Societat

Economia

Noves tecnologies

Musk amplia l’imperi

La compra de Twitter per part del magnat sud-africà converteix l’operació en la tercera adquisició tecnològica més gran de la història

L’empresari és ara el propietari de cinc empreses tecnològiques de gran magnitud

El nou propietari vol convertir la xarxa en una “plataforma per a la llibertat d’expressió a tot el món”

La tercera adquisició tecnològica més gran de la història va ser retransmesa gairebé en directe per Twitter per Elon Musk, l’home més ric de la història. Només ell era capaç de fer un moviment d’aquesta magnitud: 44.000 milions de dòlars per comprar una xarxa social en hores baixes i amb centenars de milers d’usuaris falsos i inactius.

Tot i que va començar a flirtejar amb aquesta idea en to de broma, Musk va començar a fer preguntes i enquestes entre els seus seguidors per saber si hi havia un descontentament general amb diversos elements de Twitter, com l’exercici de la llibertat d’expressió, l’ús d’un botó d’edició i altres paràmetres. Va percebre que sí que n’hi havia, i va posar en marxa una estratègia que s’ha completat aquesta setmana.

Només la compra del gegant de videojocs Activision Blizzard per part de Microsoft per uns 68.700 milions de dòlars i l’adquisició de Dell de l’empresa d’emmagatzematge en xarxa EMC, valorada en 67.000 milions de dòlars, superen la inversió de Musk.

L’empresari multimilionari va comprar Twitter en un acord totalment en efectiu per valor de 44.000 milions de dòlars, en el que diu que és un intent de convertir el gegant de les xarxes socials en una “plataforma per a la llibertat d’expressió a tot el món”. “La llibertat d’expressió és la base d’una democràcia que funcioni, i Twitter és la plaça digital de la ciutat on es debaten qüestions vitals per al futur de la humanitat”, va dir Musk. I molts han especulat que un Twitter liderat per Musk suposarà el retorn a la plataforma de l’expresident dels Estats Units Donald Trump, que va ser suspès permanentment després dels disturbis del Capitoli el gener del 2021.

Per aconseguir arribar a aquesta estratosfèrica quantitat, Musk va comprometre personalment 21.000 milions de dòlars en finançament de capital, segons la Comissió de Valors i Intercanvi dels Estats Units (SEC, en les seves sigles en anglès). A més, va assegurar aproximadament 25.500 milions de dòlars en finançament de deute mitjançant el banc d’inversions Morgan Stanley i altres empreses, com Bank of America, Barclays, MUFG, Société Générale, BNP Paribas i Mizuho Bank.

Aquest moviment suposa que l’extravagant empresari sigui ara el propietari de cinc empreses tecnològiques: Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink, i Twitter.

I com ha arribat aquest empresari nascut a Pretòria, a Sud-àfrica, a acumular aquesta fortuna? Musk va entrar en el món dels negocis a finals dels noranta, quan va cofundar les empreses tecnològiques Zip2 i X.com, la darrera de les quals es va convertir, amb el temps, en la companyia líder en pagaments electrònics PayPal. Després que ambdues es venguessin per 307 milions de dòlars i 1.500 milions de dòlars, respectivament, Musk va utilitzar els seus ingressos per invertir en noves tecnologies destinades a resoldre els problemes de la humanitat.

Tot i no ser fundador del productor de cotxes elèctrics Tesla l’any 2003, Musk en va ser un dels primers inversors i ràpidament es va convertir en l’accionista majoritari i el conseller delegat. Ara l’empresa està entre les més valuoses del món. La companyia que sí que va crear l’any 2002 va ser SpaceX, dedicada a l’exploració espacial. Aquesta firma, que es va convertir en la primera empresa privada a transportar tant càrrega com persones a l’Estació Espacial Internacional, està valorada en més de 74.000 milions de dòlars. Aquestes aventures són les més mediàtiques de l’imperi de Musk, però l’empresari ha invertit recentment en dues empreses més.

Musk va fundar The Boring Company (TBC) el 2016 amb el propòsit de crear túnels de trànsit subterranis per moure cotxes i mercaderies per alleujar la congestió del trànsit. De fet, ja ha completat un túnel que transporta vehicles Tesla sota el Centre de Convencions de Las Vegas. TBC també està construint túnels a altres ciutats dels EUA, com ara San Antonio, a Texas, i Fort Lauderdale, a Florida. Finalment, i potser la menys coneguda pel públic, Musk va cofundar el 2016 l’empresa de neurotecnologia Neuralink. L’objectiu és desenvolupar tecnologia per connectar màquines amb el cervell mitjançant implants neuronals.

Amb tot, no hi ha cap dubte que Musk passarà a la història no només com l’home més ric del món, sinó com un dels més inquiets i innovadors de tots els temps.

44.000
milions
de dòlars va pagar Elon Musk per adquirir Twitter.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.