en el camí de la recuperació econòmica i la creació de feina.” A finals de setmana, la UE estudia com desacoblar els preus del gas i de l’electricitat. I avui mateix la Comissió Europea presentarà un conjunt de mesures per fer front a la crisi energètica, amb tres pilars, segons va detallar la presidenta Ursula von der Leyen: diversificació del subministrament fòssil per reduir la dependència del Kremlin, accelerar les inversions “massives” en renovables i impulsar millores energètiques. També inclourà la protecció de les empreses i ciutadans més vulnerables a la pujada de preus. Boris Johnson i el canceller Olaf Scholz van reconèixer ahir que no es pot desconnectar “de cop” de l’energia procedent de Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.