Política

L’ANÀLISI

JOSEP PUIGSECH FARRÀS

Cap a un nou ordre internacional

Putin ja va avisar el 2007. Durant el Fòrum de Munic va reclamar equilibrar la presa de decisions

La guerra d’Ucraïna està fent miques l’ordre inter­na­ci­o­nal que ha regit el món des del 1991. Si una de les cau­ses que han pro­vo­cat aquesta guerra ha estat el males­tar puti­nista per l’expansió de l’OTAN cap a l’est d’Europa i la seva volun­tat d’arri­bar fins a les fron­te­res rus­ses, una altra, però lli­gada a aquesta, ha estat la volun­tat de defi­nir un nou joc de rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals que superi l’esta­blert després del final de la Guerra Freda. El minis­tre d’Afers Estran­gers rus, Ser­guei Lav­rov, ho ha reco­ne­gut explícita­ment durant la tro­bada amb el seu homòleg xinès del 30 de març del 2022. “Avançarem cap a un ordre mun­dial mul­ti­po­lar, just i democràtic”, han estat les seves parau­les.

Si s’ha arri­bat fins aquí ha estat pre­ci­sa­ment per la hipo­teca del model uni­po­lar en el qual els EUA han estat l’únic epi­cen­tre real d’un món ges­ti­o­nat, i de manera inne­cessària, amb arrogància, pre­potència i, fins i tot, amb un punt d’ingenuïtat. Al cap i a la fi, Mos­cou havia accep­tat, assu­mit i desen­vo­lu­pat amb con­vicció el model libe­ral capi­ta­lista que pre­go­na­ven els Estats Units (i els seus socis occi­den­tals). També havia reco­ne­gut l’hege­mo­nia mun­dial de Was­hing­ton en tots els àmbits. Ara bé, hege­mo­nia no havia d’impli­car necessària­ment mono­poli i, encara menys, de manera per­ma­nent. Tam­poc calia menys­te­nir, infra­va­lo­rar i, fins i tot, pro­vo­car. Was­hing­ton ha vol­gut man­te­nir la Fede­ració Russa com un trist actor secun­dari en les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals de manera per­ma­nent. Però ha obli­dat que Mos­cou con­ti­nu­ava sent la segona potència mun­dial mili­tar –nuclear també–, hereva de l’URSS en els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals –començant per la seva presència per­ma­nent en el Con­sell de Segu­re­tat de l’ONU–, així com un dels països amb més dis­po­ni­bi­li­tat de recur­sos natu­rals impres­cin­di­bles per a l’eco­no­mia glo­bal –i, si no, que ho pre­gun­tin als governs ale­many i francès, ara que peri­lla seri­o­sa­ment l’aixeta del gas rus–. Per si tot això no fos sufi­ci­ent, Was­hing­ton ha incom­plert les pro­me­ses ver­bals del seu propi secre­tari d’Estat, James Baker, quan va mani­fes­tar a Mikhaïl Gor­bat­xov el 1990 que l’OTAN no s’expan­di­ria més enllà de l’Ale­ma­nya reu­ni­fi­cada. També ha incom­plert els acords escrits entre l’OTAN i la Fede­ració Russa del 1997, per mitjà dels quals no s’esta­bli­rien tro­pes per­ma­nents de com­bat de l’OTAN en els països de l’est d’Europa i, més encara, a tocar de les fron­te­res rus­ses. I, per si tot això no fos sufi­ci­ent, l’OTAN ha pas­sat de ser una enti­tat teòrica­ment defen­siva i adreçada exclu­si­va­ment als seus socis occi­den­tals, a ser ofen­siva i actuar en la geo­política mun­dial (bom­bar­deig sobre Sèrbia el 1999 –ali­ada de Mos­cou– i inter­ven­ci­ons a l’Afga­nis­tan el 2001 i Líbia el 2011).

Putin ja va avi­sar el mes de febrer del 2007. Però no se’l va escol­tar. Durant el Fòrum de Munic va recla­mar, com ara Lav­rov, equi­li­brar la presa de deci­si­ons en l’àmbit inter­na­ci­o­nal i això impli­cava reconèixer Mos­cou com a potència mun­dial. La Fede­ració Russa que cami­nava cap al pri­mer decenni del segle XXI ja no era aquell estat caòtic i ines­ta­ble dels anys noranta que havia sor­git de les cen­dres de l’URSS. I, a més, hi afe­gia la carta de la moder­nit­zació del seu poten­cial mili­tar i, segon, uns pri­mers movi­ments sig­ni­fi­ca­tius en l’esce­nari geo­polític mun­dial. La guerra de Geòrgia del 2008, l’opo­sició a la Revolta de Mai­dan i l’epi­sodi de Cri­mea a Ucraïna entre els anys 2013 i 2014, la par­ti­ci­pació en les guer­res de Síria el 2015 i Líbia el 2017, la pri­mera cimera Rússia-Àfrica el 2019 o la inter­venció en la guerra Armènia-Azer­baid­jan el 2020, van ser avi­sos a nave­gants. Ucraïna 2022 ha estat un cop sobre la taula.

El puti­nisme no pretén sub­ver­tir el model libe­ral capi­ta­lista glo­bal poste­rior a la Guerra Freda, sinó acon­se­guir mul­ti­po­la­ri­tat en la gestió i presa de deci­si­ons mun­di­als d’aquest model. I ho ha començat a acon­se­guir a través de tei­xir un sòlid bloc amb les exrepúbli­ques soviètiques ali­ne­a­des amb Mos­cou més els nous socis sor­gits de les inter­ven­ci­ons a Àfrica i Àsia, així com la inca­pa­ci­tat dels EUA i la UE per evi­tar la guerra d’Ucraïna. Per tant, si els EUA no fan con­ces­si­ons ens abo­quem a una reva­li­dació de la com­pe­ti­ti­vi­tat de blocs a escala mun­dial i, per tant, a un esce­nari de tensió i enfron­ta­ment crònic. Men­tres­tant, la Xina i l’Índia van des­fu­llant la mar­ga­rida. I Was­hing­ton veu com se li acaba la uni­po­la­ri­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.