Política

Estat francès

Eleccions presidencials

Els últims sondejos auguren una victòria de Macron a la segona volta

Els pronòstics li atorguen un avantatge d’entre 6 i 14 punts sobre Le Pen

L’actual president avisa contra l’excés de confiança i crida a votar per evitar sorpreses com el ‘Brexit’ o Trump

Tots els sondejos publicats a França l’últim dia abans de la jornada de reflexió auguren la victòria del candidat a la reelecció, Emmanuel Macron, a la segona volta de les presidencials franceses, amb un avantatge que varia entre els sis i els catorze punts per davant de la candidata ultradretana Marine Le Pen.

L’última onada d’enquestes, difosa aquest divendres, manté el pronòstic de les dues últimes setmanes, amb Macron com a favorit, tot i que en alguns auguren una certa inversió de la tendència.
El sondeig més ajustat és el de l’empresa Odoxa, que atorga un 53% dels vots a favor de Macron i que va ser difós aquest dijous. Aquest institut d’opinió donava una avantatge de 9 punts a favor de l’actual president després de la primera volta del passat dia 10 d’abril, però des d’aleshores la seva tendència ha estat a la baixa.

La resta dels sondejos apunten, en canvi, a una tendència a la baixa de les opcions de Le Pen des de la primera volta.

El major avantatge l’apunten els sondejos de Ipsos i Opinion Way, que assenyalen que l’actual president francès obtindrà el 57% dels sufragis diumenge que ve.

Opinion Way atorga un creixement d’un punt percentual a Macron respecte la vigília i Ipsos li rebaixa mig punt, la primera caiguda que registra en aquest institut en una setmana.

Elabe, una altra empresa demoscòpica, atorga al candidat a la reelecció un 55,5% dels vots, un punt més que ahir, i Ifop situa la seva victòria en el 55%, mig punt menys, la primera caiguda que registra des de la segona volta.

Tots els instituts d’opinió situen el marge d’error entre 2 i 3 punts.


Anar a votar per evitar “disgustos”
Macron ha advertit aquest divendres sobre un excés de confiança i ha recordat que les enquestes no van predir sorpreses com el resultat del referèndum del Brexit o l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units el 2016.

“Poques hores abans del Brexit, milions de persones el van donar per fet i no van considerar necessari anar a votar. El mateix va passar amb l’elecció de Donald Trump. L’endemà es van despertar amb un disgust”, ha evocat el president sortint en una entrevista a la televisió BFMTV.

El candidat a la reelecció ha advertit que “les enquestes no són les eleccions” i que “allò que la gent diu ara no té per què ser el que passi en 48 hores”.

És per això que ha subratllat que “cal anar a votar” i ha alertat del perill que, segons ell,  suposaria la victòria de la seva rival: “La fi d’Europa, de l’ecologia i de la França laica”.

“L’extrema dreta es nodreix de la còlera i el desencantament, el seu carburant és la infelicitat”, ha dit el president francès.

En aquest sentit, ha reconegut que “cal canviar el mètode” i “anar més ràpid” en el futur. En cas de victòria, ha avançat que canviarà el govern, però ha assenyalat que no ho farà la setmana següent, que serà “de transició”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.