Societat

Més vigilància per a tots els virus durant tot l’any

Salut unifica al web Sivic tots els serveis de control epidemiològic, inclòs el de la grip i la covid

El control sentinella que ara fan 56 metges voluntaris el faran 33 equips d’atenció primària

Des de l’any 2000 Catalunya disposa d’un Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya(Pidirac), amb una xarxa voluntària de 56 metges sentinella que des de la tardor fins a la primavera ofereix un registre de casos per a la detecció precoç d’epidèmies. La pandèmia de la covid-19 ha obligat a fer un esforç extraordinari de vigilància epidemiològica per oferir una informació de casos diaris. Aquest recompte exhaustiu ja s’ha deixat de fer, però l’experiència adquirida ha servit al Departament de Salut per crear el Sistema de Vigilància de Infeccions de Catalunya (Sivic), un nou model que integra també el seguiment de casos greus que es fa en alguns hospitals i que amplia tant el nombre de professionals com el període de recollida de mostres, que en lloc de ser estacional passarà a ser tot l’any.

El Sivic passarà de tenir 56 metges voluntaris, que poden arribar al 0,9% de la població, a 33 equips d’atenció primària distribuïts pel territori, que arribaran al 9% de la població, deu vegades més. També es podran recollir moltes més mostres. Salut calcula, i així ho va explicar ahir en la presentació la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que de les 150 que se n’agafen ara es passarà a prendre 400.

El sistema tindrà un web específic, el web Sivic, que acabarà substituint les Dades Covid i que ja ha començat a fer el seu rodatge amb una desena d’equips. La voluntat de Salut és que el nou web constitueixi un espai en què s’unifiquin totes les dades fragmentades que hi ha actualment, també la que aporten els pediatres relatives al virus que provoca les bronquiolitis en menors, i que estigui bastant enllestida al mes de maig.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar que Sivic respon també a una demanda de l’OMS, que vol que estigui plenament operatiu el 2023. Catalunya, segons va destacar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, és pionera en aquest camp i encara avui és “l’única comunitat autònoma” que disposa d’un registre de casos greus procedents dels hospitals, en concret del Clínic i de Sant Joan de Déu. “Avui és un dia important perquè aquest sistema ens permet aprendre a posar en comú el que ha passat fins ara”, va destacar Cabezas.

Els equips agafaran 10 mostres a la setmana que es portaran al laboratori. Els casos covid o alguns de molts greus seran seqüenciats, cosa que permetrà detectar mutacions. D’alguna manera, com va resumir subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Jacobo Mendioroz, “és un circuit que integra totes les lliçons de la pandèmia”.

LA XIFRA

33
equips
de primària s’encarregaran de fer un seguiment de les infeccions respiratòries i també d’agafar mostres.

El 19, flexibles amb la mascareta

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir en una entrevista a TV3 fa només tres dies que a les escoles la retirada de les mascaretes s’avançaria un dia, i fins i tot va assegurar que tenia una resolució preparada que no tenia “cap problema a signar”. “Es un tema de sentit comú”, va subratllar. En canvi, ahir els centres catalans van rebre una carta signada pel mateix Argimon i pel conseller d’Ensenyament, Josep Gonzàlez-Cambray, en què no es parla ja de retirada sinó que “proposen flexibilitzar” el seu ús un dia abans de l’entrada en vigor, el dia 20.

Alguns centres, recollint la recomanació del govern català, van enviar comunicats a les famílies informant que la intenció és “ flexibilitzar l’ús de les mascaretes” el primer dia de classe després de Setmana Santa i que a partir del dia 20 d’abril, un cop ho aprovi el Consell de Ministres, “ja es podrà estar a l’escola sense mascareta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.