Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Matança en una estació de tren

El govern ucraïnès acusa Rússia de la mort de desenes de civils que volien fugir del Donbass a Kramatorsk

Von der Leyen i Borrell condemnen l’atac durant una visita a una fossa comuna a Butxa

Un atac contra l’estació de tren de la ciutat de Kramatorsk, al Donbass, controlat per l’exèrcit ucraïnès, i en la qual hi havia gairebé 4.000 civils que volien fugir de la regió, va matar ahir almenys 50 persones i en va ferir 87, una matança que Kíiv atribueix a les forces russes i que Rússia nega.

El cap de l’Administració Militar Regional de Donetsk, Pavlo Kirilenko, va assenyalar que entre els morts hi ha cinc nens. Fins ara 98 persones han estat traslladades a hospitals, entre les quals hi ha 16 nens, 46 dones i 36 homes. Dotze d’aquests ciutadans van morir a l’hospital i 38 en l’estació, hi va afegir.

Les fotografies i els vídeos publicats per les autoritats locals i l’empresa estatal de transport ferroviari d’Ucraïna, Ukrzaliznytsia, al davant de l’estació i a prop de l’andana mostren cossos sense vida entre taques de sang, maletes, motxilles, peluixos i carrets d’anar a comprar.

“Els russos inhumans no abandonen els seus mètodes. Com que no tenen la força i el valor d’enfrontar-se a nosaltres al camp de batalla, exterminen cínicament la població civil”, va dir en una publicació a Facebook el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “Així és com Rússia ha vingut a protegir el Donbass, és la seva manera d’entendre la protecció de la població russoparlant”, va dir en una altra al·locució davant el Parlament finlandès.

L’atac es va produir just quan les autoritats locals van instar els habitants de la regió a abandonar l’est del país al més aviat possible en vista de l’ofensiva final russa que Kíiv creu que es produirà en qüestió de dies a tot el Donbass. Unicef va subministrar equips mèdics i productes d’emergència a Kramatorsk per atendre la “ràpida deterioració” de la situació a les regions orientals del país. En el moment de l’atac, un equip era just a un quilòmetre de l’estació de tren.

Kramatorsk és la principal base militar de l’exèrcit ucraïnès a la regió i és clau, juntament amb la ciutat d’Izium (Khàrkiv), controlada pels russos, i Sloviansk, en l’estratègia de Moscou per aconseguir el control de tot el Donbass. És per aquest eix –que comença a l’assetjada Khàrkiv– que les tropes russes volen avançar cap al sud i encerclar les forces ucraïneses al nord de Donetsk.

L’atac a l’estació de tren va desfermar una onada de condemnes internacionals. La Casa Blanca va lamentar, en un comunicat, les “imatges horribles i devastadores” de l’atac. També va condemnar l’acte la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ahir va visitar una fossa comuna de civils a Butxa, escenari de matances a mans de les forces russes, juntament amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Von der Leyen va dir que havia vist “la humanitat feta miques”.

Moscou admet una pèrdua significativa de tropes

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha admès en declaracions a la cadena de televisió britànica Sky News que Rússia ha tingut una “pèrdua de tropes significativa” des que va començar la invasió d’Ucraïna. Peskov va admetre que les baixes de soldats russos eren “una tragèdia enorme”. Tot i això, el portaveu del president rus, Vladímir Putin, va assegurar que Moscou assolirà els seus objectius militars “els propers dies”. Peskov va negar que les tropes russes fossin les responsables de les execucions de Butxa i va atribuir les acusacions d’Ucraïna al fet que vivim una època de “falsedats i mentides”.

Rússia veu les sancions com una agressió

El cap adjunt del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, va advertir ahir que les sancions “il·legals” d’Occident contra Rússia poden ser interpretades com un acte d’agressió internacional. L’expresident Medvédev va remarcar que Moscou té dret a una “defensa individual i col·lectiva”.

La UE convoca una cimera sobre defensa i energia

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va anunciar ahir una cimera extraordinària dels caps d’estat i de govern de la Unió Europea per al 30 i 31 de maig, en la qual parlaran de defensa, energia i la guerra a Ucraïna. La reunió extraordinària es va debatre en la cimera de mitjan març a Versalles.

L’Estat espanyol acull 110.000 refugiats

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va xifrar ahir en 110.000 el nombre de refugiats ucraïnesos que han arribat a l’Estat espanyol des que va començar la invasió russa d’Ucraïna. Sánchez va visitar ahir el Centre de Recepció, Atenció i Derivació habilitat en un dels pavellons de la Fira de Barcelona.

Alemanya deixarà de dependre del gas rus enguany

Alemanya podria aconseguir la independència del gas rus el 2022, segons una investigació de l’Institut Alemany d’Estudis Econòmics (DIW) de Berlín. El govern alemany havia estimat que això s’assoliria el 2024. Alemanya ha estat el país més reticent a incloure el gas i el petroli en les sancions a Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.