Política

comissió europea

immigració

Dimiteix el director de Frontex per les devolucions en calent al Mediterrani

Leggeri presenta la seva dimissió la mateixa setmana en què s’han publicat noves revelacions sobre violacions de drets humans de la guàrdia de fronteres de la UE

Nacions Unides denuncia 3.000 morts el 2021

El director executiu de Frontex, Fabrice Leggeri, ha presentat la dimissió davant del Consell d’Administració d’aquesta agència europea. “Retorno el meu mandat al Consell d’Administració, ja que sembla que el mandat de Frontex en què he estat elegit i renovat el juny del 2019 ha estat silenciosa però efectivament modificat”, assenyala Leggeri en una missiva.

L’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) s’ha vist recentment embolicada amb polèmiques sobre violacions de drets fonamentals amb motiu de suposades devolucions en calent a la Mediterrània. Leggeri ha comunicat la seva renúncia al Consell d’Administració durant la reunió del matí de divendres on ha agraït “la inestimable experiència a Frontex” i els “col·legues tan dedicats” amb què ha treballat durant aquests anys.

Des de la Comissió Europea, la portaveu d’assumptes d’Interior, Anitta Hipper, ha assegurat avui en roda de premsa que el mandat de Frontex “no ha estat revisat” i que continua sent ajudar els Estats membres a protegir les fronteres externes comunes de la UE i defensar en fer-ho els drets fonamentals.

ONG que treballen al Mediterrani arremeten contra Frontex

Les organitzacions que salven immigrants al Mediterrani han carregat aquest divendres contra el ja exdirector executiu de l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex), Fabrice Leggeri, qui ha presentat la seva dimissió.

Metges Sense Fronteres (MSF) ha acusat Frontex de dur a terme devolucions en calenta de molts dels immigrants que salpen del nord-africà rumb a territori europeu. “Les persones que busquen seguretat han de ser protegides i no retornades a països on enfronten tortura o altres violacions greus. Això és el que va fer Frontex des de la seva creació, tant en el Mediterrani Central com en altres fronteres europees”, ha denunciat MSF. L’ONG ha assegurat que “la complicitat per a les devolucions i la violència fronterera va més enllà” de Leggeri.

Per la seva banda, Sea Watch ha apuntat que Frontex “no ha de ser reformada sinó abolida”. “Anys de violacions de drets humans no s’esborren. Leggeri i Frontex han de respondre davant la justícia”, ha sol·licitat a l’organització, que un dia abans va anunciar accions legals contra l’agència per una suposada devolució d’immigrants el 30 de juliol de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.