Economia

El PIB l’eurozona creixerà un 1,4 menys i la inflació escalarà dos punts més per la guerra d’Ucraïna

L’OCDE preveu que l’economia global augmenti un punt menys i els preus s’incrementin en dos punts i mig més

L’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que el PIB de l’eurozona creixi un 1,4 menys per l’impacte econòmic de la invasió russa a Ucraïna. En un informe publicat aquest dijous sobre els efectes econòmics del conflicte, l’OCDE apunta que l’economia de la zona euro pot arribar a augmentar per sota del 3% durant el primer any de guerra davant el 4,3% projectat en els darrers càlculs de l’organisme. Així, l’eurozona serà de les grans economies la més afectada per la guerra, especialment per la dependència energètica de Rússia. L’organisme calcula que el conflicte restarà un punt al creixement del PIB mundial i al de l’OCDE i vuit dècimes al dels Estats Units.

Malgrat ser dels primers organismes que posa xifres a l’impacte econòmic de la guerra, l’informe de l’OCDE apunta que “la magnitud de l’impacte econòmic del conflicte és molt incert” i, afegeix, “dependrà de la durada de la guerra i la resposta en les polítiques”. Tanmateix, indica que “està clar” que l’atac militar representarà “una càrrega en el creixement mitjà termini” i afegirà una pressió “significativa” a la inflació.

Pel que fa a la inflació, l’OCDE preveu que els preus escalin dos punts i mig més a nivell mundial pel conflicte, dos punts més en el cas de la zona euro, un 1,98 més a l’OCDE i un 1,3 més als Estats Units.

En el cas de l’economia russa, afectada per les sancions d’Occident per l’atac militar a Ucraïna, l’OCDE preveu una “recessió profunda” amb el PIB que caurà un 10% i la inflació que escalarà fins al 15%.

D’altra banda, l’organisme alerta que l’acollida de refugiats ucraïnesos també tindrà un cost per a la Unió Europea i especialment per als països de l’est. Segons l’OCDE, els tres milions de refugiats poden tenir un cost directe per al bloc comunitari del 0,25% del seu PIB, una xifra que serà superior als països de l’est que rebin més desplaçats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.