Política

Brussel·les apunta a l’energia russa amb un vet a la importació de carbó

La CE proposa als 27 un nou paquet de sancions a Moscouque també inclou impedir l’accés dels vaixells russos als ports de la UE

La Comissió Europea va proposar ahir als 27 la prohibició de les importacions de carbó rus com a part del cinquè paquet de sancions contra Moscou per la invasió d’Ucraïna. Brussel·les treballava feia dies en nous càstigs econòmics contra el govern de Vladímir Putin, amb estira-i-arronses entre els 27 per les reticències a tocar un sector tan sensible com l’energètic per part d’alguns països com ara Alemanya, però les devastadores imatges de la massacre de Butxa han fet decidir l’executiu comunitari a actuar.

El nou paquet de sancions que proposa la Comissió, que ha de ser aprovat ara pels 27, planteja una prohibició de les importacions del carbó rus, la qual cosa reduirà una altra font d’ingressos de Moscou. Les compres europees de carbó suposen uns 4.000 milions d’euros a l’any en ingressos per a Moscou. De moment, Brussel·les deixa fora les restriccions al petroli i el gas, al qual no descarta colpejar més endavant.

“Això no és tot. Estem treballant en sancions addicionals, fins i tot sobre les importacions de petroli”, va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una declaració difosa per l’executiu comunitari, en la qual va assegurar: “Prendre una posició clara no és només crucial per a nosaltres a Europa, sinó també per a la resta del món” i per a “l’ordre mundial”.

El vet a les importacions de carbó rus, tot i ser el punt més sensible, no és l’únic càstig que proposa en aquest nou paquet de sancions. L’executiu comunitari proposa també impedir l’accés dels vaixells russos als ports de la UE, però amb excepcions a productes essencials per a l’agricultura i l’alimentació, així com humanitaris i energètics. Planteja, a més, prohibir les transaccions amb quatre bancs russos, entre els quals hi ha VTB, el segon més gran del país, i que no es puguin importar de Rússia productes com ara fusta, ciment, licor i marisc. També inclou obstacles als operadors de transport per carretera russos i bielorussos i prohibicions a les exportacions a Rússia de tecnologies “específiques” com a ordinadors quàntics, semiconductors avançats i maquinària de transport per valor de 10.000 milions d’euros.

Finalment, si els 27 donen llum verd a la nova proposta de sancions, també s’impedirà la participació d’empreses russes en licitacions públiques als països de la UE i s’exclourà “tot suport financer sigui europeu o nacional als organismes públics russos perquè els diners dels impostos europeus no haurien d’anar a Rússia de cap manera”, hi va afegir Von der Leyen.

Mesures individuals

A més, l’executiu comunitari prepara una altra tanda de sancions individuals i, a més d’analitzar la possibilitat de prohibir el petroli rus, reflexiona també sobre “algunes de les idees presentades pels estats membres, com a impostos o canals de pagament específics, com un compte de dipòsit en garantia”, va agregar Von der Leyen.

Per part seva, el vicepresident de la Comissió Europea i alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, va informar que ampliarà la llista de sancions individuals a més polítics, responsables de propaganda i empresaris russos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.