Política

política

JxCAT demana trencar relacions polítiques amb Madrid

Jordi Sánchez reclama tota la informació i veritat del cas d’espionatge

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha fet una crida aquest dilluns a trencar les “relacions polítiques” amb el govern espanyol fins que es creï una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats sobre el presumpte espionatge massiu a l’independentisme conegut com a ’Catalangate’.

En roda de premsa, Sànchez ha exigit que les corts espanyoles es facin càrrec de la investigació de l’espioinatge mitjançant el programari israelià Pegasus dels telèfons mòbils d’una seixantena de dirigents sobiranistes i ha recelat del control intern del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) que va anunciar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, després de reunir-se ahir diumenge amb la consellera Laura Vilagrà.

“No ens mereix cap confiança una investigació interna i no ens serveix absolutament per a res una comissió de secrets oficials”, ha subratllat, per la qual cosa ha reclamat una comissió parlamentària per tal de conèixer l’abast d’aquest espionatge.

Junts vol saber com s’ha finançat la compra del programa, qui ha ordenat intervenir telèfons, qui en tenia coneixement, a qui ha afectat, si ha estat autoritzat judicialment i si s’ha “vulnerat la pròpia llei del CNI” emprant una eina d’una empresa estrangera.

“Quan es tracta d’actuacions delictives, no hi pot haver equidistància, no hi pot haver una actitud tolerant”, ha advertit, per la qual cosa ha esperonat el PSOE i Unides Podem a facilitar aquesta comissió que, amb el suport dels grups independentistes, es podria constituir.

A més, el líder de Junts ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que es pronunciï sobre l’afer, ja que l’executiu espanyol només n’ha parlat a través de ministres. “Ens alarma enormement el silenci persistent de Pedro Sánchez i el silenci de la Fiscalia”, ha dit, i ha avisat que no prendre-hi part els converteix en “còmplices”.

Des de JxCat han anunciat que duran a terme aquesta “suspensió de totes les relacions polítiques” amb l’Estat en el suport parlamentari, les comissions bilaterals i altres espais de diàleg i treball amb el govern espanyol, i que han elaborat un “protocol” sobre l’actuació dels seus consellers. Sànchez ha instat ERC i el Govern en bloc a aplicar aquesta decisió “d’una manera clara i inequívoca”. “Fins que la majoria del PSOE i d’Unides Podem no assumeixi aquestes propostes, no es pot donar des de l’independentisme cap suport a aquest govern”, ha valorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.