Política

Suspens europeu per als cossos policials espanyols

El Consell d’Europa retreu a l’Estat incompliments de mesures anticorrupció

Veu “decebedors” els pocs intents de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional per ser forces de seguretat “ètiques”

Nova repri­menda del Con­sell d’Europa a l’Estat espa­nyol per haver incom­plert les seves reco­ma­na­ci­ons anti­cor­rupció. El Grup d’Estats con­tra la Cor­rupció del Con­sell d’Europa (Greco) va lamen­tar ahir que no s’hagin apli­cat ínte­gra­ment cap de les 19 reco­ma­na­ci­ons que va fer el 2019 a l’Estat en aquesta matèria.

En els últims tres anys només s’han com­plert par­ci­al­ment set con­sells i dotze direc­ta­ment no s’han imple­men­tat, segons indica l’informe publi­cat ahir. Els cos­sos i for­ces de segu­re­tat espa­nyols són els que sur­ten més mal parats de l’exa­men del Greco.

Aquest orga­nisme veu “dece­be­dor” l’intent de la Guàrdia Civil i la Policía Naci­o­nal de cons­truir una “infra­es­truc­tura ètica”. No s’han reforçat els pro­ces­sos d’inves­ti­gació interns. Tot i que no ha recon­si­de­rat el sis­tema de quo­tes d’entrada per als des­cen­dents de mem­bres de la Guàrdia Civil, el Greco admet que aquest cos poli­cial ha fet “alguns pro­gres­sos”. En canvi, no veu cap “millora con­creta” en el cas de la Policía Naci­o­nal. Per exem­ple, el Greco va dema­nar la cre­ació d’un codi de con­ducta, que la Guàrdia Civil ha tri­gat tres anys a redac­tar i adop­tar. Però almenys ho ha fet. “En el cas de la Policía Naci­o­nal no s’ha fet res”, diu taxa­ti­va­ment l’informe d’aquest orga­nisme amb seu a Estras­burg. En l’àmbit polític, el Greco cri­tica que tam­poc s’han fet pas­sos per reforçar la trans­parència sobre els asses­sors al govern espa­nyol ni per esta­blir una estratègia de pre­venció de la cor­rupció entre els alts càrrecs de l’admi­nis­tració de l’Estat.

Segons l’orga­nisme del Con­sell d’Europa, a l’Estat espa­nyol fal­ten nor­mes clares per regu­lar la relació entre els alts càrrecs i els lob­bis­tes. També manca infor­mació pública sobre els seus béns i més super­visió de pos­si­bles con­flic­tes d’interès. En aquest sen­tit, el Con­sell de Trans­parència i Bon Govern no té la “inde­pendència ade­quada, l’auto­ri­tat ni els recur­sos per fun­ci­o­nar de manera efec­tiva”, alerta el Greco.

Pro­tecció espe­cial

Fa tres anys, el Greco va recla­mar una “modi­fi­cació” del sis­tema d’afo­ra­ments per impe­dir que “obs­ta­cu­litzi l’acció penal con­tra mem­bres” de l’exe­cu­tiu que esti­guin acu­sats de cor­rupció. El govern espa­nyol va encar­re­gar un estudi per desen­vo­lu­par una “reforma limi­tada de la Cons­ti­tució” que per­meti “res­trin­gir l’abast de l’afo­ra­ment als actes come­sos en l’exer­cici del càrrec”.

“El Greco entén el des­a­fi­a­ment d’una reforma legal en aquest àmbit, ja que implica can­vis en les dis­po­si­ci­ons cons­ti­tu­ci­o­nals, però fa una crida a les auto­ri­tats perquè impul­sin acci­ons efec­ti­ves”, diuen a l’informe.

LES XIFRES

19
recomanacions
anticorrupció va fer el Consell d’Europa a l’Estat el 2019. No se n’ha aplicat íntegrament cap.
3
anys
va donar el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) per implementar els canvis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.