Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

La Unió Europea vol vetar el petroli rus abans de final d’any

És la sisena tanda de sancions que Brussel·les imposa a Moscou des de l’inici de la invasió

També es proposa excloure del sistema SWIFT el principal banc rus

Hongria i Eslovàquia, totalment dependents del cru rus, podrien disposar de més temps

Brussel·les també planteja suspendre l’emissió a la Unió Europea de tres cadenes de televisió russa

La Comissió Euro­pea ha pro­po­sat avui un veto pro­gres­siu a les com­pres euro­pees de petroli rus per a finals d’any i san­ci­o­nar els mili­tars d’alt rang res­pon­sa­bles de les matan­ces de civils a Butxa i Mariúpol, dues ciu­tats ucraïneses arra­sa­des després de l’ocu­pació russa i símbols del pati­ment civil durant la invasió. A més, també es pro­posa excloure del sis­tema SWIFT el prin­ci­pal banc rus, Sber­bank.

Aques­tes mesu­res for­men part de la sisena tanda de san­ci­ons que la Unió Euro­pea espera impo­sar en els pro­pers dies a Mos­cou una vegada que els Vint-i-set les apro­vin per una­ni­mi­tat i se sumen a una àmplia bate­ria de mesu­res apli­ca­des des de finals de febrer amb l’objec­tiu de fre­nar la maquinària de guerra del Krem­lin i obs­ta­cu­lit­zar l’eco­no­mia russa.

Després de l’embar­ga­ment de carbó que ja està en marxa, Brus­sel·les apunta en aquesta ocasió al petroli, que la Unió Euro­pea va com­prar a Rússia per valor de 74.000 mili­ons el 2021 i que els Estats mem­bres dei­xa­ran d’impor­tar pro­gres­si­va­ment d’aquí a final d’any.“Serà una pro­hi­bició total d’impor­tació de tot el petroli rus, per mar i per ole­o­ducte, cru i refi­nat”, ha dit la pre­si­denta de la Comissió, Ursula von der Leyen, davant del Par­la­ment Euro­peu.

Brus­sel·les advoca perquè aquest veto s’implanti “de manera orde­nada (...) per asse­gu­rar rutes de sub­mi­nis­tra­ment alter­na­ti­ves i mini­mit­zar l’impacte als mer­cats glo­bals”, amb un veto al cru en sis mesos i un embar­ga­ment als pro­duc­tes refi­nats “per a finals d´any”.

Quan encara fal­ten ulti­mar els detalls, fonts euro­pees van indi­car que Hon­gria i Eslovàquia, que són total­ment depen­dents del petroli rus i no tenen sor­tida al mar, podrien dis­po­sar de més temps.

El sisè paquet de san­ci­ons apunta també als res­pon­sa­bles de crims de guerra a Butxa, de la qual s’han recu­pe­rat més de 1.200 cadàvers de civils després de l’ocu­pació russa, o Mariúpol.“San­ci­o­na­rem mili­tars d’alt rang i altres indi­vi­dus que van come­tre crims de guerra a Butxa i que són res­pon­sa­bles del setge inhumà de la ciu­tat de Mariu­pol”, va anun­ciar Von der Leyen.

Aques­tes mesu­res res­tric­ti­ves se sumen a aque­lles con­tra 680 indi­vi­dus i 53 enti­tats rus­ses rela­ci­o­na­des amb la invasió d’Ucraïna, entre ells el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, el minis­tre d’Exte­ri­ors, Ser­gei Lav­rov; i un nodrit grup d’oli­gar­ques pro­pers al Krem­lin.

Brus­sel·les també pro­posa sus­pen­dre l’emissió a la Unió Euro­pea de tres cade­nes de tele­visió russa que, segons Brus­sel·les, es dedi­quen a repli­car “desin­for­mació i men­ti­des” del règim del pre­si­dent rus, Vla­di­mir Putin.

Biden parlarà amb els socis del G7 sobre noves sancions a Rússia

Efe

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, parlarà aquesta setmana amb els membres del G7 sobre la possibilitat d’imposar sancions addicionals a Rússia per la invasió d’Ucraïna.

“Sempre estem oberts a sancions addicionals i parlaré amb els membres del G7 aquesta setmana sobre el que farem o no”, ha dit Biden als periodistes aquest dimecres en ser preguntat per la nova ronda de sancions anunciada per la Comissió Europea (CE).

El G7, grup compost per les principals economies avançades, inclou el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Japó, el Regne Unit i els Estats Units. A les seves reunions també hi  acudeixen representants de la Unió Europea (UE).

La CE ha proposat avui un veto progressiu a les compres europees de petroli rus per a finals d’any, a més de sancions  als militars d’alt rang responsables de les massacres de civils a Butxa o Mariúpol.

L’anunci arriba gairebé un mes després que Estats Units decidís prohibir les importacions de petroli, gas natural i carbó de Rússia com a càstig per la invasió d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.