Política

‘Catalangate’

El ple de l’Eurocambra debatrà sobre l’espionatge dels Estats a eurodiputats amb Pegasus

El debat ha estat proposat pel grup dels Verds/ALE, al qual pertanyen els dos eurodiputats d’ERC

Almenys els parlamentaris independentistes catalans s’han vist afectats, segons les revelacions de Citizen Lab

El ple del Parlament Europeu (PE) debatrà sobre l’espionatge dels Estats a eurodiputats amb Pegasus. Així ho han decidit els grups parlamentaris aquest dijous, segons confirmen fonts parlamentàries.

El debat L’ús de Pegasus per part dels estats membre de la UE contra individus, inclosos eurodiputats i la violació de drets fonamentals se celebrarà el pròxim dimecres dia 4 de maig a Estrasburg a partir de les tres de la tarda.

La discussió ha estat proposada pel grup dels Verds/ALE, al qual pertanyen els eurodiputats d’ERC Diana Riba i Jordi Solé, que són precisament dues de les víctimes del seguiment amb aquest programa espia, d’acord amb la investigació del grup d’experts en ciberseguretat canadenc Citizen Lab. Els eurodiputats de Junts també haurien estat vigilats directa o indirectament amb Pegasus: Toni Comín abans d’agafar l’acta, Carles Puigdemont a través del seu entorn i, en el cas de Clara Ponsatí, per l’espionatge a un dels seus assistents.

Després de les revelacions del Citizen Lab sobre el Catalangate, el Parlament Europeu va anunciar la setmana passada que posava disposició dels eurodiputats un servei per revisar si tenen instal·lat el sistema d’espionatge Pegasus en els telèfons mòbils. Tot i això, la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, no s’ha pronunciat sobre l’espionatge a eurodiputats independentistes.


Comissió especial
Amb el Catalangate com a teló de fons, la setmana passada va arrancar a l’Eurocambra la comissió especial per investigar Pegasus i altres programes d’espionatge. Arran de les primeres revelacions sobre el suposat ús del programari de vigilància Pegasus a Hongria, Polònia i Grècia, el Parlament Europeu va decidir al març establir aquesta nova comissió per determinar si el seu ús ha infringit la legislació de la Unió Europea i els drets fonamentals. La comissió té previst presentar un informe final d’aquí a un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.