Economia

GLÒRIA PLANA

TINENT D’ALCALDE DE L ’AJUNTAMENT DE GIRONA

Creix l’idil·li amb la restauració “El comerç ara es revifa”

S’han obert o s’obriran nous restaurants a Girona com ara l’Uf!, Formaticum i Jazmino’s

Es preveu una nova botiga a la ciutat al carrer Emili Grahit

LES FRASES

Hi ha una inquietud del sector de la restauració per portar una oferta millor al mercat
Manel Reina Moreno
Gerent de la consultora Urbinum
Valorem positivament la proliferació de botigues i restaurants a la ciutat
Glòria Plana
REGIDORA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA
Majoritàriament, són establiments amb el ‘target’ de tiquet mitjà
La covid va provocar molts tancaments de botigues i algun establiment de restauració. Ara, però, sembla que se n’estan tornant a obrir?
La proliferació d’establiments, tant de comerços com de restauració, és un tema que valorem positivament. El comerç ara es revifa. Molt abans de la pandèmia, com a Ajuntament, ja treballàvem de manera concertada sempre amb el sector privat per tal de consolidar la restauració i el comerç, que són els sectors més tradicionals, però aquests han de conviure.
Com ara quins?
Amb tota la diversificació econòmica que pensem que hi ha d’haver a Girona, com és el cas del sector tecnològic, el de la bicicleta, el de la indústria cultural i creativa, el de la sostenibilitat i l’eficiència energètica, entre d’altres. Són sectors que han de conviure per potenciar l’economia de la ciutat.
Un treball de llarga durada que es consolida de mica en mica?
Sí. Evidentment, no és només una tasca de l’Ajuntament. També el sector privat hi ha dedicat molts esforços, però l’Ajuntament hi hem treballat moltíssim i ho seguim fent.
Bona part de la restauració que arriba s’instal·la al Barri Vell.
El Barri Vell de Girona sempre ha cridat molt l’atenció. Primer, pel patrimoni cultural i arquitectònic i pel patrimoni comercial. Els primers d’anar a aquesta zona som els gironins, però també els turistes que ens visiten, que venen a veure el patrimoni i la part comercial més emblemàtica. Aquesta zona va ser la més perjudicada per la pandèmia, però ara es revifa més.
No només el centre de la ciutat va ser perjudicada per la covid. Les barriades, també.
Sí. I nosaltres les actuacions les fem per a tota la ciutat. Els barris també s’estan potenciant.

No és un secret que la pandèmia va provocar molts tancaments d’establiments de restauració i comerç a moltes ciutats catalanes, entre què la de Girona. I no és un secret tampoc que algunes de les zones més castigades a la ciutat de Girona per aquests tancaments, a part de les barriades, van ser les zones més turístiques: alguns carrers del Barri Vell, la Rambla, Santa Clara i el carrer Nou.

Des de fa uns mesos, però, sembla que la situació es torna a reactivar. Malgrat que encara hi ha algun degoteig de tancaments, les obertures de noves botigues i, sobretot aquestes darreres setmanes, d’establiments de restauració comencen a sovintejar. Són establiments de totes les categories, però “el target mitjà o del preu amable” és el que està obrint més ara. “Hi ha una inquietud del sector per aportar una oferta millor al mercat”, assegura el gerent de la consultora Urbinum Manel Reina Moreno.

Entre aquests nous establiments hi ha, per exemple, el restaurant Jazmino’s, de brasa àrab, que acaba d’obrir a la plaça Bell-lloc. Al capdavant hi ha Paula Sandoval que fa vuit anys que regenta també un restaurant de les mateixes característiques a Bilbao. El restaurant, que és “un homenatge a la cuina àrab”, pot acollir una trentena de comensals i té obert totes les nits de dimarts a dissabte i els migdies de dijous a diumenge. El tipus de menjar del Jazmino’s “gira entorn del pa de pita” i “és un punt d’unió entre cultures”. Com que la cuina és oberta i molt gran, també hi ha previst fer-hi tallers amb diferents restauradors de Catalunya.

Un altre restaurant que ha obert aquesta setmana és l’Uf!, que s’ha instal·lat a la plaça Josep Pla. Aquest és un restaurant que ja havia existit als anys vuitanta al carrer de la Creu amb molt d’èxit de públic, però que va acabar tancant. Ara, Josep Maria Fernández, fill dels primers propietaris, ha decidit tornar-lo a engegar com a sandvitxeria i amb una carta en què hi ha els “famosos enrotllats de l’Uf”. El nou local “està relacionat amb els anys vuitanta i noranta” i tant la música com la decoració són un homenatge a aquesta època.

Els propietaris de la botiga Cal Formatger, situada a la Cort Reial, han decidit obrir un espai de degustació de formatges, de 6 a 8 de la tarda, i de cuina en què el formatge també serà el protagonista, a la nit. Es dirà Formaticum, tenen previst poder-lo obrir el 8 d’abril i estarà instal·lat al local de l’antiga Granja Mora. “És un espai dedicat al culte i la devoció al formatge”, explica Marc Masó, de Cal Formatger.

Altres locals que ja s’han obert o que estan a punt d’obrir-se a la ciutat són el de l’antiga Penyora, en què ja s’està treballant per instal·lar-hi una pizzeria “de nivell”; l’hamburgueseria La Brutal, del mediàtic xef Marc Ribas, que també està en obres des de fa uns mesos i que encara no té data d’obertura; el nou local Graner, “obert a tot hora”, i el restaurant Roent, amb horari de dinar i sopar, situat a la carretera de Barcelona, ben bé davant de la nova Clínica Girona, que ja ha obert portes.

Nou Ametller Origen

Només fa tres mesos que Ametller Origen va obrir la segona botiga a la ciutat de Girona i ara sembla que té previst obrir-ne una altra al carrer Emili Grahit, on antigament hi havia hagut els cinemes Catalunya i on, darrerament, hi havia hagut un basar xinès. Sembla que serà de les mateixes característiques que el darrer que van obrir a Girona i del mateix format que els de Figueres, Olot, Blanes i Platja d’Aro. Disposarà d’un gran apartat de fruita i verdura, a més de carnisseria, peixateria i forn de pa i pastisseria.

Rocambolesc Confiteria

Pel que fa al Rocambolesc Confiteria que Jordi Roca i Alexandra Rivas obren al costat de la gelateria al carrer Santa Clara de Girona, s’inaugura el 25 de març. Al nou local s’oferiran productes dolços com ara llaminadures i caramels, però també galetes, torrons, mones, pastissos, rajoles de xocolata i guarnicions, entre d’altres. Són productes que s’han anat creant per a ocasions especials que ara tindran el seu espai a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.