Economia

El Col·legi d’Economistes veu amb “preocupació” el pla de substitució d’energia nuclear del govern

Reclamen al govern més “transparència” després d’analitzar l’estudi de prospectiva energètica elaborat per l’Institut Català de l’Energia amb horitzó el 2050

La Comissió d’Eco­no­mia i Sos­te­ni­bi­li­tat del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya veu amb “certa incer­tesa i pre­o­cu­pació” la subs­ti­tució de la gene­ració d’ener­gia d’ori­gen nuclear per reno­va­bles a curt ter­mini, “la qual cosa podria com­por­tar un gran sacri­fici a la soci­e­tat”. Després d’ana­lit­zar l’estudi de pros­pec­tiva energètica ela­bo­rat per l’Ins­ti­tut Català de l’Ener­gia amb horitzó el 2050, ha recla­mat al govern “trans­parència” amb els cos­tos que tindrà la tran­sició energètica.

A més, els eco­no­mis­tes cre­uen que la invasió russa d’Ucraïna com­porta una revisió total de la política energètica, ja que “la Unió Euro­pea té una dependència de Rússia que s’haurà de rever­tir”.

Aquest fet sig­ni­fica replan­te­jar-se el mix energètic a curt ter­mini i una revisió del sub­mi­nis­tra­ment i dis­tri­bució d’ener­gia que no s’han con­si­de­rat en les pre­vi­si­ons fetes fins ara, afe­gei­xen. Per això con­si­de­ren que “és impor­tant poder pri­o­rit­zar les acci­ons” per asso­lir la neu­tra­li­tat climàtica d’aquí a 28 anys. “Con­si­de­rem l’existència d’un cert risc a l’hora de poder garan­tir preus econòmics i reco­ma­nem visu­a­lit­zar tots els cos­tos d’aquesta tran­sició energètica”, asse­gu­ren, tot recor­dant la “vola­ti­li­tat” dels preus.

D’altra banda, cre­uen que el focus de l’informe està posat prin­ci­pal­ment en l’ener­gia dis­tribuïda, la qual repre­senta un 30% del total en els nuclis urbans, i con­si­de­ren que “no s’ha d’obli­dar el 70% res­tant, entre el qual es troba el tei­xit indus­trial i més con­cre­ta­ment la indústria pesant”.

Els eco­no­mis­tes cre­uen que l’esti­mació d’ocu­par només un 2,5% de ter­ri­tori agrícola per la pro­ducció d’ener­gia reno­va­ble “és cer­ta­ment opti­mista” i apun­ten que “l’ener­gia hau­ria d’estar foca­lit­zada on hi ha gran con­cen­tració de població”.

Per tot ple­gat, afe­gei­xen que el model de zero emis­si­ons que defi­neix l’Ins­ti­tut Inter­na­ci­o­nal de l’Ener­gia que aposta per man­te­nir la tem­pe­ra­tura en 1,5 graus “exi­girà molt rigor en les polítiques a apli­car”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.