Política

El govern britànic sanciona set grans oligarques russos

Inclou Roman Abramóvitx en la llista de penalitzats com a represàlia per la invasió russa d’Ucraïna

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar ahir sancions a set oligarques russos que considera que tenen estrets vincles amb Vladímir Putin. Conjuntament, tenen una fortuna de 18.000 milions d’euros. Les sancions inclouen congelar-los tots els actius i vetar-los l’entrada al país.

Entre els sancionats, figuren Oleg Deripaska, principal accionista de la firma energètica En+Group; Igor Sechin, conseller delegat de la petroliera Rosneft, o Aleksei Miller, conseller delegat de Gazprom, la companyia de gas russa. També Roman Abramóvitx, propietari del club de futbol Chelsea, l’actual campió de la Champions, club que li ha estat confiscat. Abramóvitx també té accions en els gegants de l’acer Evraz i Norilsk Nickel. “No hi pot haver refugis segurs per a aquells que han donat suport al cruel atac de Putin a Ucraïna”, va dir Johnson. Mentre que la ministra d’Afers Estrangers, Liz Truss, va dir que “les sancions mostren una vegada més que els oligarques i els cleptòcrates no tenen cabuda a la nostra economia o societat”. Fa uns dies Johnson ja va prohibir les importacions de petroli i gas russos, tot i que la dependència del Regne Unit del gas rus és d’un 4% i del petroli, d’un 8%, en relació amb el 40% i el 30% de la UE.

L’oposició en vol més

Johnson ha volgut liderar la resposta internacional a la invasió russa d’Ucraïna i va anunciar sancions sense precedents. No obstant això, l’oposició laborista li havia criticat que tardés a portar-les a terme i que anés darrere de la UE i dels EUA. Amb aquest anunci espera rebaixar les crítiques. L’oposició encara li demana que acceleri al Parlament la legislació que permetrà al registre mercantil confiscar els diners invertits en propietats provinents de la corrupció. Al Regne Unit hi ha més de 8.000 milions d’euros de “diner brut” invertit, del qual un 25% és de procedència russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.