Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin vol tot el sud

Un alt comandament rus revela que Moscou vol establir un corredor terrestre a Ucraïna que uneixi el Donbass amb el seu enclavament de Transnístria, a Moldàvia

El Kremlin no confirma ni desmenteix el suposat pla

Per primera vegada des de l’inici de la invasió d’Ucraïna, el 24 de febrer, Rússia va reconèixer ahir que vol apoderar-se de tot el sud d’Ucraïna i crear un corredor terrestre que uneixi el Donbass, a l’est, amb la regió separatista prorussa de Transnístria, a Moldàvia, passant per la península de Crimea, annexionada per Moscou el 2014.

“Des de l’inici de la segona fase de l’operació especial, fa dos dies, una de les missions de l’exèrcit rus és establir el ple control sobre el Donbass i el sud d’Ucraïna”, va indicar el comandant en funcions del districte militar central de Rússia, el general Rustam Minnekéiev.

El govern d’Ucraïna –país que, si s’aplica el pla bèl·lic del Kremlin, veuria vetada la seva sortida al mar– va denunciar immediatament l’“imperialisme” rus i va destacar que Rússia ha revelat les seves veritables intencions en l’ofensiva, que no són, tal com va anunciar en un principi, la de “desnazificar” el país veí. Segons Minnekéiev, el control total sobre l’est i el sud d’Ucraïna “permetrà establir un corredor terrestre cap a Crimea i guanyar influència sobre instal·lacions vitals de l’economia ucraïnesa i els ports del mar Negre a través dels quals s’envien els productes agrícoles i metal·lúrgics cap a d’altres països”.

El general rus, segons l’agència oficial TASS, va anar més enllà i va afirmar que “el control sobre el sud d’Ucraïna és, a més, una via per accedir a Transnístria, on també es constaten fets de discriminació contra els residents de parla russa”. El suposat “genocidi” de la població prorussa al Donbass va ser una de les justificacions esgrimides per Putin per llançar la seva guerra a Ucraïna. Transnístria, territori de tot just mig milió d’habitants, la majoria eslaus (russos i ucraïnesos), va trencar els llaços amb Moldàvia després d’un conflicte armat el 1992-1993 en què va tenir ajuda russa. En virtut d’un acord per una solució pacífica del conflicte, Moscou hi va enviar més de 2.000 soldats. El març passat, el territori secessionista va demanar el reconeixement de la seva independència. “Ells [els russos] no pararan. El comandament del districte militar central ha anunciat ja la pròxima víctima de l’agressió russa”, va denunciar el Ministeri de Defensa ucraïnès.

Nous atacs a Mariúpol

“Després d’aconseguir el control del sud d’Ucraïna, planegen envair Moldàvia, on diuen que els russòfons estan sent oprimits”, hi va afegir, mentre el Kremlin no ha confirmat ni desmentit les paraules del seu general.

“Estan acumulant forces portant nous grups tàctics de batalló a la nostra terra. Fins i tot miren d’iniciar l’anomenada mobilització a les regions ocupades d’Ucraïna”, va denunciar, per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. “Només poden retardar allò inevitable: el moment en què els invasors hauran d’abandonar el nostre territori”, hi va afegir, mentre les autoritats de Mariúpol denunciaven ahir nous bombardejos russos a la planta siderúrgica d’Azovstal, el complex industrial on s’atrinxeren encara uns 2.000 efectius de la resistència ucraïnesa i aproximadament un miler de civils.

Dijous passat, el mateix Putin i el seu ministre de Defensa, Serguei Shoigú, van celebrar l’“alliberament” de Mariúpol”, ciutat portuària de la regió de Donetsk.

LA FRASE

Guanyarem influència en els ports des d’on s’exporta la producció agrícola
Rustam Minnekéiev
Comandant del Districte Militar Central de Rússia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.