Política

Puigneró reclama a l’executiu espanyol els 3.000 milions pendents de la disposició addicional tercera

El vicepresident del govern recorda que “han de complir la llei”

El PSC reclama saber a què s’ha destinat els 200 milions d’euros ja retornats

El vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha demanat al govern espanyol “un compromís” per fer efectiu el retorn dels 3.000 milions d’euros  pendents de la disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia.

En resposta a una interpel·lació del PSC al plenari del Parlament sobre la inversió en infraestructures a Catalunya, Puigneró ha apuntat que aquest seria justament un instrument que “ajudaria molt”. “Han de complir la llei i complir l’Estatut; sempre demanen tornar al consens de l’Estatut, doncs el primer que podrien fer és complir-lo”, ha respost.

El diputat socialista Jordi Terrades ha reclamat saber en què s’ha destinat els 200 milions d’euros que el govern espanyol va retornar a finals del 2021 i també ha demanat a Puigneró que aclareixi en què volen gastar els 559 milions d’euros que el govern espanyol es va comprometre a retornar en els propers dos anys. Terrades ha recordat que aquests recursos no es poden destinar a despesa corrent. A més, ha avançat que en el proper ple tenen pensat presentar una moció on demanaran que Puigneró comparegui en el termini de tres mesos per donar detalls sobre a quines inversions en infraestructures es dedicaran els diners.

Sobre els 200 milions d’euros, Puigneró ha respost que aquests no van ser retornats fins a finals del 2021 i que no hi va haver temps per gastar-los. No obstant, ha assegurat que té el compromís d’Economia que es dedicaran a finançar inversions en infraestructures com estableix l’Estatut, tal com els 550 milions d’euros restants.

El vicepresident ha aprofitat per denunciar el dèficit fiscal que pateix Catalunya i que, al seu parer, impedeix que hi hagi més despesa en infraestructura. Segons Puigneró, si no hi hagués dèficit fiscal Catalunya comptaria amb uns 16.000 milions d’euros més a l’any.

També ha denunciat que de mitjana el govern espanyol només executa el 66% de les inversions pressupostades per a Catalunya, gairebé 10 punts per sota de la mitjana. A més, ha reclamat que les inversions destinades a Catalunya per part de l’Estat s’equiparin al pes que Catalunya té en el PIB espanyol.

Puigneró ha insistit que si l’Estat complís en aquests quatre punts, a Catalunya s’hauria pogut fer més inversions i es podria “posar el país a primera divisió en matèria d’infraestructures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.