Salut

Passaports a punt?

Els joves que es van vacunar primer tenen el certificat de vacunació caducat si no han rebut la tercera dosi

Cada cas és diferent i cal estudiar-lo a partir de les dates de vacunació i de malaltia

En alguna circumstància es renova posant la dosi de reforç per sota de l’edat indicada

La probabilitat de no poder obtenir-lo és mínima, però existeix

Els darrers set dies s’han generat 101.609 nous passaports covid

Immer­sos com estem en època de crisi i de pandèmia, per mar­xar uns dies de vacan­ces no només cal tenir ben pre­sent el pres­su­post. Convé també infor­mar-se sobre les res­tric­ci­ons anti­co­ro­na­vi­rus del lloc de des­ti­nació i, sobre­tot si es vol mar­xar a l’estran­ger, serà cru­cial tenir a punt el pas­sa­port covid, una eina que pot­ser tenim obli­dada des que es va dei­xar de dema­nar en bars i res­tau­rants, però que encara con­ti­nua ben vigent per garan­tir una certa segu­re­tat en els des­plaçaments. El pro­blema, però, és que amb la majo­ria de la població vacu­nada de fa temps, pot donar-se el cas que aquest docu­ment ja hagi cadu­cat i, en el cas dels més joves, que fins i tot cal­gui posar una dosi de reforç abans del que indi­quen les reco­ma­na­ci­ons per tor­nar-lo a acon­se­guir. La situ­ació de cada cas pot variar molt en funció de les dates de les vacu­na­ci­ons i de les pos­si­bles infec­ci­ons, de manera que cal estu­diar cada cas a par­tir de les pau­tes que ofe­rim a con­ti­nu­ació.

Per començar, cal dei­xar clar que el cer­ti­fi­cat de vacu­nació no té data de cadu­ci­tat si s’ha rebut la pauta com­pleta i també una dosi de reforç. Per tant, qui es trobi en aquesta situ­ació no ha de patir, almenys a dia d’avui. Amb tot, con­vin­dria no refiar-se de cara a l’estiu, perquè els tècnics de la Unió Euro­pea es plan­te­gen fer modi­fi­ca­ci­ons de la nor­ma­tiva davant la cada cop més assu­mida dava­llada de les defen­ses a mesura que pas­sen els mesos.

En canvi, els cer­ti­fi­cats de vacu­nació de pauta com­pleta, però sense reforç, només tenen una vali­desa de nou mesos (ini­ci­al­ment eren sis, però es van ampliar). Així doncs, qui es pot tro­bar que el cer­ti­fi­cat obli­dat en algun lloc del mòbil ja no ser­veix és qui només hagi rebut dues dosis (o una si ha pas­sat la malal­tia). Això abasta qual­se­vol per­fil d’edat, però, en prin­cipi, qui té més risc de tro­bar-se en aquesta situ­ació durant la Set­mana Santa és la població més jove. La franja de vacu­nació per a la població de 16 a 29 anys es va obrir a finals de juny, de manera que, en funció de les dates de les ino­cu­la­ci­ons i dels viat­ges, pot ser que els més com­pli­dors i pri­mers a pun­xar-se ja hagin superat els 9 mesos de vigència del pas­sa­port covid per a aquests casos.

Aquesta mateixa situ­ació també es pot repro­duir d’aquí a pocs mesos, i fins i tot amb ado­les­cents amb edats encara menors de 16 anys, davant l’allau de viat­ges de final de curs, inter­can­vis, colònies i camps de tre­ball a l’estran­ger que hi pot haver en el tram final de curs o en els pri­mers mesos de les vacan­ces esco­lars. En prin­cipi, l’even­tual cadu­ci­tat del cer­ti­fi­cat covid es resol de manera sen­zi­lla: n’hi ha prou amb pro­gra­mar la ino­cu­lació de la ter­cera dosi de la vacuna anti­co­vid. Els pro­ble­mes, però, poden venir en cas que sigui impos­si­ble fer-ho si s’acaba de pas­sar la malal­tia (convé espe­rar cinc mesos per al reforç, però per­me­ten rebre’l a par­tir de qua­tre set­ma­nes després de la infecció) o si encara no s’han com­plert els 18 anys, l’edat a par­tir de la qual està indi­cada la ter­cera dosi.

Amb tot, el Depar­ta­ment de Salut acla­reix que hi ha solu­ci­ons per a la immensa majo­ria de situ­a­ci­ons. De fet, si algú acaba anul·lant un viatge per falta del cer­ti­fi­cat covid només serà per falta de pre­visió o per una acu­mu­lació de cir­cumstàncies fruit de molta mala sort.

La cap del ser­vei de Medi­cina Pre­ven­tiva del Depar­ta­ment de Salut, Montse Martínez, recorda que el cer­ti­fi­cat covid “no és només una prova de vacu­nació, sinó que també inclou la pos­si­bi­li­tat de recu­pe­ració de la malal­tia i de prova diagnòstica amb resul­tat nega­tiu” i que aques­tes pos­si­bi­li­tats també s’han de tenir en con­si­de­ració a l’hora de pla­ni­fi­car el viatge. Per tant, les per­so­nes que tin­guin el cer­ti­fi­cat de vacu­nació cadu­cat i no vul­guin o puguin posar-se la dosi extra, sem­pre podran reno­var-lo fent-se un test en un dels cen­tres homo­lo­gats per a aquesta fina­li­tat, i també el tin­drien vigent en cas d’haver pas­sat la covid amb una prova diagnòstica també homo­lo­gada o dins dels cir­cuits del sis­tema de salut de Cata­lu­nya (que­den exclo­sos els TAR d’auto­mos­tra o els super­vi­sats a les farmàcies). Els cer­ti­fi­cats de recu­pe­ració tenen una vali­desa de sis mesos, men­tre que els de prova nega­tiva, només 72 hores en el cas de les PCR i 24 si es tracta d’un TAR.

La cap del ser­vei de Medi­cina Pre­ven­tiva del Depar­ta­ment de Salut és cons­ci­ent que en la vali­desa i cadu­ci­tat dels cer­ti­fi­cats “hi inter­ve­nen molts fac­tors”, però recorda que el cer­ti­fi­cat hi és “no per com­pli­car l’existència al ciu­tadà sinó per faci­li­tar la mobi­li­tat”. També accepta que exis­teix alguna situ­ació teòrica en la qual alguna per­sona podria no tenir accés a cap moda­li­tat d’aquest docu­ment, per bé que és molt impro­ba­ble que hi hagi molts afec­tats. Es trac­ta­ria de per­so­nes que només tin­guin la pauta com­pleta de vacu­nació admi­nis­trada fa més de nou mesos, que hagin pas­sat la malal­tia recent­ment sense estar acre­di­tats en el sis­tema i que encara donin posi­tiu en una prova diagnòstica.

En tot cas, Salut intenta faci­li­tar l’accés al cer­ti­fi­cat amb un web que resol les pre­gun­tes freqüents i fins i tot ha habi­li­tat l’admi­nis­tració de la dosi de reforç per sota de l’edat indi­cada, els 18 anys, per tal de poder acon­se­guir-lo. Per tant, els ado­les­cents de 12 a 18 anys poden tenir accés a una dosi addi­ci­o­nal, no per una neces­si­tat mèdica sinó admi­nis­tra­tiva, sem­pre que els seus pares ho jus­ti­fi­quin de manera sufi­ci­ent. De fet, a la UE també s’està valo­rant la con­veniència de man­te­nir en vigor la neces­si­tat de pre­sen­tar el passi covid des dels 12 anys o si, com sem­bla, es pot ele­var l’obli­ga­to­ri­e­tat als majors d’edat. En tot cas, el debat sobre l’apli­cació d’aquesta eina està obert: “Si s’uti­litza bé, té sen­tit per iden­ti­fi­car les per­so­nes ben pro­te­gi­des. Per tant, no hau­ria de tenir una vali­desa eterna com passa ara, sinó iden­ti­fi­car qui ha rebut una dosi en els últims sis o nou mesos i no repre­senta cap perill per viat­jar”, argu­menta l’infectòleg Oriol Mitjà.

Tendència clara a la retirada de restriccions
La majoria d’estats de la UE estan retirant les condicions restrictives contra la covid, en un intent de conviure amb la malaltia. Com que l’estat espanyol encara no ho fa, és possible que si es viatja a una capital europea, la necessitat del passaport sigui més per tornar a casa que no pas per fer turisme. En tot cas, cada país té les seves pròpies condicions, de manera que convé consultar-les prèviament. A nivell europeu, molts dubtes es poden resoldre consultant el web reopen.europa.eu
15,7
milions de certificats
covid s’han expedit a Catalunya des que es va habilitar aquest servei, a principis de juny del 2021. En concret, n’han estat 15.772.540.
4,8
milions de repeticions
innecessàries s’han fet durant aquest temps per peticions repetides quan els certificats generats encara eren vàlids.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.