L’exportació de la indústria va créixer un 23,5% el 2021
Les empreses industrials internacionalitzades d’Amec trien França, EUA i Portugal com a principals mercats de destinació
Les empreses adscrites a Amec-Associació de les Empreses Industrials Internacionalitzades van augmentar en el seu conjunt un 23,5% les exportacions durant l’any passat respecte del 2020, un resultat prou positiu, si tenim en compte que les expectatives que s’havien dipositat se situaven en el 9,3%, com consta a l’informe anual Conjuntura 2021 i Perspectives 2022.
Com afirma el director general d’Amec, Joan Tristany, “aquest increment es produeix sobre un any, 2020, en què les empreses d’amec no havien experimentat de mitjana cap caiguda, per la qual cosa els resultats són especialment destacables.”
El 2021, la crisi de subministraments ha comportat per a més de la meitat de les empreses industrials una disminució dels seus marges, un increment dels terminis de lliurament i l’augment d’estocs preventius. Com a mesures, les empreses fan una previsió a més llarg termini dels aspectes logístics i compres. Tot i així, només quatre de cada deu empreses han repercutit l’increment de preus sobre els seus clients. També és destacable que només una de cada deu hagi perdut competitivitat en alguns mercats o que pràcticament cap no hagués de parar de forma puntual la producció.
Una altra dada remarcable és que malgrat les dificultats que les empreses han hagut d’afrontar en la seva operativa internacional pels problemes logístics i de proveïment de matèries primeres, a la pràctica el 2021 les empreses han augmentat la seva propensió exportadora fins al 56,3% de la facturació total, respecte al 53,0% de 2020. “Un cop més, les empreses han sabut reaccionar, optar per la diversificació de proveïdors, cadenes de distribució i mercats, obtenint bons resultats malgrat un entorn molt complicat”, explica el director general d’Amec, Joan Tristany. Així, vuit de cada deu empreses van augmentar les seves vendes el 2021. La facturació total del conjunt de les empreses es va incrementar un 23,5%, en un any en què van superar les expectatives inicials. El 2021, sis de cada deu empreses van augmentar les plantilles, més de les que ho tenien previst l’any anterior.
L’escenari actual, però, ha canviat en qüestió de dies de manera molt important. “Fins a finals d’aquest mateix mes de febrer, les perspectives de les empreses industrials eren que aquest 2022 havia de ser un gran any”, però la guerra a Ucraïna i l’augment dels preus de l’energia, juntament amb un repunt dels problemes logístics, estan provocant un canvi de tendència sobtat. Quatre de cada deu empreses ja han revisat a la baixa el volum de negoci i els seus resultats per al 2022. De mitjana situen les expectatives un 12% per sota de les inicials. Només tres de cada deu asseguren que mantindran les previsions inicials.
La major afectació de la crisi d’Ucraïna i Rússia en les empreses es troba en els costos elevats de l’energia i els costos de materials i components, tal com indiquen set de cada deu empreses. Sis de cada deu empreses consideren que els resultats també es veuran afectats per l’alentiment de l’economia europea, mentre que cinc de cada deu creuen que el conflicte tindrà impacte en els terminis de lliurament.
França, els EUA i Portugal han estat els primers mercats de destinació el 2021. Els deu principals mercats es mantenen, amb un marcat descens d’Alemanya al rànquing, que passa del segon al quart lloc, i el retorn de Mèxic al Top 10.