Salut

Disminueixen un 7% dels tractaments de radioteràpia a Catalunya a causa de la pandèmia, segons un estudi

La causa de la reducció és l’ocupació de quiròfans i UCI per a pacients greus de covid

Els tractaments de radioteràpia han disminuït de forma global un 7% a causa de la pandèmia, segons indica un estudi promogut per l’Associació Contra el Càncer, la Fundació d’Oncologia Radioteràpica i el Pla director d’Oncologia de Catalunya.

Segons l’estudi, la davallada s’associa a l’ocupació de la majoria de quiròfans i UCI per pacients greus amb covid i l’impediment de fer les cirurgies previstes per tractar diferents tumors amb la derivació a tractaments de radioteràpia externa.

D’acord amb els resultats obtinguts, els tractaments que més s’han deixat de fer són els de mama (9%), ginecologia (5%), cap i coll (4%) i pulmó (3,9%). Per contra, en tumors de pròstata i al sistema nerviós han augmentat un 11% i un 3%, respectivament.

Per a l’estudi s’ha comparat el període precovid, de març fins a desembre de 2019, amb el període de març fins a desembre del 2020.

Tot i la reducció global, l’estudi apunta que la resposta i adaptació sanitària en oncologia radioteràpica va ser ràpida i eficient, “realitzant-se més activitat telemàtica, més tractaments hipofraccionats i amb plans de contingència que permetran una resposta millor en futurs reptes”.

De fet, a partir de l’estudi i d’una enquesta feta als serveis d’Oncologia Radioteràpica dels hospitals públics de Catalunya, s’ha constatat que es van dur a terme plans de contingència sobre la pandèmia en el 90% dels serveis i hi ha una percepció dels serveis del 80% de millora de la qualitat assistencial.

Més dades indiquen que en el 90% dels casos no es van anul·lar els tractaments de radioteràpia, però sí que es van posposar en el cas dels tumors de pròstata, mama i pal·liatius no urgents. En paral·lel, en el 100% dels casos es va augmentar els tractaments de radioteràpia externa hipofraccionada, sobretot en càncer de mama, recte, pròstata i pal·liatius.

En una primera fase, es van analitzar les dades del registre d’activitat de radioteràpia externa del sistema sanitari públic de Catalunya. Aquest registre és gestionat pel Pla director d’Oncologia de Catalunya en nom del Servei Català de la Salut. En una segona fase es va realitzar un qüestionari complementari al qual van respondre els deu caps dels serveis d’Oncologia Radioteràpica de Catalunya dels hospitals públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.