El sector “foodtech” factura 695 milions d’euros
L’Estat espanyol és a hores d’ara el cinquè ecosistema de desenvolupament tecnològic alimentari que rep més inversió a Europa
Les empreses enquadrades en el desenvolupament tecnològic dels aliments facturen a tot l’Estat 695 milions d’euros, segons assenyala l’informe Foodtech in Spain: Moving the Spanish Food System Forward, elaborat per l’ICEX.
Segons aquest estudi, que identifica més de 400 empreses dedicades al desenvolupament tecnològic alimentari, el creixement del sector foodtech ha crescut un 220% entre el 2021 i el 2020. Actualment, l’Estat espanyol és el cinquè ecosistema foodtech amb més inversió al territori europeu, per darrera d’Alemanya, Regne Unit, França i els Països Baixos. En aquest auge hi han coincidit empreses emergents de delivery, d’altres que desenvolupen proteïnes alternatives i un tercer gran eix de firmes que s’han abocat a digitalitzar l’agricultura.
Val a dir que, com revela un estudi d’Eatable Adventures, el 30% d’aquestes empreses posseeixen una patent de la seva tecnologia i un 33,7%un secret comercial. Pel que fa a les empreses de l’àmbit de l’agritech, fins a un 36% es dediquen a l’automatització de cultius. En transformació, els aliments envasats que es desenvolupen amb ingredients innovadors van augmentar del 42% del 2020 al 47% del 2021, seguit per la producció d’empreses emergents que treballen en noves fonts d’ingredients, com els d’origen vegetal, fermentació i cel·lular, que representen el 24%. Entre les solucions per a la distribució d’aliments al consumidor final, l’Estat espanyol és el líder mundial en delivery. En distribució, la categoria de models directes al consumidor és el líder absolut en venda minorista, amb un 75%. En tecnologia per a restaurants, el desenvolupament d’eines per a la gestió digital va créixer durant el 2021 del 22% al 40%.
Segons les darreres dades publicades per l’INE, la facturació de la indústria d’alimentació begudes a l’Estat s’eleva a 130.795,8 milions d’euros, cosa que representa el 23,3% del sector industrial, el 22,1% de les persones ocupades i el 19,2% del valor afegit.