Política

Hongria

Orbán acaricia el triomf

REELECCIÓ ·

L’ultraconservador primer ministre d’Hongria s’imposa en les generals sense haver revalidat la majoria absoluta, segons les enquestes a peu d’urna

La coalició opositora no hauria aconseguit el ‘sorpasso’ al Fidesz

El líder hon­garès, Vik­tor Orbán, podria con­ti­nuar al poder a Hon­gria mal­grat l’ajus­tada dis­puta amb el bloc opo­si­tor en les legis­la­ti­ves d’ahir, segons les últi­mes enques­tes publi­ca­des al ves­pre per l’empresa Medián. A l’hora del tan­ca­ment d’aquesta edició, aquest pri­mer minis­tre d’aires auto­ri­ta­ris es per­fi­lava com el gua­nya­dor amb un 49% de vot. Ultra­con­ser­va­dor, racista i homòfob, Orbán aca­ri­cia el quart man­dat, amb el qual con­ser­va­ria el títol de man­da­tari més veterà de la Unió Euro­pea. Això sí, sense majo­ria abso­luta.

I és que no han estat uns comi­cis fàcils. En els 12 anys que fa que ocupa el càrrec, mai havia tin­gut un des­a­fi­a­ment tan gran a la seva hege­mo­nia política al país. Pràcti­ca­ment tota l’opo­sició s’ha aliat en una gran coa­lició for­mada per sis par­tits i lide­rada pel con­ser­va­dor Peter Marki-Zay. Catòlic, pare de set fills i alcalde d’una petita loca­li­tat, Marki-Zay no hau­ria pogut vèncer el tot­po­derós Orbán.

Units per Hon­gria tenia espe­ran­ces de fer el sor­passo veient les enques­tes de dis­sabte, que augu­ra­ven un empat tècnic. Tan­ma­teix, a la inver­sem­blant aliança entre el Par­tit Soci­a­lista, l’esquer­rana Coa­lició Democràtica Diàleg per Hon­gria, els libe­rals de Momen­tum, els eco­lo­gis­tes de l’LMP i els naci­o­na­lis­tes de Job­bik, li hau­ria fal­tat el suport de la ciu­ta­da­nia. Amb una par­ti­ci­pació lleu­ge­ra­ment més baixa que el 2018, les enques­tes del ves­pre només dona­ven un 41% de vots al bloc opo­si­tor. El 9% res­tant que neces­si­tava se l’hau­rien repar­tit entre el par­tit humorístic MKKP (4,5%) i l’ultra­dretà Mi Hazánk (4,5%).

Hon­gria sem­bla optar per qua­tre anys més d’Orbán després d’anar a uns comi­cis que han estat dels més ten­sos en anys per la guerra a Ucraïna, la incer­tesa econòmica, el males­tar de les mino­ries i les dis­pu­tes amb Brus­sel·les per l’estat de dret. Marki-Zay va fer cam­pa­nya acu­sant el pri­mer minis­tre de ser el “Putin hon­garès”, però el mis­satge no ha calat tant com la por d’enfron­tar-se al Krem­lin, tal com deia que pas­sa­ria el par­tit d’Orbán, el Fidesz, si “l’esquerra” gover­nava Hon­gria.

Els hon­ga­re­sos també esta­ven cri­dats ahir a votar en el referèndum d’Orbán sobre la polèmica llei que pro­hi­beix par­lar d’homo­se­xu­a­li­tat i trans­se­xu­a­li­tat a les esco­les. Pel Fidesz, és una norma que vol sal­va­guar­dar els valors cris­ti­ans davant el libe­ra­lisme. Per a la comu­ni­tat LGT­BIQ+ i Brus­sel·les, vul­nera els drets fona­men­tals del col·lec­tiu.

Després que la Comissió Euro­pea li obrís un expe­di­ent san­ci­o­na­dor, el govern d’Orbán va con­vo­car el referèndum per tal d’obte­nir l’aval ciu­tadà a les seves lleis dis­cri­mi­natòries.

En el moment del tan­ca­ment d’aquesta edició encara no hi havia resul­tats pre­li­mi­nars, si bé diver­ses asso­ci­a­ci­ons de drets humans avi­sa­ven de la redacció con­fusa de les pre­gun­tes i rebut­ja­ven de ple la con­sulta.

LES XIFRES

12
anys consecutius
al poder ha estat el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que hauria revalidat mandat ahir.
6
partits
polítics formaven la coalició opositora que disputava les eleccions d’ahir al primer ministre Orbán.

Vucic, favorit en els comicis de Sèrbia

Redacció

Els col·legis electorals van tancar ahir a Sèrbia després d’una jornada en què es van celebrar fins a tres votacions simultànies: presidencials, parlamentàries i municipals en diverses ciutats. A falta de sondejos a peu d’urna, que no es difonen a Sèrbia, es mantenen els pronòstics més recents dels instituts demoscòpics, que auguren la reelecció, amb majoria absoluta, de l’actual president, el populista Aleksandar Vucic. Si es confirma aquest vaticini, Vucic, un exultranacionalista reconvertit en europeista, tot i que amb clares simpaties i lleialtat cap a Moscou, podria evitar haver de disputar una segona volta i, per contra, assumir un segon mandat de cinc anys. Segons l’ONG Centre per a les Eleccions Lliures i la Democràcia, la participació en aquests comicis se situava en el 54,6% una hora abans del tancament de les urnes, el percentatge més alt des del 2016.

Quant a les parlamentàries, els sondejos atorgaven al partit de Vucic, l’SNS, més del 45% dels vots, seguit de la coalició opositora conservadora Units per la Victòria de Sèrbia, amb el 20%. També se celebraven eleccions municipals a la capital, Belgrad, i a tretze ciutats més del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.