Opinió

Temps complicats per aconsellar com invertir

Reforçar la tasca professional dels assessors, fent-los progressivament psicòlegs per contribuir que els biaixos emocionals i cognitius (dels clients, però també d’ells mateixos) no perjudiquin la presa de decisions i el rendiment de les inversions

La pro­pera set­mana a Madrid, 1.500 pro­fes­si­o­nals de l’asses­so­ra­ment finan­cer deba­tran durant dos dies, amb el repte de tro­bar solu­ci­ons inver­so­res en una molt com­plexa con­jun­tura per a cen­te­nars de milers, pot­ser mili­ons, d’inver­sors.

Amb vint-i-qua­tre mesos de retard -el con­fi­na­ment de la pri­ma­vera del 2020 va fer ajor­nar la major tro­bada de pro­fes­si­o­nals finan­cers del con­ti­nent- es plan­te­ja­ran els encara vius pro­ble­mes gene­rats per l’atu­rada econòmica de la pandèmia, que ara es com­pli­quen amb els efec­tes deri­vats de la crisi de l’agressió russa.

El vintè ani­ver­sari d’EFPA España s’havia con­vo­cat per al maig del 2020 en una situ­ació posi­tiva de recu­pe­ració econòmica, però amb incer­te­ses i ris­cos que molts crèiem que es veu­rien com­pen­sats per la inno­vació tec­nològica, l’empenta empre­ne­dora i per l’eficiència glo­bal del capi­ta­lisme.

No ima­ginàvem, lla­vors, que dos rela­tius cig­nes negres tre­gues­sin el cap en l’horitzó, dos anys després. Pri­mer, òbvi­a­ment, el de les dis­tor­si­ons que ens gene­ra­ria la covid-19, l’atu­rada econòmica que es vam impo­sar i, imme­di­a­ta­ment, la cai­guda del PIB que es va oca­si­o­nar. Segon, tan impro­ba­ble com l’ante­rior, que en plena recu­pe­ració de la cai­guda de la pandèmia un autòcrata psicòpata irrompés (òbvi­a­ment pri­mer en la lli­ber­tat i pau d’un país inde­pen­dent) en l’eco­no­mia glo­bal, i de forma par­ti­cu­lar en l’euro­pea, per gene­rar un cop més una crisi reces­siva.

Aquest mes de maig, dos mesos i mig després de l’esclat de l’agressió, els estal­vi­a­dors con­fron­ten -con­fron­tem- un esce­nari pena­lit­zat per una inflació des­fer­mada i la pèrdua de poder adqui­si­tiu sub­següent; for­tes dis­tor­si­ons en el comerç inter­na­ci­o­nal, escas­se­tat en com­po­nents i matèries pri­me­res que gene­ren frens pro­duc­tius i més inflació i, com sem­pre, el més impor­tat, l’aug­ment de la incer­tesa i, per tant, ajor­na­ments en les deci­si­ons d’inversió i con­sum a curt i mitjà ter­mini, que tin­dran efec­tes con­trac­tius en l’acti­vi­tat econòmica i, con­seqüent­ment, en l’ocu­pació.

En el flanc de l’estalvi i la inversió, el des­co­nei­xe­ment sobre la durada del con­flicte, i l’abast i l’ori­en­tació de la seva poten­cial reso­lució han creat ja uns forts cor­rents de pes­si­misme mate­ri­a­lit­zats en movi­ments des­con­tro­lats dels mer­cats finan­cers. Els ren­di­ments de les acci­ons i els pro­duc­tes finan­cers en acci­ons estan sent, des que ha començat l’any, for­ta­ment nega­tius però, en aquest cas, ho podem jus­ti­fi­car amb la ine­vi­ta­ble vola­ti­li­tat de la renda vari­a­ble i espe­rant majo­ritària­ment certa recu­pe­ració si el con­flicte s’esta­bi­litza o se solu­ci­ona. En canvi, la renda fixa, sigui deute públic o crèdit pri­vat, està vivint, pro­ba­ble­ment, el que podria ser el pit­jor semes­tre des de fa almenys vint-i-cinc anys. I és que, contrària­ment a les acci­ons, l’inver­sor en renda fixa no espe­rava les pèrdues produïdes ni en el pit­jor dels seus mal­sons. Les alter­na­ti­ves, començant pels dipòsits i els mer­cats mone­ta­ris que es tro­ben en tipus reals nega­tius pro­pers al -10% amb l’actual inflació, són poc fala­gue­res, pot­ser excep­tu­ant les matèries pri­me­res.

En aques­tes con­di­ci­ons, els asses­sors finan­cers no tenen gaire argu­men­tari ni solu­ci­ons fàcils. El dilema de la inflació i d’uns tipus d’interès des­com­pas­sats, -d’altra banda afor­tu­na­da­ment, si volem fugir de l’estag­flació-, com­plica enor­me­ment el con­sell d’inversió. No es pot anar gaire més lluny que reco­ma­nar calma i, pro­ba­ble­ment, alguna recom­po­sició de la car­tera que ens per­meti millo­rar una pos­si­ble recu­pe­ració de les cotit­za­ci­ons, quan torni a sor­tir el sol, que sor­tirà ine­vi­ta­ble­ment.

I seran, per tant, unes jor­na­des de l’asses­so­ra­ment finan­cer bui­des de con­tin­guts? Tot al con­trari. Sigui quina sigui la con­jun­tura en què ens tro­bem, cal seguir insis­tint en la molt millo­ra­ble com­po­sició a llarg ter­mini de l’estruc­tura de l’estalvi a Espa­nya i a Cata­lu­nya. I això reque­reix un munt d’estratègies i, sobre­tot, fer enten­dre a l’inver­sor que ha de defi­nir clara­ment els seus objec­tius finan­cers, l’horitzó dels matei­xos, i conèixer la seva capa­ci­tat d’assu­mir ris­cos. I tot això posant en valor la diver­si­fi­cació i un estalvi com­ple­men­tari que serà impres­cin­di­ble per millo­rar les pen­si­ons. A més, els asses­sors finan­cers han de deba­tre la digi­ta­lit­zació, i el que repre­senta com a eina col·labo­ra­tiva per a l’asses­so­ra­ment, però també com a amenaça al neces­sari con­sell per­so­na­lit­zat i de qua­li­tat que, actu­al­ment, només pot ser “humà”; la irrupció dels cri­te­ris ESG i de finan­ces sos­te­ni­bles en els actius i pro­duc­tes finan­cers; o la neces­si­tat de reforçar la tasca pro­fes­si­o­nal dels asses­sors, fent-los pro­gres­si­va­ment psicòlegs per con­tri­buir que els biai­xos emo­ci­o­nals i cog­ni­tius (dels cli­ents, però també d’ells matei­xos) no per­ju­di­quin la presa de deci­si­ons i el ren­di­ment de les inver­si­ons. En defi­ni­tiva, molta feina al davant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.