Política

Sánchez salva l’“avís” d’ERC amb el vot de Bildu i PDeCAT

Tira endavant ‘in extremis’ el decret de mesures contra la crisi tot i l’oposició de la majoria de l’independentisme com a protesta pel Catalangate

Es constitueix la comissió de Secrets Oficials

El pre­si­dent espa­nyol Pedro Sánchez va sal­var ahir in extre­mis l’avís que li va enviar la majo­ria de l’inde­pen­den­tisme, inclòs ERC, quan va votar no a la con­va­li­dació del decret de mesu­res con­tra la crisi pro­vo­cada per la guerra a Ucraïna, com a pro­testa per l’escàndol del Cata­lan­gate i la freda reacció de La Mon­cloa. L’exe­cu­tiu espa­nyol va tirar enda­vant la mesura, que inclou entre altres punts l’ajut de 20 cèntims per litre de car­bu­rant, per 176 vots a 172 i una abs­tenció, gràcies al sí, entre altres grups com el PNB, de dos grups que també tenen pre­sump­tes espi­ats: el PDe­CAT de David Bon­vehí i Marc Sol­sona, a més de l’expre­si­dent Artur Mas, i l’EH Bildu d’Arnaldo Otegi i el dipu­tat Jon Iñárritu. Les con­ver­ses amb el PP, un altre dels ali­ats alter­na­tius que havia pre­vist el PSOE, final­ment no van cris­tal·lit­zar entre retrets mutus. Sánchez, que va anul·lar un viatge a Polònia i Moldàvia per seguir in situ les nego­ci­a­ci­ons de dar­rera hora, pre­su­mia minuts després al pati del Congrés perquè havia pre­val­gut “l’interès gene­ral sobre la poli­ti­que­ria d’alguns”, i refer­mava “per des­comp­tat” el seu suport a la minis­tra de Defensa, Mar­ga­rita Robles, de qui tot l’inde­pen­den­tisme con­ti­nua exi­gint el ces­sa­ment. Fins i tot la líder dels comuns a Cata­lu­nya, Jèssica Albi­ach, deia ahir que Robles “ha de ple­gar” si s’acaba demos­trant que és dar­rere l’espi­o­natge.

ERC, fins ara ali­ada par­la­mentària pre­fe­rent, va deci­dir al final fer visi­ble el seu enuig amb un no que, en un comu­ni­cat al matí, defi­nia com a “pri­mer avís” després que el govern espa­nyol no s’hagi mogut per assu­mir res­pon­sa­bi­li­tats en el cas. “Si volen conèixer què vota­rem al decret pre­gun­tin al CNI o a la minis­tra Robles”, etzi­bava des de la tri­buna la dipu­tada Montse Bassa. Els repu­bli­cans jus­ti­fi­ca­ven que con­ti­nu­a­ran oberts a mesu­res “a favor de la gent”, però “mai a costa” de renun­ciar a la defensa de drets fona­men­tals, i exi­gien el retorn de “mínimes garan­ties” per recu­pe­rar la taula de nego­ci­ació i “trac­tar-hi amb urgència” una agenda anti­re­pres­siva on inclo­uen el Cata­lan­gate. A més, retre­ien la “irres­pon­sa­bi­li­tat” de La Mon­cloa de dei­xar en mans dels espi­ats “el pes” de la decisió de con­va­li­dar o no el decret. “El PSOE torna a jugar a la ruleta russa”, resu­mia després als pas­sa­dis­sos el seu líder, Gabriel Rufián, que li retreia que “té ganes” de pac­tar amb el PP.

Rufián va dir que “res­pecta” la decisió d’EH Bildu, amb qui té un acord de coo­pe­ració par­la­mentària. La seva por­ta­veu, Mertxe Aiz­pu­rua, jus­ti­fi­cava el sí “per res­pon­sa­bi­li­tat”, perquè “la gent no pot ser qui pagui les con­seqüències”. En ter­mes simi­lars, Fer­ran Bel, del PDe­CAT, valo­rava que la pri­o­ri­tat ha de ser “millo­rar la vida dels ciu­ta­dans” abans que “cas­ti­gar” el govern espa­nyol, si bé cri­ti­cava que no sabés reac­ci­o­nar “amb la con­tundència necessària” a l’escàndol o a les “decla­ra­ci­ons impre­sen­ta­bles” de Robles la vigília, quan va jus­ti­fi­car l’espi­o­natge a l’inde­pen­den­tisme. “Estaríem dis­pa­rant un tret als peus dels nos­tres con­ciu­ta­dans”, cloïa, però, Bel.

Junts i CUP, en canvi, van ser impla­ca­bles amb el govern espa­nyol. “L’inde­pen­den­tisme no pot rega­lar esta­bi­li­tat a un govern que ens espia”, resu­mia la por­ta­veu de JxCat, Míriam Nogue­ras, que advo­cava per posar fi al “diàleg fic­tici”. El cupaire Albert Botran deia que l’exe­cu­tiu “no mereix el vot dels inde­pen­den­tis­tes ni de cap grup” que vul­gui acla­rir l’ori­gen de l’atac.

En un ple extra­or­di­nari tot seguit, el Congrés apro­vava la cons­ti­tució de la comissió de Secrets Ofi­ci­als, en què per pri­mer cop entra l’inde­pen­den­tisme amb dipu­tats d’ERC, EH Bildu, Junts i la CUP, gràcies a la rebaixa del quòrum neces­sari de tres cin­que­nes parts a la majo­ria abso­luta. PP i Vox hi van votar en con­tra, i Cs fins i tot va mar­xar en senyal de pro­testa. La comissió, que diri­girà la pre­si­denta del Congrés, Merit­xell Batet, començarà a tre­ba­llar pro­ba­ble­ment la set­mana vinent, després que el minis­tre de Pre­sidència, Félix Bolaños, l’oferís a la seva homòloga Laura Vilagrà com a fórmula per donar expli­ca­ci­ons, si bé l’inde­pen­den­tisme entén que és insu­fi­ci­ent en ser un fòrum tan­cat i exi­geix una comissió d’inves­ti­gació.

18 “líders” de Tsu­nami

Men­tres­tant ahir la premsa madri­le­nya publi­cava noves reve­la­ci­ons. Segons el digi­tal El Con­fi­den­cial, que citava fonts pro­pe­res a l’ope­ració, el govern espa­nyol va auto­rit­zar al Cen­tre Naci­o­nal d’Intel·ligència (CNI) la inter­venció del telèfon de 18 supo­sats líders de Tsu­nami Democràtic, la pla­ta­forma a l’ombra que l’octu­bre del 2019 va lide­rar les mobi­lit­za­ci­ons con­tra la sentència de l’1-O. El resul­tat de l’espi­o­natge, que havia rebut l’auto­rit­zació pre­cep­tiva del Tri­bu­nal Suprem, hau­ria estat transmès a La Mon­cloa. El digi­tal no n’asse­nyala els res­pon­sa­bles con­crets, però apunta al CNI i altres ser­veis d’infor­mació esta­tals. Entre els espi­ats per indi­cació de La Mon­cloa hi hau­ria l’engi­nyer que ha lide­rat la inves­ti­gació del Cata­lan­gate, Elies Campo Cid, qua­li­fi­cat de “peça fona­men­tal” pel seu paper en el dis­seny de l’estruc­tura tec­nològica.

També El Español publi­cava que el jutge va ava­lar l’ús del pro­grama Pega­sus pels supo­sats nexes de l’inde­pen­den­tisme amb Rússia i Tsu­nami Democràtic. A més, jus­ti­fi­cava que alguns dels inves­ti­gats eren els ele­gits pel pre­si­dent a l’exili Car­les Puig­de­mont per for­mar “el CNI català”, segons fonts cita­des dels ser­veis secrets espa­nyols.

Puigneró apel·la a Europa i Junts ja mira a La Moncloa

En una interpel·lació al Parlament, el vicepresident Jordi Puigneró va insistir ahir a la tarda a exigir el cap de la ministra Robles. “La cosa ja no és si ha de dimitir, sinó quan”, etzibava. Puigneró, acabat d’aterrar d’un viatge a Nova York, on grups de ciberdefensa dels drets humans li han exposat que preparen informes sobre el cas, va apel·lar a la reacció de les institucions europees, perquè “per ser creïbles i donar lliçons del que passa en altres llocs del món primer s’ha de fer la feina a casa”. “Europa s’hi juga molt”, reblava, tot recordant que el cas ha deixat de ser un afer intern perquè afecta diversos eurodiputats. Puigneró, això sí, va recordar que el 2020, quan ja havien acabat els espionatges denunciats, es va engegar l’Agència Catalana de Ciberseguretat, i des de llavors s’han reforçat els mecanismes de ciberprotecció del govern. “Almenys així ho posem més difícil als dolents, i minimitzem el risc de ser espiats”, subratllava.

En la pregunta a Puigneró, un dels espiats, el vicepresident de Junts Josep Rius, ja apuntava més amunt. “Mentre no s’aclareixin els fets, per Junts Pedro Sánchez és el màxim responsable del Catalangate”, disparava, mentre acusava el president espanyol d’amagar-se “darrere la prepotència” de Robles. Això sí, també avisava que “ningú es pensi que amb dimissions n’hi haurà prou, i exigia “una investigació efectiva” del cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.