Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE tracta de resoldre les últimes traves per a sancionar el petroli rus

Brussel·les demana als 27 preparar-se per a un tall “total” del gas rus malgrat no veure un “risc immediat”

L’euro­co­missària d’Ener­gia, Kadri Sim­son, ha dema­nat aquest dilluns als estats mem­bres pre­pa­rar-se per a un tall “total” del sub­mi­nis­tra­ment del gas rus, mal­grat apun­tar que no veu un “risc imme­diat”.

Després de la reunió extra­or­dinària dels minis­tres d’Ener­gia, Sim­son ha dit que el tan­ca­ment “injus­ti­fi­cat” de l’aixeta de gas rus a Polònia i Bulgària marca un “punt d’inflexió” i ha aler­tat que “qual­se­vol país pot ser el pròxim”.

La tro­bada també es pro­du­eix en plena dis­cussió sobre si incloure la pro­hi­bició d’impor­tar petroli rus en el sisè paquet de san­ci­ons. Els 27 bus­quen superar les divi­si­ons per tirar enda­vant una mesura que ara té el suport d’Ale­ma­nya, però que con­ti­nua xocant amb l’opo­sició d’Hon­gria.

A més, l’euro­co­missària ha insis­tit que pagar el gas rus amb rubles, tal com exi­geix el Krem­lin, suposa vio­lar les san­ci­ons euro­pees. “Els països no s’hau­rien de fer il·lusi­ons i con­fiar en la bona fe de Gaz­prom en aquesta qüestió”, ha subrat­llat Sim­son.

Per l’euro­co­missària, una de les mane­res de poder fer front a un tall del sub­mi­nis­tra­ment rus és aug­men­tant les reser­ves. Ara, ha dit, estan per sobre del 32%.

A la reunió extra­or­dinària de minis­tres d’Ener­gia, els governs d’Ale­ma­nya i d’Àustria, fins ara poc incli­nats a les san­ci­ons al gas rus, han expres­sat la seva dis­po­ni­bi­li­tat a adop­tar un nou de paquet de san­ci­ons que inclo­gui el cru pro­ce­dent de Mos­cou, dei­xant a Hon­gria com a únic país que encara ho rebutja.

“Àustria està dis­po­sada a donar suport a un embar­ga­ment de petroli de manera con­seqüent si la Comissió i els estats mem­bres així ho deci­dei­xen. Estem pre­pa­rats, puc dir-ho”, ha afir­mat la minis­tra austríaca d’Ener­gia, Leo­nore Gewess­ler.

En la mateixa línia, l’ale­many Robert Habeck ha subrat­llat que “després de dos mesos de tre­ball” el seu país “no està en con­tra d’una pro­hi­bició al petroli de Rússia” i, encara que ha reco­ne­gut que “no hi ha temps” per a evi­tar que una sanció així pro­vo­qui un pro­blema “local” en una refi­ne­ria que uti­litza exclu­si­va­ment cru d’ori­gen rus, ha emfa­tit­zat que “no col­pe­jarà a l’eco­no­mia en el seu con­junt”.

Habeck sí que ha pre­ci­sat la neces­si­tat que la sanció al petroli de Mos­cou sigui gra­dual per a esco­me­tre “pre­pa­ra­ci­ons tècni­ques”, al mateix temps que ha reco­ne­gut que “altres països poden tenir pro­ble­mes” més greus si s’adoptés una mesura així.

El movi­ment de Berlín i de Viena deixa a Buda­pest com l’única capi­tal del club que encara manté ober­ta­ment el seu veto al fet que les san­ci­ons euro­pees –que han de ser apro­va­des per una­ni­mi­tat– inclo­guin el petroli i el gas pro­ce­dents de Rússia, segons ha expres­sat en Twit­ter el por­ta­veu del pri­mer minis­tre, Vik­tor Orbán.

I això a pesar que el Govern polonès, el seu prin­ci­pal soci en el bloc, ha exi­git aquest dilluns major con­tundència con­tra Mos­cou en res­posta als talls en el sub­mi­nis­tra­ment de gas al seu país i a Bulgària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.