Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’alcalde de Mariúpol denuncia que els russos utilitzen crematoris mòbils per tapar els seus crims a la ciutat

Vadim Boitxenko apunta que el setge pot haver provocat la mort de “desenes de milers de civils”

Els combats continuen amb força a la ciutat i les últimes 24 hores s’han produït 118 bombardejos

L’alcalde de Mariúpol, Vadim Boitxenko, ha denunciat aquest dimecres que les tropes russes que assetgen la ciutat “intenten tapar les seves” accions i han començat a operar amb crematoris mòbils per a fer desaparèixer les “empremtes dels seus crims”.

En un missatge al seu canal de Telegram, el batlle ha afirmat que “després del genocidi generalitzat comès (a la ciutat ucraïnesa de) Butxa, els principals líders de Rússia han ordenat la destrucció de qualsevol prova dels crims comesos pel seu exèrcit a Mariúpol”, la ciutat portuària del sud d’Ucraïna que està assetjada per les tropes russes i és objecte de bombardejos des de fa un mes.

El batlle ha indicat que “fa una setmana, algunes estimacions prudents van situar la xifra de morts en 5.000”, entre els quals uns 210 nens. “Però donada la grandària de la ciutat, la destrucció catastròfica, la durada del bloqueig i la feroç resistència, desenes de milers de civils de Mariúpol podrien haver estat víctimes dels ocupants russos”, ha admès.

A Mariúpol, una ciutat a la vora de la mar de Azov que va arribar a tenir mig milió d’habitants, només hi queden unes 160.000 persones que, segons el govern de Kíiv, no disposen d’aigua, electricitat, medicines ni altres serveis bàsics a causa dels atacs i el setge que pateixen per part de les tropes russes.

Rússia ha anunciat una ofensiva final sobre la ciutat, però l’alcalde creu que el Kremlin no té “cap pressa” per autoritzar alguna operació humanitària que permeti evacuar del tot la ciutat i s’està ocupant de silenciar els testimonis potencials de les “atrocitats” que hi comet. En aquest sentit, ha dit que després d’identificar-los, els russos envien aquests testimonis a camps de filtració, un dels quals estaria ara a Magush, a la regió de Donetsk, segons ha detallat l’assessor de l’alcalde Petró Andriutxenko. Segons ell, les tropes russes realitzen “batudes i saquejos massius” a la ciutat i entren per la força als apartaments i cases que encara continuen dempeus per endur-se “tot el que té algun valor”. A més, ha assegurat que continuen les “deportacions”, com ha estat el cas del personal i els pacients de l’últim hospital.


Mariúpol “és el nou Auschwitz”
Boitxenko ha acusat els russos de “reclutar a terroristes locals” i membres de brigades especials perquè els donin suport en aquestes accions. “El món no ha vist una tragèdia de la magnitud de la qual viu Mariúpol des dels camps de concentració nazis”, va advertit Boitxenko. Els “racistes van convertir tota la nostra ciutat en un camp d’extermini. Malauradament, l’esborronadora analogia està guanyant més i més confirmació. Això ja no és Txetxènia o Alep (Síria). Aquest és el nou Auschwitz”, ha dit.

El ministeri de defensa rus va anunciar dimarts a la nit una ofensiva final per prendre la ciutat portuària, després que expirés l’ultimàtum donat a les forces ucraïneses per deposar les armes i abandonar Mariúpol. “Tenint en compte el desinterès de Kíiv per conservar la vida dels seus militars, Mariúpol serà alliberat de les unitats nacionalistes per les Forces Armades de Rússia i la República Popular de Donetsk”, va dir el portaveu militar rus, el major general Igor Konashénkov.

Segons les autoritats ucraïneses, en les darreres 24 hores s’han produït 118 bombardejos sobre Mariúpol. El ministeri de Defensa del Regne Unit ha confirmat que els “forts combats i els atacs aeris russos continuen a l’assetjada Mariúpol i ha alertat que la “situació humanitària a la ciutat empitjora”, ja que els ciutadans que hi continuen no tenen aigua, llum, calefacció o medicaments, i tampoc comunicació. Segons les autoritats locals, el 90% de la infraestructura ha estat destruïda. Londres afirma que “les forces russes han impedit l’accés humanitari, probablement per pressionar els defensors perquè es rendeixin”.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.