Els fons sobirans van registrar el 2021 un creixement del 171%
L’Informe Fons Sobirans 2021 revela que van assolir la fita històrica de superar per primer cop els 10 bilions de dòlars en actius sota gestió
Els fons sobirans van augmentar el ritme d’inversió directa durant el 2021 passat mitjançant el tancament de 450 operacions, tot registrant un creixement del 171% i superant per primer cop els 10 bilions de dòlars en actius sota gestió, segons el darrer Informe Fons Sobirans 2021, elaborat pel Center for the Governance of Change d’IE University i ICEX-Invest in Spain.
Els fons sobirans van augmentar la seva aposta per l’Estat espanyol, i des de l’octubre del 2020 fins al desembre del 2021, van invertir en dotze empreses espanyoles, per un valor superior als 2.800 milions d’euros. És un volum d’inversió considerable, que només va ser superat els anys 2011 i 2009, quan el fons Mubadal, d’Emirats Àrabs Units (EAU), es va fer amb el control de Cepsa. Aquest impuls de la inversió sobirana a l’Estat té dos noms propis, GIC, un dels dos fons sobirans de Singapur, i un país, Abu Dabi. Val a dir que, en el pla global, l’any passat els inversors sobirans més actius van ser GIC i un altre fons de Singapur, Temasek. L’esmentat Mubadala, amb 80 operacions durant el període analitzat, també es va situar entre els primers llocs del rànquing. També molt actius, però amb un enfocament més domèstic, destaquen el Russina Direct Investment Fund o el National Infrastructure Investment Fund d’India. Els Estats Units continuen un any més com la primera destinació d’inversió dels fons. La novetat ha estat l’ascens de l’Índia cap al segon lloc, per nombre d’operacions, per davant de Xina i Regne Unit, segons recull l’informe.
Els sectors de més interès per als fons a tot el món, per nombre d’operacions, van seguir liderats per la tecnologia, que va representar gairebé el 42% del total de les transaccions. Un nombre important d’aquestes inversions es va fer mitjançant coinversions amb líders de la indústria del venture capital. L’informe, que ha analitzat 1.900 conversions, destaca Sequoia, Tiger Global o NEA com alguns dels socis habituals dels fons sobirans, tot i que inversors no convencionals en aquesta classe d’actiu com Goldman Sachs o BlackRock estan adquirint un roca cada vegada més rellevant.
Per a Javier Capapé, director del Sovereign Wealth Research del Center for the Governance of Change d’IE University, “la fita històrica de superar els 10 bilions en actius s’emmarca en un procés de transformació econòmica en què les operacions directes dels fons sobirans en companyies no cotitzades es disparen.” A més, “la visió a llarg termini els permet per companyies que estan transformant la menara de lluitar contra el canvi climàtic, tot apostant per les renovables o la fusió; d’entendre el diner i les transaccions; com fan les fintech i les crypto, de proporcionar seguretat alimentària o d’accelerar una economia més circular”.