Gran angular

Bancs i alternatius, la lluita continua

L’encariment del preu del diner fa entrar en una nova fase la competència entre bancs i finançament alternatiu

Hi ha solucions perquè l’empresa tregui rendiment a la seva liquiditat
Les pimes han de valorar la flexibilitat i les condicions a banda del preu
Els bancs reconeixen que la concessió de crèdit s’alenteix

Amb una inflació que no apai­vaga la seva tendència a l’alça, i que tindrà el seu cor­re­lat en una pujada de tipus d’interès, la com­petència per adju­di­car crèdit a empre­ses entre els bancs i les enti­tats de finançament alter­na­tiu entrarà en una nova fase, en què fons de deute pri­vat, proveïdors de fac­to­ring, ren­ting o lea­sing, pla­ta­for­mes de crowd­len­ding i tot el ven­tall del fin­tech, hau­ran d’inten­tar des­fer les reticències de les empre­ses a explo­rar noves vies d’obte­nir diners.

Estu­dis com el Segon baròmetre empre­sa­rial de ‘fin­tech’ i finançament alter­na­tiu, una enquesta duta a terme entre 158 empre­ses per l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Finan­cers (IEF) i la con­sul­tora finan­cera Altria Corpo, revela que un 57% de les empre­ses reco­neix que bus­carà finançament alter­na­tiu durant el 2022, un 23% més que l’any 2021. I una majo­ria d’enques­tats, fins a un 70%, veu més dur acce­dir al finançament ban­cari, just quan hem arri­bat, entre aquest mes de març i el juliol, al ven­ci­ment de les carències dels crèdits que l’Ins­ti­tut de Crèdit Ofi­cial (ICO) de l’Estat va con­ce­dir per remun­tar la crisi. A més, hi ha la reno­vació de les línies de crèdit ICO que ven­ce­ran el 2023. Dues cir­cumstàncies que per­me­ten albi­rar als experts una fines­tra d’opor­tu­ni­tat per a l’uni­vers del finançament alter­na­tiu i el fin­tech. En el nou joc per gua­nyar quota de deu­tors, els experts adver­tei­xen que si fins ara la riva­li­tat s’ha donat a uns tipus arti­fi­ci­al­ment bai­xos, ara els bancs per­den aquest avan­tatge.

Eloi Noya, direc­tor gene­ral d’Altria Corpo, con­si­dera que, amb aquest pano­rama d’inflació que segueix enfi­lant-se, “l’incre­ment del preu del diner s’està apu­jant, un 1%, i arri­barà a un 2%.” Com afirma, algu­nes empre­ses ja s’estan tro­bant que “si abans el banc els donava crèdit a tipus bai­xos sense entre­bancs, ara ja els fan un repri­cing a l’alça”. Així doncs, la sen­sació és que si l’empresa seguia amb el banc d’esma, ara no serà així i s’obrirà a acu­dir al finançament alter­na­tiu. I què hi pot tro­bar? “Si bé en preu hi ha de tot, hi ha el fac­tor no gens menys­pre­a­ble de l’agi­li­tat, ja que en una set­mana et poden obrir una línia de crèdit.”

Des de l’àmbit ban­cari, hom reco­neix que “el ritme de con­cessió de crèdits és lent, no hi ha demanda de pro­jec­tes d’inversió en un entorn que empit­jora cada dia, per la pujada dels cos­tos de l’ener­gia o les matèries pri­me­res, entre d’altres”. A més, hom afe­geix que ja som en una con­jun­tura en què les empre­ses, que patei­xen impac­tes com els esmen­tats –amb la qual cosa tin­dran més difi­cul­tat per defen­sar els seus mar­ges– “si no incre­men­ten els ingres­sos, els serà més difícil finançar-se”.

Aques­tes fonts con­si­de­ren que venim d’uns temps en què l’eco­no­mia ha estat regada per­ma­nent­ment de liqui­di­tat, cosa que ha permès a les empre­ses endeu­tar-se fins on calia.

D’altra banda, segons pre­ve­uen, la pujada dels tipus d’interès, que hom rep amb satis­facció –“ja és hora de cobrar pel negoci”- serà al compàs que mar­qui l’evo­lució de l’eco­no­mia. En tot cas, segons afir­men aques­tes fonts, “les empre­ses ja s’estan anti­ci­pant i estan acor­dant amb els bancs ope­ra­ci­ons a tipus d’interès fix, i les enti­tats, en funció del per­fil, apli­quen un tipus més ajus­tat al cli­ent fide­lit­zat”.

Amb la pujada del preu del diner, des d’aquesta òptica no queda clar que el finançament alter­na­tiu tin­gui més capa­ci­tat per com­pe­tir amb els bancs: “Els tipus s’ele­ven per a tots, i en el finançament alter­na­tiu, l’inver­sor demana ren­di­bi­li­tats supe­ri­ors a les del mer­cat.”

Això sí, els bons ave­ranys apa­rei­xen en par­lar dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion, que hom espera que “mul­ti­pli­quin la inversió per qua­tre i millo­rin la capa­ci­tat pro­duc­tiva de les empre­ses”.

Arris­car més.

Per a Jordi Solé, direc­tor exe­cu­tiu de Kre­e­dit, empresa espe­ci­a­lit­zada en la cerca de finançament per a pimes, “no té gaire sen­tit pen­sar que, d’entrada, pel fet que els tipus d’interès s’apu­gin, les empre­ses que fins ara s’han finançat amb els bancs optin per altres vies, ja que els tipus s’apu­gen per a tot­hom”. Tan­ma­teix, “el finançament alter­na­tiu pot arra­bas­sar quota als ope­ra­dors ban­ca­ris si aquests no ate­nen les neces­si­tats de finançament de les empre­ses, si no s’expo­sen més a aquest seg­ment”.

Cal remar­car que en el cas dels préstecs de l’ICO, el risc que assu­mia el banc era d’un 20%, men­tre que el 80% cor­ria a càrrec de l’Estat. En les cir­cumstàncies actu­als, en què pres­si­ona el calen­dari de ven­ci­ments, “els bancs, tot veient la pobra gene­ració de caixa de les empre­ses, es retre­uen a donar més crèdit”. Les pors dels bancs han arri­bat al punt que han con­ver­tit mol­tes línies per­ma­nents de cir­cu­lant en préstecs.

És en aquesta situ­ació en què s’aca­ben les carències que Solé pre­veu un esce­nari en què “caldrà veure qui­nes empre­ses merei­xen seguir sent finançades, per efi­ci­ents, i qui­nes caldrà dei­xar caure”.

És clar que qual­se­vol finançador és cons­ci­ent de la situ­ació i vol apro­fi­tar l’opor­tu­ni­tat que s’esde­vin­gui, però, Solé diu: “El nos­tre marc regu­la­dor és de clar pro­tec­ci­o­nisme als bancs, i no ha dei­xat que flu­ei­xin natu­ral­ment les noves vies de finançament: no hem d’obli­dar que l’ICO no va voler donar avals als finançadors no ban­ca­ris, men­tre que entre els nos­tres veïns euro­peus aquesta dis­cri­mi­nació no es va pro­duir.”

Amb l’experiència acu­mu­lada al llarg dels anys, Solé ha pogut cons­ta­tar que, en gene­ral, “les empre­ses són molt con­ser­va­do­res i encara pre­fe­rei­xen els bancs, tot i les comis­si­ons que els apli­quen o els reque­ri­ments de docu­men­tació, ja que sem­pre hi ha una certa reticència a explo­rar el des­co­ne­gut”. El fac­tor preu encara és el que més importa, i hi ha pocs dub­tes si un banc demana un 2% d’interès i una enti­tat alter­na­tiva, un 4%. “Com­pa­ren només preu, quan hau­rien de valo­rar la fle­xi­bi­li­tat, ja que una d’aques­tes enti­tats pot ser més gene­rosa en carències o incre­men­tant les quo­tes a pagar cada any segons les neces­si­tats.” I un altre punt interes­sant és que si una empresa acu­deix a un d’aquests finançadors, no apa­rei­xerà en el regis­tre del risc, la Cen­tral d’Infor­mació de Ris­cos del Banc d’Espa­nya (CIRBE), en què apa­rei­xen els impa­gats, a la vista de qual­se­vol ope­ra­dor del sec­tor ban­cari. Altres pos­si­bles avan­tat­ges és que no es dema­nen avals de socis i admi­nis­tra­dors, ni con­tra­pres­ta­ci­ons com ara con­trac­tar asse­gu­ran­ces o plans de pen­si­ons, cosa que sí que fan els bancs. “Un altre punt a favor del finançament alter­na­tiu és que aques­tes enti­tats miren més cap enda­vant, tre­ba­llen sobre els resul­tats que puguin obte­nir les inver­si­ons de les empre­ses, men­tre que la banca es limita a veure com ha anat el pas­sat.”

Una fin­tech com Novi­cap, que ofe­reix solu­ci­ons de finançament i opti­mit­zació de cir­cu­lant, sí que creu que cal estar ama­tents, perquè “hi ha una res­tricció del crèdit per part de la banca, que s’està pro­te­gint davant la pers­pec­tiva de falli­des, que pot fer que les empre­ses cer­quin el finançament alter­na­tiu”, explica Lois Duhour­cau, deputy CEO de Novi­cap. Asse­gura que tenen cli­ents que “són empre­ses sol­vents, que tenen paga­ments pen­dents de l’admi­nis­tració, cosa que no agrada als bancs, que no volen arros­se­gar més deute públic”. Altres cli­ents estan en procés de refi­nançament del deute, i com que els bancs els han tallat les línies, han de recórrer a empre­ses com aquesta. A banda de ser un altra pos­si­ble via d’obtenció de crèdit, una empresa com Novi­cap també pot ofe­rir solu­ci­ons per obte­nir un ren­di­ment de l’exce­dent de liqui­di­tat, que mol­tes empre­ses han de dipo­si­tar al banc, al qual se li ha de pagar un 0,5% quan la suma depassa el milió d’euros. Novi­cap ofe­reix una solució de des­comp­tes per paga­ment de fac­tu­res de manera anti­ci­pada als proveïdors.

Com diu Duhour­cau, el prin­ci­pal pro­blema del fin­tech és reduir el cost de capi­tal, que en el cas dels bancs és zero, per reduir els preus al cli­ent poten­cial. “Un model pot ser crear un fons sobre inver­sors de caire dife­rent i, en aquest sen­tit, la cre­ació d’un fons de deute pri­vat és una bona opció.”

El gran capital es mou cap a la via alternativa

Tot i que no s’acaben de complir les expectatives de la Capital Markets Union (CMU), estratègia de la UE per reequilibrar el pes de les fonts de finançament a Europa, el cert és que, com diu Eloi Noya, “cada vegada hi ha fons de deute privat més grans, de 500 o 2.000 milions d’euros, perquè el gran patrimoni no sap com trobar rendibilitats i es mou cap aquí, on hi ha preus entre el 6 i el 10%.” Noya creu que en el cas de l’Estat espanyol, “no hi hagut impuls públic a la CMU”: “No veiem, com a França, que una plataforma de finançament alternatiu doni crèdits avalats per l’Estat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.