Política

Milers d’ucraïnesos fugen de la guerra enmig del foc de Putin

Combois de civils de Sumi i Kíiv inicien l’èxode cap a zones més segures, però continuen atrapats a la ciutat de Mariúpol

El nombre de refugiats supera els dos milions

Zelenski assegura que no es rendirà

Els Comuns ovacionen el cap d’estat ucraïnès

Ucraïna va començar a eva­cuar ahir els pri­mers ciu­ta­dans de Sumy, al nord-est del país, i va con­ti­nuar el tras­llat de civils d’Irpin, a la regió de Kíiv, però no va poder fer-ho a la ciu­tat portuària de Mariúpol, a la riba del mar inte­rior d’Azov, a causa dels con­ti­nu­ats atacs rus­sos.

Després de tres dies con­se­cu­tius d’intents d’eva­cu­ació frus­trats, Ucraïna i Rússia es van posar final­ment d’acord ahir per obrir un cor­re­dor huma­ni­tari de Sumi a Pol­tava, a l’est del país, una ruta noti­fi­cada prèvia­ment al Comitè Inter­na­ci­o­nal de Creu Roja (CICR).

La vice­pri­mera minis­tra ucraïnesa i minis­tra per a la Rein­te­gració dels Ter­ri­to­ris Tem­po­ral­ment Ocu­pats, Iryna Vereixt­xuk, va expli­car que no s’havia acor­dat cap altra ruta, després que Rússia pro­posés de nou ahir cor­re­dors huma­ni­ta­ris amb des­ti­nació a Rússia. Vereixt­xuk va expli­car que la pro­posta que Ucraïna va trans­me­tre a Rússia i al CICR diver­ses rutes segu­res per als refu­gi­ats.

Poc després van començar a sor­tir auto­bu­sos des de Zapo­riyia a Mariúpol per reco­llir civils i por­tar ajuda huma­nitària, en una missió que es va frus­trar poc després.

En total, més de dos mili­ons de per­so­nes han fugit ja d’Ucraïna des que va començar la invasió russa fa tretze dies, segons l’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal per a les Migra­ci­ons (OIM) i l’Agència de Naci­ons Uni­des per als Refu­gi­ats (Acnur).

L’eva­cu­ació de Sumy va començar a pri­mera hora del matí amb una pri­mera columna d’uns vint auto­bu­sos plens de ciu­ta­dans, espe­ci­al­ment estu­di­ants estran­gers de l’Índia, que va arri­bar a Pol­tova. Al llarg del dia es va témer que el procés hagués de ser suspès. Sumy va ser la nit ante­rior objecte d’un atac rus con­tra edi­fi­cis resi­den­ci­als, en el qual va haver-hi diver­ses vícti­mes mor­tals, entre elles dos nens.

Una segona columna de més de 35 auto­bu­sos va sor­tir a la tarda de la ciu­tat –de gai­rebé 270.000 habi­tants– amb més de 600 per­so­nes a l’inte­rior. Més de 300 quilòmetres a l’oest, a la regió de Kíiv, con­ti­nu­ava l’eva­cu­ació de la població d’Irpin, ciu­tat de gai­rebé 43.000 habi­tants.

En canvi, es va tor­nar a frus­trar l’eva­cu­ació de Mariúpol després que, segons les For­ces d’Ope­ració Con­junta, les tro­pes rus­ses llan­ces­sin un atac “exac­ta­ment en la direcció del cor­re­dor huma­ni­tari”. Mariúpol està total­ment blo­que­jada per les for­ces rus­ses des de fa més d’una set­mana i l’alcalde, Vadim Boyt­xenko, ha afir­mat en diver­ses oca­si­ons que la ciu­tat està al caire d’una “catàstrofe huma­nitària”, ja que s’ha que­dat sense elec­tri­ci­tat, cale­facció i aigua pels cons­tants bom­bar­de­jos de l’exèrcit rus.

Un nen va morir a Mariúpol de des­hi­dra­tació, un fet que el pre­si­dent ucraïnès, Volodímir Zelenski, va des­ta­car en unes decla­ra­ci­ons adreçades a Occi­dent. En un vide­o­mis­satge, Zelenski va des­ta­car que Ucraïna suma “tretze dies sen­tit pro­me­ses [...] que hi haurà ajuda, que hi haurà avi­ons”, que no es con­cre­ten. Poc després, en una inter­venció per vide­o­con­ferència davant la Cam­bra dels Comuns britànica, el pre­si­dent ucraïnès va pro­me­tre que no es “ren­dirà”. “Llui­ta­rem als bos­cos, als camps, a les ribes i als car­rers”, va dir para­fra­se­jant un dis­curs de Wins­ton Churc­hill durant la Segona Guerra Mun­dial. El pre­si­dent ucraïnès va rebre una llarga ovació dels dipu­tats britànics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.