La Fira Recerca en Directe posa la ciència a l’abast de tots
Més d’un centenar d’investigadors traslladen durant uns dies els seus laboratoris a CosmoCaixa ‘ El Parc Científic de Barcelona es consolida com a referent europeu en ciències de la vida i la salut
La cara invisible de la ciència és el lema de la 18a edició de la Fira Recerca en Directe, organitzada pel Parc Científic de Barcelona i la Fundació “la Caixa”, que es celebrarà del 27 al 30 d’abril, a Barcelona.
Més de 100 investigadors d’11 centres capdavanters de Catalunya traslladaran durant aquells dies els seus laboratoris a CosmoCaixa, per convidar els ciutadans a participar en els seus projectes de recerca i resoldre enigmes, tot seguint el mètode científic.
Enviar missatges encriptats mitjançant física quàntica; extreure cèl·lules mare d’un tros de greix i transformar-les en adipòcits; desxifrar el llenguatge secret de la fruita i la verdura; esbrinar com encapsular un fàrmac en una nanopartícula perquè ‘viatgi’ a un lloc concret del cos humà; o descobrir en què ens assemblem a un cuc transparent d’1 mm són alguns dels experiments en què podran participar els assistents a l’esdeveniment.
En aquesta edició, la Fira també ofereix l’espai És necessari el 100% del talent!, on es reptarà els assistents, a través d’un joc, a esbrinar quins són els científics i científiques referents en els camps de recerca que s’hi mostren, i quines fites han aconseguit. L’objectiu del nou espai és trencar els estereotips sexistes i els rols de gènere en la ciència.
Una de els activitats destacades de la Fira està programada per dissabte 30 d’abril a les 11h del matí. A aquesta hora està previst el monòleg científic a càrrec del grup Big Van Ciència, un espectacle teatral ple de humor per divulgar la recerca d’una manera amena i divertida.
La Fira obrirà les portes al públic general el dissabte 30 d’abril. La resta de jornades està dedicada als grups escolars, que han d’inscriure’s prèviament a través del web del Programa d’Activitats Escolars (PAE) de l’Institut Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ( http://w13.bcn.cat/APPS/wprpae/general/homeInit.do?method=cargar ).
Xifres de rècord.
Per aconseguir condicionar nous espais que li han permès arribar a xifres de plena ocupació, es va realitzar una inversió d’1,9 milions d’euros, dels quals mig milió d’euros va estar aportats pel Parc, 300.000 euros per l’Ajuntament de Barcelona i la resta (1,1 milions d’euros) pels propis clients del centre.
Des del 2012, moment en què es va finalitzar l’edifici Clúster II, el Parc va començar una etapa de creixement guanyant, des d’aquell moment, 3.652 m2 d’oficines i 7.352m2 de laboratoris.
El creixement en el nombre de laboratoris i oficines ha permès la incorporació al Parc de 25 noves companyies del sector de les ciències de la vida i la salut. D’aquestes, quatre d’elles –Aptadel Therapeutics, MiMark Diagnostics, Nuage Therapeutics i OneChain Immunotherapeutics– han començat a desenvolupar la seva activitat al Parc en el marc de l’acceleradora BCN Health Booster, que va arrencar al novembre del 2021 impulsada pel Parc Científic de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa i el suport de Biocat.
En aquest període, altres quatre empreses s’han incorporat al Parc com a entitats associades: G&L Scientific España, Hemostatics Pharmaceutical, Gate2Brain i Prous Institute for Biomedical Research.
Innovació.
No només emergents.
D’altra banda, set de les noves empreses incorporades al Parc són spin-off, que van néixer de projectes i tecnologies desenvolupades al si d’universitats, hospitals i centres de recerca d’excel·lència públics.
Les noves incorporacions afegeixen més de 115 membres a la comunitat del Parc, dels quals un 43% són dones i un 30% tenen nacionalitat estrangera. Aquesta proporció va en línia amb la ja existent a la comunitat del PCB, actualment integrada per més de 3.000 professionals, on el 55% són dones i el 18% internacionals.
El 85% de les noves empreses (21) centren la seva activitat en el sector de la biotecnologia aplicada a la salut, de les qual 14 estan orientades al desenvolupament de noves teràpies, sistemes d’alliberament de fàrmacs i eines de diagnòstic innovadores. D’entre elles, ;set es focalitzen en oncologia.