Política

Ucraïna

Medvedtxuk, l’ideòleg de Putin a Ucraïna

El polític detingut ha estat acusat de traïció

El polític i oli­garca prorús Víctor Med­vedt­xuk, detin­gut anit per les for­ces de segu­re­tat ucraïneses, és con­si­de­rat des de fa 20 anys el prin­ci­pal agent d’influència del Krem­lin en la política ucraïnesa, espe­ci­al­ment en el Don­bass. “Conec Putin des del 2002, quan jo era cap de l’admi­nis­tració pre­si­den­cial. Estic orgullós de la nos­tra relació d’amis­tat”, va comen­tar a Efe en una entre­vista en 2019.

Med­vedt­xuk, de 67 anys, és per a molts ucraïnesos el “traïdor” per excel·lència pels seus estrets vin­cles amb Rússia, al que cal sumar que durant els últims anys va ser un dels prin­ci­pals ene­mics del pre­si­dent, Volodímir Zelenski.

“Si vostè em pre­gunta qui pot diri­gir l’Estat ucraïnès, a Zelenski l’esmen­ta­ria a últim lloc”, va comen­tar poc abans de les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als de 2019 gua­nya­des per l’actual man­da­tari ucraïnès.

Com­pare de Putin

Med­vedt­xuk és cone­gut fami­li­ar­ment com el “com­pare de Putin” i és que l’ucraïnès va ser el padrí d’una de les seves filles, cerimònia que es va cele­brar a Sant Peters­burg.

Com a cap de l’Admi­nis­tració pre­si­den­cial ucraïnesa (2002-2004), va coor­di­nar la coo­pe­ració sota taula entre Mos­cou i Kíiv, inter­rom­puda per la Revo­lució Taronja que va supo­sar un revés per al Krem­lin que havia donat suport a l’elecció del prorús Víktor Ianukòvitx.

En 2012 va crear l’orga­nit­zació Opció Ucraïnesa, l’objec­tiu de la qual era donar suport a l’ingrés d’Ucraïna en la Unió Dua­nera amb Rússia en per­ju­dici de la sig­na­tura d’un Acord d’Asso­ci­ació amb la Unió Euro­pea.

Durant el Maidán (2014) va ser un dels prin­ci­pals con­fi­dents de Ianukóvitx i com ell, després de la repressió de les pro­tes­tes i el tri­omf de la revo­lució va fugir a la península de Cri­mea, que set­ma­nes després seria anne­xi­o­nada per Rússia.

Coin­ci­dint amb la ree­lecció de Putin, va fun­dar el par­tit prorús Pla­ta­forma per la Vida, des del qual va pro­po­sar un pla de pau per al Don­bass, que fins i tot va pre­sen­tar davant el Par­la­ment Euro­peu.

El pla, que va ser secun­dat pel Krem­lin i rebut­jat per Kíiv, incloïa la con­cessió d’altes cotes d’auto­go­vern al Don­bass prorús, inclòs un govern, par­la­ment i poli­cia pro­pis. “Kíev vol recu­pe­rar el ter­ri­tori per la força i Rússia no ho per­metrà”, va asse­nya­lar lla­vors a Efe.

Per això, quan va ser acu­sat d’alta traïció per reve­lar secrets d’estat, tenir nego­cis a Cri­mea i amb els sepa­ra­tis­tes del Don­bass, Putin va sor­tir en la seva defensa.

Segons la Intel·ligència esta­tu­ni­denca, era con­si­de­rat un dels prin­ci­pals can­di­dats a encapçalar un futur Govern tite­lla a Kíiv.

Les dues Ucraïnes

Medvedtxuk, igual que el Kremlin, va defensar sempre advocar per la federalització del país. “Ucraïna només pot existir com a país independent i sobirà en un règim federal, ja que l’est i l’oest són molt diferents per la seva mentalitat”, va asseverar.

Igual que va fer Putin al febrer quan va reconèixer la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, Medvedtxuk recordava sempre que podia que una part d’Ucraïna va pertànyer a l’Imperi Rus i l’altra meitat a Lituània, Polònia i l’Imperi Austrohongarès. “Lenin li va cedir a la república socialista soviètica d’Ucraïna les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporíjia, Mikolàiv i Dniprò. Aquestes regions no tenien res en comú amb la resta”, defensava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.