Política

La fiscalia europea, molesta amb Delgado pel cas Ayuso

Acusa la fiscal general espanyola de “desafiar” el dret de la UE en quedar-se part de la investigació

La presidenta madrilenya és en el punt de mira per un possible frau de fons regionals comunitaris

La fiscalia espanyola s’ha guanyat l’enemistat dels seus companys europeus per la gestió del cas Ayuso. En un comunicat implacable, la fiscalia europea va acusar ahir la fiscal general de l’Estat espanyol, Dolores Delgado, de “desafiar la supremacia del dret de la Unió Europea” per haver dividit la investigació contra la comunitat de Madrid per l’adjudicació d’un contracte d’emergència de mascaretes al principi de la pandèmia, que hauria tingut com a mitjancer el germà de la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, Tomás Díaz Ayuso.

“Aquesta decisió no està en línia amb les lleis de la UE i continuarem la investigació”, va assegurar ahir aquesta institució. No fa ni un any que va començar a funcionar, però la fiscalia europea està decidida a fer-se valer entre els ministeris públics dels estats membres, especialment davant d’aquells, com l’espanyol, que volen mantenir les seves prerrogatives en casos d’alt voltatge polític.

La presidenta de la comunitat de Madrid està en el punt de mira de la fiscalia europea per possible frau de fons comunitaris. A principis de març, va reclamar a la fiscalia espanyola la documentació de la investigació sobre el cas, atès que, “segons sembla”, la compra havia estat finançada amb diners del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). Hi podria haver dos delictes: frau als pressupostos de la Unió Europea i malbaratament.

Però el d’Ayuso és un cas molt sucós políticament i la fiscalia espanyola no el vol deixar anar encara que impliqui obrir un conflicte amb la fiscalia europea. Laura Kövesi, la fiscal europea en cap, veu amb “preocupació” que Delgado s’hagi quedat part de la investigació de manera unilateral.

“La fiscal general de l’Estat és la superiora jeràrquica de l’organisme estatal i, per tant, parcial en el procediment en curs”, afirma Kövesi, molesta amb l’atreviment de Delgado. A més, la romanesa retreu a l’espanyola que hagi pres la decisió “sense escoltar les parts en conflicte per la competència” del cas.

Precisament ahir, Ayuso era a Brussel·les per parlar amb representants comunitaris sobre el seu pla d’autonomia fiscal. Des de la capital europea, la presidenta madrilenya va dir que ella és “aliena” a aquesta “guerra entre fiscalies” perquè tot s’ha fet “conforme al dret”.

Ayuso va aprofitar per canviar el focus de la polèmica. “Hi ha una sensació d’indefensió perquè no saps qui opina què o en quin lloc et demanen informació”, es va queixar. Ayuso continua negant irregularitats per la intermediació del seu germà en els contractes de mascaretes i insinua que hi ha un “interès” en el cas per “erosionar políticament” la seva figura.

LES FRASES

Hi ha una sensació d’indefensió perquè no saps qui opina què
Isabel Díaz Ayuso
PRESIDENTA DE LA COMUNITAT DE MADRID
La decisió no està en línia amb les lleis de la UE i continuarem la investigació
Laura Kövesi
FISCAL EN CAP EUROPEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.