El PERTE d’economia circular
El Consell de Ministres del 8 de març va aprovar el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) d’economia circular que rebrà ajudes per un valor directe de 492 milions d’euros. Això fa que, juntament amb la mobilització induïda, s’estimi que es poden moure fins a 1.200 milions d’euros entre els anys 2022 i 2026.
Aquesta ajuda és part dels fons Next Generation, que a Espanya es distribueixen a través de les deu polítiques palanca i dels trenta components definits en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aprovat el gener de l’any 2021. En concret, el PERTE d’economia circular s’inscriu en el component 12 del pla que s’anomena “Política industrial Espanya 2030”.
De manera més general, les actuacions per impulsar l’economia circular a Espanya es desenvolupen a partir dels plans d’acció trimestrals emmarcats en l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, EEEC 2030, publicada el juny de l’any 2020. Donada la transversalitat de la mateixa economia circular, aquest marc sembla adequat per a la coordinació de les accions d’impuls de la circularitat que han de dur a terme els diversos agents implicats que operen en diferents sectors econòmics. Igualment, altres PERTE ja aprovats, com ara el d’energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge, el de vehicle elèctric i connectat o l’agroalimentari, presenten molts aspectes vinculats a la circularitat i una forta sinergia amb el nou PERTE d’economia circular. És dins d’aquest conglomerat d’actuacions per impulsar l’economia circular a Espanya on cal ubicar i entendre el sentit del PERTE d’economia circular.
Aquest PERTE se centra en dues línies d’acció: la primera, dotada amb 300 milions d’euros, està orientada a sectors clau com el tèxtil, els plàstics i els béns d’equipament per a energies renovables; la segona, dotada amb 192 milions d’euros, es destina a impulsar l’economia circular a l’empresa de forma transversal. Aquestes dues línies d’acció es concreten en divuit instruments que són els plans d’ajuda definits sobre els quals es desenvoluparà aquest PERTE entre l’any 2022 i l’any 2026. Les convocatòries per obtenir ajudes es començaran a publicar al llarg de l’any 2022.
La primera línia d’acció s’aplicarà en tres àmbits econòmics molt específics, considerats sectors clau. Aquesta aplicació tan específica i vertical pot ser especialment rellevant en un tema com el de l’economia circular, que tendeix a aplicacions més transversals o horitzontals.
Aquests sectors són:
1. Sector tèxtil i de la moda. A aquest sector clau se li apliquen quatre línies d’ajuda per incentivar les matèries de baix impacte, el desenvolupament d’iniciatives de col·laboració en R+D+I, inversions en tecnologia i en la millora de la traçabilitat al llarg de la cadena de valor.
2. Sector del plàstic. A aquest sector se li apliquen quatre línies d’ajuda per millorar l’ecodisseny dels envasos i el reciclatge, tant mecànic com químic.
3. Sector dels béns d’equipament per a les energies renovables. A aquest sector se li apliquen diferents línies d’ajuda per als aerogeneradors, els panells solars fotovoltaics i les bateries, en aquest últim aspecte per desenvolupar establiments per al reciclatge de les piles de liti i ió liti.
En relació amb la segona línia d’actuació, es defineix un programa d’ajudes a l’empresa que s’aplicarà a les diverses categories d’actuació que poden ser finançades. Entre aquestes actuacions hi ha les orientades a la reducció de matèries primeres verges, l’ecodisseny per augmentar la vida útil dels productes i la seva possibilitat de reparació i/o reciclatge i la digitalització d’aquests processos.
Des de la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya volem ressaltar l’aspecte dual del PERTE, que conté instruments molt específics i vinculats a algunes activitats determinades combinades amb instruments per a actuacions més transversals. També cal destacar la importància que dona a l’ecodisseny i a les primeres fases del cicle de producció sense oblidar les fases de reciclatge.